Danija: „Nėščia moteris“ – transfobiška sąvoka, nes vyrai irgi gali „lauktis“

Danijos rekomendacijose, skirtose Jungtinių Tautų Žmogaus teisių komitetui (toliau – Komitetas), siūloma nevartoti sąvokos nėščia moteris...

Danijos rekomendacijose, skirtose Jungtinių Tautų Žmogaus teisių komitetui (toliau – Komitetas), siūloma nevartoti sąvokos nėščia moteris, nes ji ignoruoja translyčius asmenis. Ši nedidelė Europos valstybė taip pat teigia, kad jos teisės į gyvybę interpretacija apima ir teisę į abortą. Kaip tik šiuo metu Žmogaus teisių komitetas priima šalių komentarus dėl Tarptautinės sutarties dėl pilietinių ir politinių teisių (toliau – Sutartis), ypač dėl skyriaus, skirto teisei į gyvybę, nuostatų.

„Terminų vartojimas juodraštiniame variante kartais yra pernelyg bendro pobūdžio“, – rašo Danijos Užsienio reikalų ministras. – Nors teisė į gyvybę yra pagrindinė, reikia stengtis, kad ji nebūtų susieta su visais įmanomais žmogaus teisių pažeidimų aspektais. Toks požiūris galimai silpnintų Bendrąjį komentarą, o ne stiprintų esminius teisės į gyvybę aspektus.“

Sutartyje teigiama kad ja „pripažįstama ir saugoma teisė į gyvybę visiems žmonėms“. Tačiau tai „neturėtų būti interpretuojama siaurai“, nes yra „susiję su leidimu asmenims jaustis laisvai veiksmų ir neveikimo, kuris skirtas išprovokuoti jų nenatūralią ar priešlaikinę mirtį, atžvilgiu bei su leidimu oriai džiaugtis gyvenimu“.

Sutartyje taip pat rašoma, kad „Nors valstybės narės gali pasirinkti  teisines priemones, kaip reguliuoti nėštumo nutraukimą, šios priemonės negali pažeisti nėščios moters teisės į gyvybę ir kitų jos teisių, numatytų Sutartyje“. Šiuo atveju turima omenyje motes teisė į saugų abortą, ypač jei vaikas neįgalus.

Visgi Danijai to neužtenka. Jos teigimu, Komitetas, vartodamas sąvoką nėščia moteris gali nesąmoningai apriboti šios pastraipos taikymą, kadangi į termino lauką nepatektų galintys gimdyti translyčiai asmenys.

Neigti žmogaus, esančio motinos įsčiose, žmogiškumą reiškia neigti biologiją. Teigti, kad vyrai gali gimdyti – taip pat biologijos neigimas. Atrodo, kad Danija atsisako priimti pagrindines gamtos tiesas: kad mes esame žmonės nuo tada, kai pradedame egzistuoti, ir kad tik pusė pasaulio populiacijos turi reprodukcinę sistemą, leidžiančią devynis mėnesius išnešioti kūdikį.  Kokiame aukštyn kojom apverstame pasaulyje gyvename, jei teisė į gyvybę reiškia teisę nužudyti kitą žmogų, o vyrai irgi gali lauktis?

Parengta pagal Lifesitenews.com publikaciją


Susiję

Pažangos ideologija 2273404550202055069
item