Čekijos parlamento rinkimus laimėjo euroskeptikas A. Babišas

Milijardierius euroskeptikas Andrejus Babišas su populistine žiniasklaidos vadinama ANO partija laimėjo Čekijos respublikos parlamento ri...

Milijardierius euroskeptikas Andrejus Babišas su populistine žiniasklaidos vadinama ANO partija laimėjo Čekijos respublikos parlamento rinkimus, surinkęs beveik 30 procentų rinkėjų balsų.

A. Babišas buvo oficialiai kaltinamas 2 milijonų eurų vertės subsidijų vagystėmis iš Europos Sąjungos, tačiau nepaisant to sulaukė didžiausio rinkėjų palaikymo, o kaltinimus neigia ir vadina politiškai motyvuotais. Tradicinėms centro dešinės ir kairės partijoms patyrus ženklų pralaimėjimą, A. Babišui atsiveria puikios galimybės suformuoti koaliciją ir tapti ministru pirmininku - su jomis ar be jų.

Šeštadienio vakarą skaičiuojant balsus, ANO partija buvo priešakyje, o jos palaikymas siekė 29,64 procentus visų balsų. Kitos euroskeptiškos partijos, kaip Piliečių demokratų partija ir griežtai prieš imigraciją pasisakanti SPD partija (liberalios žiniasklaidos vadinama radikale dešine), kuriai vadovauja Tokijuje gimęs Tomio Okamura, atitinkamai surinko 11,32 ir 10,64 procentų balsų. A. Babišo ANO partija gali sudaryti valdančiąją koaliciją ir turėti daugumą parlamente, gavusi vien Piliečių demokratų palaikymą. Su SPD partija turėtų lygiai pusę parlamento mandatų (Čekijos parlamentas turi lyginį vietų skaičių - 200). 

Skaudžiausią pralaimėjimą šiuose žemųjų rūmų parlamento rinkimuose patyrė socialdemokratų partija, kuri liko šešta, surinkusi vos 7,27 procentų. Paskutiniuose parlamento rinkimuose 2013 metais, partija surinko 20,5 procentų balsų.

Vienintelė į parlamentą patekusi proeuropietiška save pozicionuojanti partija, pritarusi euro priėmimui savo rinkiminėje kompanijoje, surinko vos 5 procentus balsų ir taip vos peržengė rinkiminį slenkstį.

Šiuo metu vyriausybei, lyderiaujamai ministro pirmininko Bahuslavo Sobotkos, vadovauja socialdemokratai.

parengė Kamilė Banevič



Susiję

Pasaulis 4405353207742728311

Rašyti komentarą

1 komentaras

Anonimiškas rašė...

joo,pavydžiu Čekams.

item