Zigmas Zinkevičius. Laiškas kalbos gynėjams

Alkas.lt , J. Vaiškūno nuotr. Sveikinu visus sąmoningus Lietuvos piliečius, susirinkusius į valstybinės kalbos ir tautinių vertybių puo...

Alkas.lt , J. Vaiškūno nuotr.
Sveikinu visus sąmoningus Lietuvos piliečius, susirinkusius į valstybinės kalbos ir tautinių vertybių puoselėtojų sąjūdžio steigiamąjį susirinkimą.  Jei nebūtų piliečių dėmesio ir paramos, įvairūs mūsų šalies politiniai veikėjai dėl išsilavinimo ir geros valios stokos padarytų nepataisomų klaidų, trikdančių lietuvių kalbos valstybinį statusą ir jos viešą vartoseną.

Ypatingą nerimą kelia kai kurių politikų neapgalvoti sumanymai įteisinti okupacinių laikų rašybos formas, siekiant įteisinti lietuvių kalboje bei valstybės oficialioje raštvedyboje kitų kalbų rašmenis ir lietuvių kalbos sistemai svetimas raides ir formas. Daugelis Lietuvos kalbininkų yra aiškiai ir kvalifikuotai pasisakę šiais klausimais, išskyrus keletą, kurie pasirinko slidų patarnavimo politinėms grupėms kelią. Keista, kad antikonstitucinius autonomininkų siekius nesibodi palaikyti ir kai kurie įtakingi, patriotais besidedantys Lietuvos politikai.

Tačiau šiandien mūsų kalbai ir tautai grėsmės kyla ne tik iš nedraugiškų kaimynų, bet ir iš mūsų pačių prisitaikėlių, kurie tuoj puola šliaužioti prie globalistų kojų, ima gėdytis ir išsižadėti savo kalbos bei kultūros. Šio didžiulio pavojaus mastelį ypač aiškiai parodo tik ką Vilniaus Universiteto vadovybės šiais, Lietuvių kalbos kultūros metais, priimtas nutarimas ištrinti lituanistikos ir baltistikos tradicijas Filologijos fakultete, panaikinant Lietuvių kalbos, Lietuvių literatūros, Baltistikos katedras ir įsteigiant jų vietoj taip vadinamus Taikomosios kalbotyros, Literatūrų ir kultūrų tyrimo, Baltijos tautų ir kultūrų institutus. Išraunami ne tik pavadinimai, žymintys lietuvių ir baltų kultūras, bet keičiami ir tyrimų prioritetai būsimoms kartoms. Šių veiksmų negali pateisinti jokie naujojo internacionalizmo argumentai ir tariami mokslo tarptautiškumo siekiai, tuo labiau, kad jie sugebėjo panaikinti net ir Algirdo Juliaus Greimo centrą. Ir tai padarė šio iškilaus lietuvių kultūros tyrėjo garbei pavadintais metais.

Linkiu TALKOS judėjimo dalyviams jokiu būdu nenuleisti rankų, visada garsiai sakyti neprotingam karaliui, kad jis nuogas. Tikiu, kad anksčiau ar vėliau piliečių balsas bus išgirstas, ir kaip visada, mūsų kalbos ir kultūros naikintojai liks nieko nepešę. Būtų žinoma geriau, kad į tai, kas sudaro mūsų šiuolaikinės lietuvių kultūros pamatus, jie niekuomet nė nebedrįstų kėsintis ir neberastų jiems tinkamų klapčiukų. Tam tereikia tik tokio mūsų sąmoningumo ir vienybės, kuriuos išreiškia jūsų steigiamo judėjimo pavadinimas.      

Jūsų bendražygis

Akademikas Zigmas Zinkevičius


Susiję

Zigmas Zinkevičius 3118046121785660027

Rašyti komentarą

13 komentarų

Anonimiškas rašė...

Ačiū akademikui Z. Zinkevičiui už teisingus žodžius, už susirūpinimą dėl gimtosios kalbos ir valdžios klapčiukų pataikavimą. Gaila, kad kai kurie Jūsų mokiniai, studentai sąmoningai darko kalbą, Kalbos komissssija su Vaišniene ir Palionyte išdavikiškai padarė tris išimtis ir įleidžia į paso pirmą puslapį nelietuviškas raides. Gėda tokioms kalbininkėms.
Tikime, kad Jūsų įkvėpti šiandien Mokslų akademijoj susirinkę šviesūs žmonės, susipratę ir mylintys lietuvišką kalbą nušluos išdavikiškus politikus, kad jie pabijos balsuoti už lenkiškas raides, nes istorija jiems neatleis už tokį parsidavikiškumą.

Anonimiškas rašė...

Situacija Vilniaus un-te dar kartą akivaizdžiai parodė, kad lietuviai yra baudžiauninkų ir valstiečių tauta. 300-400 metų baudžiavos + 50 metų sovietmečio įsiėdė giliai į kraują ir į kaulus. Argi negalėjo Vilniaus universiteto dėstytojai ir buvę ir esantys studentai lituanistai ( gal ir kiti) gulti kryžiumi ir nepasikelti iki Universiteto vadovybė nepriims tinkamų sprendimų? Ir kas gi yra tokios pertvarkos dizaineris? Baudžiauninkui nesvarbu. Yra tokia viena lietuvių liaudies patarlė: "Blogai,kai iš ubago ponu tampa". Toks yra tas "mūsų elitas", nesvarbu ar jis politinis, ar akademinis.

Anonimiškas rašė...

LABAI SKAUDU KAI TIEK LAIKO ESAME NEPRIKLAUSOMI,KAI MUSU VAIKAI NENORI GYVENTI LIETUVOJE,NES NERA SALYGU,KAI VALSTYBES VADOVAS PASISAKO ANGLU KALBA,KAIP PENSININKAI KAPSTOSI PO SIUKSLIADEZES,KAIP ATLYGINIMAI PATYS MAZIAUSI EURPOJE,O KAINOS PACIOS DIDZIAUSIOS,AR NE TUO VISKAS PASAKYTA?????????

Anonimiškas rašė...

PASAKYKIT,AR YRA SVEIKO PROTO SEIMO NARYS P.GLAVECKAS KURIS SIULO PANAIKINTI PENSIJINIO AMZIAUS CENZA??????

Anonimiškas rašė...

Normalioje valstybėje Glaveckas taptų politinis (gal ir ne tik) lavonas. Ką jis gero padarė Lietuvai per visą savo sumautą gyvenimėlį? Pliurpalius, savęs demonstruotojas ir chapūga.

Anonimiškas rašė...

Aciu, kad Jus esate! Aciu, kad saugojate musu kalba- musu islikima... Gaila, kai tiek daug uzzombintu zmoniu yra salyje, kurie nemato problemos ir dar sugeba pasisaipyti is ja sauganciuju ir puoselejanciu. Laikas garsiai pasakyti ,,ne" ir pasipriesinti musu kalbos naikintojams, kas ir kur jie bebutu!

Anonimiškas rašė...

Ačiū Profesoriui už tiesius ir teisingus žodžius. Taip, Vilniaus universitetą dabar valdo tokia klika (ar sekta), kuriai ieškant apibūdinimo, į galvą ateina žodis „nusikalstama“. Žinoma, dabartinis režimas nesitęs amžinai, bet žalos jau pridaryta.

Anonimiškas rašė...

Klausimas "Ką gero nuveikiau Lietuvai, Lietuvos valstybės stiprinimui"" daug kam būtų nepakeliamas, savižudiškas. Tuo labiau verta jį užduoti.

Anonimiškas rašė...

Dabartinis režimas tęsis dar nežinia kiek ilgai, rinkėjai tai leis daryti - smagu būti pamalonintiems pažadais.

Anonimiškas rašė...

Uzzombinti tie galvoja, jog uztenka pasakyti "ne" ir reikalai pasikeis. Nei zodziai, nei straipsniai, nei dekojimai Akademikui jau nepades - tas laikas jau praejo. Is vagies reikia ATIMTI tai ka jis pavoge - GALIMYBE daryti nusikaltima.

Ozas Aris rašė...

Pagarba akademikui už tautinės dvasios palaikymą. Bet...
Nerimą kelia tas faktas, kad visų mūsų sąmonę yra apraizgiusi nesuprantama baimė, vengiame kalbėti aiškiai įvardydami dalykus tikraisiais vardais, nesąmoningai - iš inercijos - pataikaujame "visagaliui" priešui, "vyniojame žodžius į vatą", kad tik priešas dėl to įsižeidęs nepradėtų susidoroti už teisybę... - Gal nejaučiame palaikymo iš savųjų pusės, gal vienybės dvasia užmiršta, gal..? O gal priešas jau sugebėjo įskiepyti mums "demokratines" konkurencijos nuostatas, kad gink dieve - nemylėtume artimo, kad pataikautume vien tik jam?
Pvz.: Zigmas Zinkevičius: "Jei nebūtų piliečių dėmesio ir paramos, įvairūs mūsų šalies politiniai veikėjai dėl išsilavinimo ir geros valios stokos padarytų nepataisomų klaidų".

- Kad piliečių/tautiečių neatstovauja (arba - "be geros valios" atstovauja) "politiniai veikėjai", yra faktas. Kodėl gi mes vis ir vis "išrenkame" tokius, kurie "be geros valios"? Iš kitos pusės, juk konstatuojame faktą, kad kalbos sergėtojus palaiko piliečiai. Reiškia tautoje yra išmanančių, kas prie ko. Ir štai, akivaizdžiai esant išmanančių, vis ir vis "išrenkami" neišmanėliai. Argi nėra akivaizdu, kad mūsų valdžių formavimo taisyklės yra ydingos, - jomis vadovaujantis nėra galimybių išrinkti tinkamus tautos atstovus. Kodėl gi mes tas priešo primestas taisykles laikome tabu, ir nedrįstame nė užsiminti, jog būtina jas pakeisti tinkamomis? Atmeskime baimes, jos tėra fikcija. - Kiek mes bailūs, lygiai tiek priešas "galingas".

Unknown rašė...

paskolų pasiūlymas ir projektų finansavimas

Geras draugas (-ai)
Mes esame privačių investuotojų asociacija; Mes esame
prieinama visiems, maksimali trukmė grąžinama 15 metų ir daugiau, mūsų metinė palūkanų norma yra 3%. Kreditas suteikiamas kiekvienam, kas uždirba fiksuotą mėnesio pajamų. Norėdami gauti daugiau informacijos apie paskolos pasiūlymą, prašau parašyti adresu Émail:
[email protected]

NB: rimtai susilaikyti

Anonimiškas rašė...

Universitetai yra statutinės organizacijos, niekas ten rinkėjų norų neklausia. Balsavimu leidžiama tik pritarti administracijos sprendimams.

item