Vilniuje spec. tarnybos sulaikė su islamo teroristais susijusį užsienietį

Ketvirtadienį Vilniaus oro uoste dėl grėsmės Lietuvos nacionaliniam saugumui sulaikytas Tadžikistano pilietis Alisheras Toshevas (gim. 19...

Ketvirtadienį Vilniaus oro uoste dėl grėsmės Lietuvos nacionaliniam saugumui sulaikytas Tadžikistano pilietis Alisheras Toshevas (gim. 1978 m.).

Rugpjūčio 31 d. A. Toshevas buvo deportuotas iš Švedijos ir atskraidintas į Vilnių, nes turėjo lietuvišką vizą.

Nustatyta, kad 2016 m. jis kreipėsi į Lietuvos konsulatą Almatoje, kur, tarpininkaujant lietuviškai kelionių agentūrai, gavo trumpalaikę vizą. Atvykęs į Lietuvą ilgai čia neužsibuvo ir išvyko į Švediją.

Ten A. Toshevas pateko į spec. tarnybų akiratį, nes labai aktyviai ėmė reikštis internete - įvairiuose tinkluose skatino smurtą, skleidė islamistinę propagandą, reiškė pritarimą terorizmui ir t.t.

Be to, po šių metų balandžio 7 d. Stokholme įvykdyto teroro akto spec. tarnybos dar labiau susidomėjo A. Toshevu. Tąsyk Islamo valstybės šalininkas Uzbekistano pilietis Rakhmatas Akilovas vogtu sunkvežimiu tyčia rėžėsi į žmonių minią Švedijos sostinės centre. Žuvo 5 žmonės, 14 buvo sužeista. Tyrimo metu buvo nustatinėjami suimto teroristo ryšiai. Paaiškėjo, kad jis pažįstamas ir nuolat bendravo su A. Toshevu.

Todėl tadžikas buvo deportuotas iš Švedijos, o Vilniaus oro uoste jį pasitiko spec. tarnybų pareigūnai.

Valstybės saugumo departamento Strateginės komunikacijos vadovė Aurelija Katkuvienė ketvirtadienį buvo lakoniška: „Operacijų su užsienio partneriais nekomentuojame“.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos Prevencijos skyriaus viršininkas Giedrius Mišutis DELFI patvirtino, kad ketvirtadienį priešpiet iš Švedijos atskridusiu lėktuvu buvo atgabentas deportuotas Tadžikistano pilietis. Jį sulaikius, užsienietis pasiprašė prieglobsčio Lietuvoje, todėl jis uždarytas į prieglobsčio prašytojų apgyvendinimo patalpas, esančias oro uosto pasienio kontrolės punkte.

Ten jis bus laikomas, kol Migracijos departamentas priims sprendimą dėl prašymo suteikti prieglobstį nagrinėjimo iš esmės. Jei prašymas bus atmestas, A. Toshevas bus iš karto deportuotas iš Lietuvos. Jei bus nuspręsta prašymą nagrinėti iš esmės (tai užtrunka keletą mėnesių), su teroristais siejamas tadžikas bus apgyvendintas Užsieniečių registracijos centre.

Susiję

Politika 2729202528984528949
item