Vengrija reikalauja, kad ES sumokėtų jai 400 mln. eurų už pasienio tvorą

Vengrijos vyriausybės vadovas Viktoras Orbanas nusiuntė laišką Europos Komisijos pirmininkui Jeanui-Claude'ui Junckeriui, kuriame rei...

Vengrijos vyriausybės vadovas Viktoras Orbanas nusiuntė laišką Europos Komisijos pirmininkui Jeanui-Claude'ui Junckeriui, kuriame reikalauja sumokėti 400 mln. eurų už Vengrijos pasienio tvorą, informuoja agentūra dpa.

Europos Sąjunga turi padengti pusę kaštų už pasienio tvoros prie pietinės Vengrijos sienos statybą ir ligšiolinę jos eksploataciją, ketvirtadienį žiniasklaidos atstovams Budapešte pareiškė V. Orbano kanceliarijos ministras Janosas Laza.

„Jei mes kalbame apie europietišką solidarumą, tai turime kalbėti ir apie pasienio apsaugą, ir tada solidarumas turi pasireikšti ir praktikoje, - pabrėžė ministras. - Dėl to Sąjunga turi prisidėti prie išlaidų“.

Vengrija pasienio tvorą Serbijos ir Kroatijos pasienyje pastatė 2015 metų rudenį. Taip vyriausybei pavyko vadinamuoju Balkanų maršrutu keliaujančių pabėgėlių srautus nukreipti į kitas regiono šalis. Vėliau migracijos kelias per Pietryčių Europą buvo praktiškai blokuotas pasiekus susitarimą tarp ES ir Turkijos.

„Solidarumas nėra vienos krypties gatvė“, - ketvirtadienio vakarą komentavo Europos Komisijos atstovas. Esą negalima reikalauti paramos pasienio apsaugai ir kartu atmesti bendrai priimtus sprendimus dėl pabėgėlių padalijimo. Vis dėlto Komisija, pasak atstovo, pasirengusi vertinti reikalavimą.


Susiję

Pasaulis 6701376581865765424
item