Vengrija reikalauja, kad ES sumokėtų jai 400 mln. eurų už pasienio tvorą

Vengrijos vyriausybės vadovas Viktoras Orbanas nusiuntė laišką Europos Komisijos pirmininkui Jeanui-Claude'ui Junckeriui, kuriame rei...

Vengrijos vyriausybės vadovas Viktoras Orbanas nusiuntė laišką Europos Komisijos pirmininkui Jeanui-Claude'ui Junckeriui, kuriame reikalauja sumokėti 400 mln. eurų už Vengrijos pasienio tvorą, informuoja agentūra dpa.

Europos Sąjunga turi padengti pusę kaštų už pasienio tvoros prie pietinės Vengrijos sienos statybą ir ligšiolinę jos eksploataciją, ketvirtadienį žiniasklaidos atstovams Budapešte pareiškė V. Orbano kanceliarijos ministras Janosas Laza.

„Jei mes kalbame apie europietišką solidarumą, tai turime kalbėti ir apie pasienio apsaugą, ir tada solidarumas turi pasireikšti ir praktikoje, - pabrėžė ministras. - Dėl to Sąjunga turi prisidėti prie išlaidų“.

Vengrija pasienio tvorą Serbijos ir Kroatijos pasienyje pastatė 2015 metų rudenį. Taip vyriausybei pavyko vadinamuoju Balkanų maršrutu keliaujančių pabėgėlių srautus nukreipti į kitas regiono šalis. Vėliau migracijos kelias per Pietryčių Europą buvo praktiškai blokuotas pasiekus susitarimą tarp ES ir Turkijos.

„Solidarumas nėra vienos krypties gatvė“, - ketvirtadienio vakarą komentavo Europos Komisijos atstovas. Esą negalima reikalauti paramos pasienio apsaugai ir kartu atmesti bendrai priimtus sprendimus dėl pabėgėlių padalijimo. Vis dėlto Komisija, pasak atstovo, pasirengusi vertinti reikalavimą.


Susiję

Pasaulis 6701376581865765424

Rašyti komentarą

7 komentarai

Pikc Kažinkavičius rašė...

Sajūzo politbiuro pozicija: "jeigu norite, kad sajūzas prisidėtų prie paties sajūzo sienų apsaugos, tai privalote priimti gaują nelegalų, nuo kurių ir apsitvėrėte." :)

Anonimiškas rašė...

..arba: štai H. Rompuy pareiškė, kad ,,Europos tautos turi išnykti''. Kas turi atsitikti žmogaus gyvenime ir kaip jis turi jaustis apskritai, kad šitaip viešai oficialiai pareikštų?...

Anonimiškas rašė...

Laukiu o gal kada nors ir Lietuva turės panašių politikų kaip Orbanas.

Pikc rašė...

Atsitikti turi labai paprastas dalykas: žmogus turi tapti liberal-neomarksizmo apologetu. Šito tipo atveju tas tapsmas buvo dar lengvesnis, nes jis kilęs iš dirbtinai sulipintos šalies, kurios tautos (valonai ir flamandai) niekaip nenori atsisakyti savo tapatybės ir susilydyti į vieną košę.

Anonimiškas rašė...

Taip, tai irgi. Bet tai jau vėlgi yra pasekmė. Tokiame, kaip jūs pasakėte, tapsme glūdi kažkas dar kita - kažkas tokio, ką nelengva apsakyti žodžiasi, bet ką aiškiai jaučiame egzistuojant. Galimas dalykas, kad esmė yra žodyje ,,išnykti'', to žmogaus sąmonėje šis žodis tapo siekiamybės pradžia - o juk tokiame poste esantis žmogus turi skatinti kūrimą, sutinkant su nuo amžių egzistuojančia tvarka.

Anonimiškas rašė...

Žaviuosi Orbanu, puikus humoro jausmas ir didelė drąsa. Nūnai kritikuoti jievrosojūzą beveik tas pats, kaip kadais išstoti iš TSRS. Jie ten Berlyne- Briuselyje neliečiami, nekritikuotini, viską žino tik jie, tik jų nuomonė geriausia, teisingiausia, tiesos monopolis jų naguose. Nors ir apkramtytuose. Ką kalbėjom Sąjūdžio laikais, šiandien jau baisus nacionalizmas, rasizmas, anot J. Paleckio, "atgimstantis tautiškumas kelia pavojų". Ir tada kėlė, prieš 29 metus. Tai kas čia atsitiko? Kur atsidūrė Europos valstybės, stoję į demokratišką ES? Lietuvoje jau persekiojami Sąjūdžio šaukliai. Gal gudrūs ir visažinantys Lietuvos politikos šulai paaiškintų? Ar tautai jie nėra skolingi tiesą? Ar jau neprivalo? Juk davė priesaiką.

Straipsnis "Respublikoje": rašė...

Kasdien vis labiau tolstame nuo esmės

item