Švedijoje – didžiausios karinės pratybos per 23 metus

Švedija pirmadienį pradeda didžiausias karines pratybas per 23 metus, dalyvaujant ir Jungtinių Valstijų bei kitų NATO šalių, tarp jų ir L...

Švedija pirmadienį pradeda didžiausias karines pratybas per 23 metus, dalyvaujant ir Jungtinių Valstijų bei kitų NATO šalių, tarp jų ir Lietuvos, kariams. Likus savaitei iki Rusijos ir Baltarusijos mokymų „Zapad“, apie 20 tūkst. karių mokysis ginti strateginę Gotlando salą Baltijos jūroje ir kitus regionus. Pratybos, kuriose rengiamasi duoti atkirtį priešo įsiveržimui, rodo, kaip pasikeitė požiūris neutralioje šalyje, kuri pastaruosius dešimtmečius mažino kariuomenę ir rūpinosi tolimomis misijomis.

Tokio masto pratybų dešimtmečius nebuvo ne tik Švedijoje, bet ir visame Baltijos jūros regione, neskaitant Rusijos. Bus įtraukta pusė aktyvių pajėgų. Šimtmečius neutrali šalis tyčia rengia pratybas „Aurora“, kad jos būtų kuo labiau matomos – ryžto gintis rodymas, sako kariuomenė, yra atgrasymo dalis.

Centro kairės vyriausybė didina išlaidas gynybai, nors jos vis dar vos viršija vieną procentą bendrojo vidaus produkto, ir po aštuonerių metų pertraukos atnaujino neprivalomą šaukimą. Gynybos ministras, neseniai aptaręs pasirengimą su Jungtinių Valstijų gynybos sekretoriumi, pareiškė, kad esama poreikio, jog regione būtų Pentagono pajėgos. Tai milžiniškas mąstymo pokytis šalyje, kur daugelis skeptiškai žiūrėjo į militarizavimą. Likus vos mėnesiui iki Krymo aneksijos, jau gerokai po Rusijos įsiveržimo į Gruziją, Švedijos premjeras dar kalbėjo, kad karas Europoje neįmanomas.

Susiję

Pasaulis 3274227622588720457

Rašyti komentarą

item