Seimas ėmėsi naikinti žemės pardavimo užsieniečiams saugiklius

Rugsėjo 26 dieną 70 Seimo narių pritarė naujos redakcijos Žemės ūkio paskirties žemės įsigijimo įstatymo projektui Nr. XIIP-1902(4)ES po ...

Rugsėjo 26 dieną 70 Seimo narių pritarė naujos redakcijos Žemės ūkio paskirties žemės įsigijimo įstatymo projektui Nr. XIIP-1902(4)ES po pateikimo.

„Prieš“ balsavo 4 Seimo nariai, susilaikė – 14 Seimo narių.

Šio įstatymo pataisomis, kurias parengė Seimo Kaimo reikalų komiteto sudaryta darbo grupė, siekiama naikinti įstatymo saugiklius, ribojančius galimybes Lietuvos žemę parduoti užsieniečiams. Šiam Seimo sprendimui viešai pasipriešino tik vienas Lietuvos valstiečių ir žaliųjų Seimo frakcijos narys Povilas Urbšys, priminęs, kad šie saugikliai dėl žemės pardavimo atsirado reaguojant į 300 000 surinktų Lietuvos Respublikos piliečių parašų dėl referendumo, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga buvo viena iš pagrindinių politinių jėgų, prisidėjusių prie referendumo organizavimo.

„Kyla klausimas, ar vis dėl to nenueita į kitą kraštutinumą. Nes tikrai mes turėjome reaguoti į išsakytą Europos Sąjungos nuomonę, bet mes negalėjome pasiduoti tam kraštutinumui ir turėjome atsižvelgti į kitų Europos Sąjungos valstybių praktiką, taikomą apribojimams užsieniečiams įgyjant žemę. Aš, matydamas, kad nueita į kitą kraštutinumą ir baimindamasis to, kad žmonės eilinį kartą gali išreikšti savo nusivylimą Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, balsuosiu „prieš“, – sakė P. Urbšys.

Kartu su P. Urbšiu „prieš“ balsavo LVŽS frakcijos nariai Ąžuolas Valius, Laimutė  Matkevičienė bei LSDP frakcijos narė Rasa Budbergytė.

Šio žemės pardavimo užsieniečiams saugiklių naikinimo klausimo svarstymas Seime keistai sutapo su tragiška pagrindinio referendumo prieš žemės pardavimą užsieniečiams iniciatoriaus Pranciškaus Šliužo mirtimi. Klausimo svarstymo išvakarėse, rugsėjo 25 d., 16 val. 45 min., buvęs 2014 m. Žemės referendumo iniciatorius Pranciškus Šliužas buvo rastas negyvas savo namuose Kaišiadorių rajono Dainių kaime, Kalno gatvėje kraujo klane sužalota galva.

Projektu siūloma atsisakyti tų žemės ūkio paskirties žemės įsigijimo saugiklių, dėl kurių Europos Komisija yra pradėjusi Europos Sąjungos teisės pažeidimo procedūrą prieš Lietuvą ir kurios sudaro kliūtis Lietuvai įstoti į Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizaciją.

Žemės ūkio paskirties žemės įsigijimo saugikliais vadinami dabar galiojančiame įstatyme nustatyti kvalifikaciniai reikalavimai asmenims, norintiems įsigyti žemės ūkio paskirties žemę: fiziniam asmeniui – trejų metų žemės ūkio veiklos vykdymo, žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo, registruoto ūkininko ūkio, žemės ūkio išsimokslinimo diplomo reikalavimas, juridiniam asmeniui – 50 procentų pajamų iš žemės ūkio veiklos, ekonominio gyvybingumo įrodymas. Europos Komisija būtent šias įstatymo nuostatas yra įvardijusi kaip prieštaraujančias įsisteigimo teisei, laisvam kapitalo judėjimui ir neproporcingai suvaržančias asmenų teises.

Susiję

Politika 32543273145088873

Rašyti komentarą

10 komentarų

Pikc rašė...

Liberaliai tolerantiška spauda paskelbė, kad P. Šliužas pats sau galvą suskaldė: "Įtariama, kad P.Šliužas pakėlė ranką prieš save." (https://www.15min.lt/naujiena/aktualu/nusikaltimaiirnelaimes/buves-zurnalistas-pranciskus-sliuzas-rastas-negyvas-59-858306, http://kauno.diena.lt/naujienos/kriminalai/nusikaltimai/kaisiadoriu-rajone-rastas-negyvas-vyras-suzalota-galva-830381). Matyt, nemenkai stengtis turėjo, kad tokiu būdu nusižudytų ir taip pašalintų save kaip kliūtį valdžios "europėjimo" pastangoms. :)

Anonimiškas rašė...

Nemėgstu sąmokslo teorijų, bet prieš šio įstatymo naujo projekto priėmimo išvakarėse kaaažkaip nusižudo aršus prieš žemės pardavimą užsieniečiams iniciatorius Pranciškus Šliužas... aš jo nepažįstu, bet peržvelgiant jo biografiją nelabai panašu koks jis dar prieš savižudybę (?) buvo "numargalinizuotas" (rodos padugnių padugnė) - bet ne apie tai. Taigi kažkaip jau viskas baltais siūlais, ir per greit nusižudo, ir op įstatymas priimamas... na kaip sako garbus profesorius "kas galėtų paneigti". Ir dar - šiaip reti atvejai, kad žmogus žudosi kirviu sau į galvą, dažniau jau kariasi, skandinasi ir pan.

Anonimiškas rašė...

joo.Pyyyyyyyyyyyyyp.Štai tau ir valstiečiai valdžioje.Patys rinko parašus dėl nepardavimo užsieniečiams.Na,bet jie taip pat parašus rinko ir dėl lenkiškų raidžių.Vienžo -mausto rinkėjus ir sausi iš balos lipa.O p.Pranciškau labai gaila-mažėja Lietuvos patriotų ratas.

Anonimiškas rašė...

Kaip galima pasiekti tokį dugną? Tai vieni dėl kėdes spjauna į padorumą ir keičia partijas kaip kojines. Tai kiti tik papuolę į valdžią spjauna į tai už ką kovojo ir suka ienas 180 laipsnių ir jau bučiuoja užpakalį. Koks dugnas, kaip tai žema. Kur savigarba??? Kaip tokie tipažai išlipa į viršų, kažkieno ranka atmatų selekciją vykdo?

Anonimiškas rašė...

Kas yra autoriai šio įstatymo ir jo naujos redakcijos? Labai keista, kad vis dar yra Lietuvoje žmonių, kurie vis dar stebisi valdžiažmogių elgsena, vis dar juos gėdina, protina, prašo, piketuoja, maldauja, badauja...Šuo loja, o karavanas eina! Jau nebe karavanas, o lokomotyvas. Mes jau seniai nebeturime SAVO VALDŽIOS! Sava buvo tik 1990 metais, taip vadinamas Atkuriamasis Seimas. Tačiau po to tapome ir šiandien mes esame šitų ilgamečių valdžiažmogių nuosavybė, nes jie už mums suteikiamas minimalias elementariausias išgyvenimo, išnaudodami mūsų darbo jėgą, kraunasi sau didžiulius turtus, kapitalą. Istorinė ir teisinė faktinė medžiaga patvirtina, kad baudžiauninkas Lietuvoje buvo laisvesnis ir gyveno geriau už mus, nes ponui laža ėjo 2-3 dienas per savaitę, o kitą laiką skyrė sau. Jei gyveno skurdžiai, tai tik dėl savo neraštingumo, tingėjimo arba karčiamos lankymo. Užnemunėje, kur veikė Napoleono įstaymas ir daugelis buvo raštingi, dar ir šiandien mentalitete jaučiamas skirtumas (Žemaitija ir Mažoji Lietuva- atskira tema). Šiandien mes visi esame raštingi ir išsilavinię. Ir kas iš to? Turime kasdien kautis, parduodami savo laiką, darbo jėgą ir sveikatą, dirbdami nuo aušros iki aušros, kad galetume išgyventi. Turime pagaliau suprasti, kad valdžiažmogiai į mus žiūri, kaip į savo darbo jaučius, melžiamas karves, arklius ar bent jau šunis-kiemsargius. Su kuo tai galima palyginnti? Tik su Senovės Romos vergovine santvarka. Vergo dalia - arba tyliai ir nuolankiai tempti savo vergo jungą, arba bėgti iš vergijos, arba sukilti. Jokie prašymai, protinimai, ar maldavimai nepasieks vergvaldžio nei širdies, nei sąmonės. Istorija tai seniai įrodė.

Anonimiškas rašė...

Tekste, paskelbtame aukščiau, praleista žodis - "sąlygas". Skaityti: "...už mums suteikiamas minimalias elementariausias išgyvenimo sąlygas".

Kiemsargis rašė...

Kadangi Eurosąjungos įstatymai viršesni už Lietuvos ,tai šiuo atveju viskas čia "vsio zakonno". Citata:"siūloma atsisakyti tų žemės ūkio paskirties žemės įsigijimo saugiklių, dėl kurių Europos Komisija yra pradėjusi Europos Sąjungos teisės pažeidimo procedūrą prieš Lietuvą..."

Anonimiškas rašė...

O kas tuomet gali supirkti Lietuvos žemę? - tarkime, per savo statytinius ES? Projekto jokiu būdu negalima patvirtinti ir dar labiau negalima leisti, kad tai taptų įstatymu.

LIETUVIŠKOS JUNGTINĖS PAJĖGOS rašė...

25 metus sėdintys prie valstybės vairo (seime, vyriausybėje, …) yra tiesiog sukčiai.
“Lietuvos Respublika nuo pat savo Konstitucijos priėmimo 1992.10.25 dar nė karto neturėjo teisėtai išrinkto Seimo.”
(dr. Jonas Ramanauskas)
Daugiau apie tai
(panaudojus tokias nuorodas)
Ultimatumas Seimui dėl LR teisinių pagrindų griovimo
Rinkimų kodekso projekto aferizmai
Okupuota nepriklasomybė
_____________
Seimo sukčiai varo Tautą iš Lietuvos, klastingai ir gudriai kesinasi pasisavinti ir perduoti svetimšaliams Lietuvos žemes ir t.t. Jų veiksmai yra neteisėti ir tikėtina, kad bus laikas tokių sukčių nukenksminimui.

Anonimiškas rašė...

Kas trukdys rusams per savo tūkstančius šrioderių-junkerių pirkti?

item