SAM pristatė naujas vaistų kainų mažinimo iniciatyvas

Alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr. Siekiant užtikrinti pacientų priemokų už kompensuojamuosius vaistus mažėjimą, siūloma nustatyti gali...

Alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr.
Siekiant užtikrinti pacientų priemokų už kompensuojamuosius vaistus mažėjimą, siūloma nustatyti galimą didžiausią maksimalią priemoką, kuri negalėtų šiuo metu viršyti 3,93 euro. Šios „lubos“ būtų taikomos bet kuriam 100 proc. valstybės kompensuojamam vaistui nepriklausomai nuo to, ar jis originalus, ar generinis. Tai numatyta pirmadienį Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) pristatytame vyriausybės nutarime, kurio pagrindinis tikslas – mažinti kompensuojamųjų vaistų kainas ir pacientų priemokas, taip pat didinti konkurenciją nepatentinių vaistų segmente.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga teigia, kad ateityje bus pasiūlyta ir kitų priemonių, kad vaistai taptų labiau prieinami gyventojams.

„Tarptautinių organizacijų esame dažnai įvardijami kaip šalis, kur pacientai iš savo kišenės primoka labai daug. Šitie žingsniai yra tąsa priemonių, kurios buvo pradėtos prieš keletą mėnesių, kai kurios iš jų jau galioja. Galiu patikinti, kad su šiuo sprendimu niekas nesibaigia, priemonių bus ir daugiau“, – pirmadienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė A. Veryga.

Viceministrė Kristina Garuolienė teigė, kad pirmadienį siūlomi pokyčiai išties turėtų būti naudingi pacientams.

„Nutarimu bus nustatyta galima didžiausia priemoka pacientui už pakuotę, kuri neturi viršyti 20 proc. praėjusių metų vidutinės recepto kompensuojamos kainos, t. y. skaičiuojant pagal praėjusius metus, šiais metais ji neturi būti didesnė nei 3,93 euro. Atkreipsiu dėmesį – kai vaistas kompensuojamas 100 proc. lygiu“, – kalbėjo K. Garuolienė.

Mažinamos ne tik pacientų priemokos, bet ir vaistų kompensuojamosios kainos. Be kita ko, keičiama tvarka, pagal ką nustatomos kompensuojamosios kainos vieno gamintojo gaminamiems, vadinamiesiems monopoliniams, vaistams.

„Šiuo nutarimu būtų keičiama visų vaistų kainų nustatymo tvarka. Pirmiausia būtų keičiama referavimo tvarka tik vieno gamintojo vaistams. Siūloma apskaičiuojant tokių vaistų bazinę kainą remtis to paties bendrinio pavadinimo vaistų Europos Sąjungos valstybėse deklaruojamų trijų mažiausių kainų vidurkiu. Taip būtų atsisakyta šiuo metu nustatyto referavimo į mažiausių kainų referencinėse 8 valstybėse vidurkį. Taip planuojama sutaupyti apie 6 mln. eurų Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšų vien originaliems vaistams“, – sako K. Garuolienė.

Taip pat siūloma, kad dviejų gamintojų gaminamų vaistų bazinė kaina būtų apskaičiuojama pagal kainą, kuria vaistas faktiškai tiekiamas Lietuvos rinkai (atsisakoma kainos referavimo į kitas šalis) ir mažinamas „kainos laiptas“ pirmo generinio vaisto kompensavimui.

Be to, siekiant skatinti gamintojų tarpusavio konkurenciją bei mažinti kainas, siūloma nustatyti vadinamąjį „kainų konkursą“ tose grupėse, kurias sudaro trijų ir daugiau gamintojų gaminami to paties bendrinio pavadinimo vaistai.

SAM skaičiavimais, patvirtinus šiuos siūlymus, paciento priemokos už vaistus sumažėtų apie 20 proc.

Be to, siūloma sugriežtinti sudėtinių vaistų įtraukimo į kompensuojamųjų vaistų kainyną reikalavimus. Atsisakoma atskiro lygiagrečiai importuojamų vaistų kainodaros reguliavimo. Tikimasi, kad vienodų sąlygų nustatymas paskatins į Lietuvos rinką įvežti daugiau pigesnių lygiagrečiai importuojamų vaistų, sudarys palankias sąlygas konkurencijai vieno gamintojo vaistų grupėje, kur šiuo metu kainų konkurencijos nėra.

Tikimasi, kad nutarimo įgyvendinimas leis sutaupyti preliminariai 10 mln. eurų pacientų priemokų ir apie 12 mln. eurų PSDF biudžeto lėšų. Bet SAM pabrėžia, kad tikslas iš tiesų nėra sutaupyti lėšas, o sudaryti daugiau galimybių kompensuoti vaistus, kurie šiuo metu nėra kompensuojami.

Asociacijos „Lietuvos pacientų forumas“ pirmininkė Ieva Dregvienė teigia, kad, liepos pradžioje patvirtinus naują kompensuojamųjų vaistų kainyną, didžioji dalis apklaustų pacientų, ypač onkologinių ir kitų lėtinių ligų, pastebi vaistų kainų mažėjimą. Asociacija palaikanti SAM siūlomus pakeitimus, bet atkreipia dėmesį, kad pacientams labai svarbu, jog būtų kuo daugiau skirtingų veikliųjų medžiagų ir būtų didesnis inovatyvių vaistų pasirinkimas.

„Labai palaikome siūlomus pakeitimus, kad mažėja ir priemokos pacientams, ir PSDF biudžeto lėšos, tai išeina, kad galima taupyti ir tas lėšas skirti būtent inovatyvių vaistų prieinamumui. Tikimės, kad kartu bus peržiūrėta ir inovatyvių vaistų vertinimo tvarka, pagal kurią pacientus pasiektų ypač efektyvūs vaistai“, – kalbėjo I. Dregvienė.

Savo ruožtu Vaistų gamintojų asociacijos valdybos pirmininkas Darius Sinkevičius turėjo pastabų vyriausybės siūlymui dėl priemokų „lubų“.

„Kaip nustatoma kaina, tai klausimas, kodėl 3,93 euro – ar tikrai teisingas kriterijus, remiantis praėjusių metų išlaidomis skaičiuoti, nes yra bendra infliacija. Reiktų kažkokiais kitais kriterijais remiantis nustatyti tą maksimalią priemoką“, – sakė D. Sinkevičius.

Vyriausybės nutarimo projektas ir jame numatytos priemonės parengtos, pagal rugpjūčio pabaigoje pirmą kartą Lietuvoje patvirtintą strateginį dokumentą farmacijos srityje – vaistų politikos gaires. Ministras A. Veryga pirmadienį taip pat priminė vyriausybės ketinimus taikyti lengvatinį 5 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą receptiniams nekompensuojamiems vaistams. A. Verygos teigimu, ši, nuo kitų metų siūloma taikyti, tvarka būtų socialiai teisinga priemonė, nes, jeigu valstybė neturi galimybių šiems vaistams skirti kompensacijos, tai bent jau galėtų sumažėti PVM tarifas. Dėl to dar turėtų apsispręsti Seimas.

Kaip jau skelbta, pirmadienį, rugsėjo 18 d., patvirtintas naujas Kompensuojamųjų vaistų kainynas, kuris įsigalios nuo spalio 1 d. Jame – dar daugiau vaistų su mažesnėmis priemokomis pacientams, daugiau naujų vaistų ir veikliųjų medžiagų, kurių iki šiol nebuvo.


Susiję

Ekonomika 912679865440178108
item