Rinkimuose į Vokietijos parlamentą - netikėtai geri partijos „Alternatyva Vokietijai“ rezultatai

Rugsėjo 24 d. rinkimus į Vokietijos parlamentą (Bundestagą) laimėjo Krikščionys demokratų sąjunga ir  Krikščionių socialinė sąjunga (CDU ...

Rugsėjo 24 d. rinkimus į Vokietijos parlamentą (Bundestagą) laimėjo Krikščionys demokratų sąjunga ir  Krikščionių socialinė sąjunga (CDU ir CSU), kuriai vadovauja dabartinė kanclerė Angela Merkel. Už juos balsavo trečdalis vokiečių. Antri liko socialdemokratai (SPD), kurie surinko tik penktadalį balsų, daug mažiau nei buvo tikėtąsi. Trečia vieta atiteko pirmą kartą į Bundestagą patekusiai prieš masinę imigraciją pasisakančiai partijai „Alternatyva Vokietijai“ (AfD), kuri vietoj anksčiau turėtų 3 vietų Bundestage dabar turės 94 vietas iš 709.

Rinkimuose balsavo daugiau nei per praėjusius rinkimus – apie 75 nuošimčiai rinkėjų. Vokietijoje balso teisę turi 61,5 mln. žmonių.

Šiuose Bundestago rinkimuose A. Merkel Krikščionių demokratų sąjunga (CDU) ir jai artima Krikščionių socialinė sąjunga (CSU) pasirodė prasčiausiai nuo pat 1949 metų, kai pirmą kartą po Antrojo pasaulinio karo buvo surengti nacionaliniai rinkimai.

Martino Schulzo vadovaujamiems socialdemokratams šių rinkimų rezultatai taip pat yra patys prasčiausi nuo 1949 m. Socialdemokratai pareiškė Bundestage liksiantys opozicijoje.

Didžiosios Vokietijos partijos ir jų laimėtos vietos Bundestage:

  1. Vokietijos krikščionių demokratų sąjunga (CDU), Angela Merkel
    Krikščionių socialinė sąjunga (CSU), Horstas Seehoferis – 246 vietos Bundestage.
  2. Vokietijos socialdemokratų partija (SPD), Martinas Schulzas – 153 vietos.
  3. Alternatyva Vokietijai (AfD), Frauke Petry ir Jörgas Meuthenas – 94 vietos.
  4. Laisvoji demokratų partija (FDP), Christianas Lindneris – 80 vietų.
  5. Kairiųjų partija (Die Linke), Katja Kipping ir Berndas Riexingeris – 69 vietos.
  6. Aljansas ’90/Žalieji (BÜ/90), Simone Peter ir Cemas Özdemiris – 67 vietos.

Susiję

Pasaulis 5773210195926036142

Rašyti komentarą

10 komentarų

Kiemsargis rašė...

Bet "nacionalinis" Ėlėrtė sakė ,kad tokie rezultatai labai blogai Vokietijai , pavojus demokratijai...O aplamai ta AfD, tai nacionalistai ,rasistai ,populistai , islamofobai...Baisu kas bus!

abc rašė...

Kažkur buvau radęs info, kad 2013m kai AFD susikūrė ir turėjo iki 5 tūkst. narių 75 nuošimčiai narių turėjo doktoranto laipsnį...
Tokie tie vokiški rasistai ir islamofobai, tiesa dabar ta partija labiau atmiešta.

Pikc rašė...

Seubū seubas! Praktiškaj hitlerizmas beigi halakaustas! :)
O jei rimtai, tai, lyginant vokiečių tautą su pacientu, galima sakyti, kad ligonis vis dar labai sunkiai serga, bet jau randasi remisijos požymių (turiu omeny tuos 13 proc.).

Anonimiškas rašė...

Pamiršote paminėti, kad pirmąją dieną po rinkimų AfD subyrėjo. Kaip ir Olandijoje ar JK, nacionalistinės partijos tiesiog neveikia kuomet patenka į valdžią.

Anonimiškas rašė...

AfD sėkmė - dėsningumas, to ir reikėjo tikėtis. Gali būti, kad Vokietijos rinkimų rezultatai paveiks visą Europą, o ES struktūrose prasidės svarbios reformos.

Pikc rašė...

Smarkiai abejoju - visi bolševikai (pradedant merkeliniais ir baigiant liberastais bei raudonaisiais) susiburs prieš AfD, kad tik jiems neleistų nieko padaryti. Sprendžiant pagal dabartines tendencijas, teigiami pokyčiai bus, bet TIKRAI ne "iš viršaus", tad iki jų dar daug vandens (o greičiausiai - ir ne tik vandens) turės nutekėti. O iš eurosajūzo kokių nors normalių reformų tikėtis išvis naivu - ypač atsižvelgiant į nesenus jo politbiuro ir genseko Junkerio pareiškimus.

Remigijus rašė...

Kad AfD gavo vietų Bundestag'e - gerai. Kad krikdemų sąskaita - blogai. Kairuolių (a.k.a. destrukcijos) pozicijos Vokietijoje sustiprėjo.

Pikc rašė...

O ko tie "krikdemai" nedaro iš to, ko nori lieviakai ir ką daro iš to, ko jie nenori? ;)

Anonimiškas rašė...

Iš pirmo žvilgsnio tokia perspektyva atrodo abejotinai, tačiau įsigilinus paaiškėja spėjami kontūrai, kurie gali lemti kaip tik tokius pokyčius. Pirmiausia dėl Vokietijos reikšmės - galima įvairiai vertinti buvusią ir šiandienę situaciją Vokietijoje, tačiau neįmanoma paneigti, kad Vokietija - vienas iš pasaulio technokratijos lyderių. Ir tai aiškiai supranta toli gražu ne tik tie, kurie atidžiai stebi vokiečių techninės minties evoliuciją, bet ir tie, kurių asmeninė gerovė didele dalimi priklauso kaip tik nuo technokratinio progreso. Aišku, niekas nenori blogai gyventi, todėl labai daug kas suinteresuoti stabilumu Vokietijos pramonėje. Ir pasiruošę daug kam, kad technikos progresas būtų nuolatinis. Todėl yra didelis suinteresuotumas technokratinę Vokietijos dalį apsaugoti nuo bet kokiu neigiamų pokyčių. Lengva įsivaizduoti, kas atsitiktų viso pasaulio pramonėje, jeigu staiga kas nors sugestų galingame Vokietijos pramonės mechanizme. Techninio projekto vadovas, kuomet projektas paggrįstas kelių šimtų mil. banko kreditu, neturi anei mažiausio noro ateiti pas bankininką ir sakyti: ,,Pats matai, kas atsitiko Vokietijoje - puikiai žinai, kad rinkimus organizavau tikrai ne aš - bet viso pasėkoje, kūmai, pyk nepyk - nuplaukė tavo pinigėliai.'' O genseko triūbijimai jau seniai neturi nieko bendra su ekonomine logika - jei tokiais paistalais užsikrės didžioji ES vadovybės ir kitų struktūrų dalis, tuomet iškart sukils pramonininkai ir finansininkai. Tarkime, besaikės socialinės pašalpos tiems, kurie atkakliai nenori dirbti, gali tapti viena iš infliacijos priežasčių - ir dar tokios infliacijos, prieš kurią E.Remarko ,,Juodajame Obeliske'' aprašytoji atrodys kaip vaikų žaidimas. Apskritai dar anksti vertinti Vokietijos rinkimų rezultatus, o spėlioti - tikrai neverta. Reikia kantrybės, ir bus matyti.

Remigijus rašė...

Vis pamiršti, "Pikc", kad ne krikdemai valdo Vokietiją, o "vaivorykštinė" koalicija, kur jie turi pusę įtakos, plius kairuoliškas Bundestago likutis. Kanclerė atstovauja _koalicijos_ poziciją, plius atsižvelgia į kairuoliškąjį Bundestago likutį. Dabar padėtis pablogėjo, nes lieviakų agitbrigados gavo akstiną stiprinti savo viešąją patologinę isterija.

item