Rinkimuose į Vokietijos parlamentą - netikėtai geri partijos „Alternatyva Vokietijai“ rezultatai

Rugsėjo 24 d. rinkimus į Vokietijos parlamentą (Bundestagą) laimėjo Krikščionys demokratų sąjunga ir  Krikščionių socialinė sąjunga (CDU ...

Rugsėjo 24 d. rinkimus į Vokietijos parlamentą (Bundestagą) laimėjo Krikščionys demokratų sąjunga ir  Krikščionių socialinė sąjunga (CDU ir CSU), kuriai vadovauja dabartinė kanclerė Angela Merkel. Už juos balsavo trečdalis vokiečių. Antri liko socialdemokratai (SPD), kurie surinko tik penktadalį balsų, daug mažiau nei buvo tikėtąsi. Trečia vieta atiteko pirmą kartą į Bundestagą patekusiai prieš masinę imigraciją pasisakančiai partijai „Alternatyva Vokietijai“ (AfD), kuri vietoj anksčiau turėtų 3 vietų Bundestage dabar turės 94 vietas iš 709.

Rinkimuose balsavo daugiau nei per praėjusius rinkimus – apie 75 nuošimčiai rinkėjų. Vokietijoje balso teisę turi 61,5 mln. žmonių.

Šiuose Bundestago rinkimuose A. Merkel Krikščionių demokratų sąjunga (CDU) ir jai artima Krikščionių socialinė sąjunga (CSU) pasirodė prasčiausiai nuo pat 1949 metų, kai pirmą kartą po Antrojo pasaulinio karo buvo surengti nacionaliniai rinkimai.

Martino Schulzo vadovaujamiems socialdemokratams šių rinkimų rezultatai taip pat yra patys prasčiausi nuo 1949 m. Socialdemokratai pareiškė Bundestage liksiantys opozicijoje.

Didžiosios Vokietijos partijos ir jų laimėtos vietos Bundestage:

  1. Vokietijos krikščionių demokratų sąjunga (CDU), Angela Merkel
    Krikščionių socialinė sąjunga (CSU), Horstas Seehoferis – 246 vietos Bundestage.
  2. Vokietijos socialdemokratų partija (SPD), Martinas Schulzas – 153 vietos.
  3. Alternatyva Vokietijai (AfD), Frauke Petry ir Jörgas Meuthenas – 94 vietos.
  4. Laisvoji demokratų partija (FDP), Christianas Lindneris – 80 vietų.
  5. Kairiųjų partija (Die Linke), Katja Kipping ir Berndas Riexingeris – 69 vietos.
  6. Aljansas ’90/Žalieji (BÜ/90), Simone Peter ir Cemas Özdemiris – 67 vietos.

Susiję

Pasaulis 5773210195926036142
item