Prancūzijoje „transfobai“ už „neapykantos kalbą“ privačioje erdvėje sulauks griežtų bausmių

Nuo šiol Prancūzijoje net privačiame pokalbyje nebegalima vartoti diskriminacinio pobūdžio posakių apie homoseksualumą arba transseksualu...

Nuo šiol Prancūzijoje net privačiame pokalbyje nebegalima vartoti diskriminacinio pobūdžio posakių apie homoseksualumą arba transseksualumą. Teiginiai, kad tam tikras gyvenimo būdas nėra moralus taip pat patenka į naujo dekreto teisinio reguliavimo lauką.

Šį dekretą rugpjūčio pradžioje, kai dauguma prancūzų atostogavo, išleido Prancūzijos Vyriausybė. Jame už verbalinį įžeidinėjimą ar diferencijuotą lytinės tapatybės vertinimą net ir privačiame gyvenime, numatytos sunkios baudos ir kitos baudžiamojo poveikio priemonės.

Prancūzijoje diskriminacija dėl rasės, religijos, pilietybės ar tautybės draudžiama nuo 1972 metų. Palyginti visai neseniai į draudimą įtraukti neįgalumo ir seksualinės orientacijos pagrindai. O pats naujausias yra lyties tapatumo pagrindas – taip siekiama pažaboti vadinamąją transfobiją. Beje, dekretas padvigubina egzistavusias baudas ir piliečiams numatomas auklėjamojo poveikio priemones. Be to, tam, kad homofobija ir transfobija būtų „pašalintos iš privačios sferos“, nuo šiol bausmės įmanomos ir už neapykantos kalbą privačiuose pokalbiuose darbe, mokykloje ir bet kur kitur, įskaitant, socialiniuose tinkluose.

Baudos padvigubintos nuo 750 iki 1 500 eurų, už pakartotinį nusižengimą taikoma 3 000 eurų sankcija sankcija. Beje, jei įtariamasis bus įmonės vadovas, bauda gali būti taikoma įmonei ir padidėti iki 7 500 eurų (arba dvigubai tiek už pakartotinę veiką). Dėl sankcijų skyrimo spręs teismas. Šios sankcijos pakliūva į baudų kategoriją, kurios gali būti patvirtintos be įstatymų leidžiamosios valdžios balsavimo.

Be piniginių baudų galės būti taikomos ir kitokios poveikio priemonės:

  • draudimas 3 metus turėti arba nešiotis ginklą, kuriam reikia leidimo;
  • vieno ar daugiau ginklų konfiskavimas;
  • daiktų, kurie buvo naudojami arba skirti padaryti nusikalstamą veiką, konfiskavimas. Nėra aišku, kokie daiktai galėtų būti pripažįstami tokiais, pavyzdžiui, kompiuteris;
  • 20-120 val. visuomenei naudingos veiklos;
  • pilietinio ugdymo kurso išklausymas savo lėšomis.

Pastaroji priemonė už viešą neapykantos kalbą Prancūzijoje jau taikoma. Viena iš kursų dalių yra mokymai apie politinį korektiškumą. Tuo ši priemonė primena komunistiniuose režimuose taikomas priemones, pagal kurias komunizmo oponentai buvo laikomi psichiniais ligoniais, kuriems reikalingas gydymas.

LGBT lobistų grupės liaupsina šį dekretą, tačiau reiškia susirūpinimą tuo, kad šioms nusikalstamoms veikoms taikomas 3 mėnesių senaties terminas. Kai kurie teisininkai, komentuodami dekreto trūkumus taip pat nuogąstavo, kad jį pernelyg sunku taikyti, kai pažeidimai padaromi privačioje erdvėje. Todėl tikimasi naujo, dar griežtesnio įstatymo, kuris palengvintų veikų įrodinėjimą ir būtų lengviau taikomas. Prancūzijos patirtis su neapykantos kalbos užkardymu rodo, kad tokių teisės aktų kaip šis dekretas tikslas nėra vien nubausti ar išvengti neapykantos skleidėjų, bet ir įtvirtinti pozityvios diskriminacijos priemones saugomų grupių naudai.

Kol kas neaišku, kaip šis dekretas paveiks žodžio laisvę, žiniasklaidos teises ir kita.


Susiję

Pažangos ideologija 160313266972470396
item