Vytautas Sinica. Trys trumpi klausimai po žudynių Barselonoje

D. Pipo (DELFI) nuotrauka  Barselonoje musulmonų teroristas pravažiavo per žmones vienoje lankomiausių miesto vietų ir paliko kol kas 1...

D. Pipo (DELFI) nuotrauka 
Barselonoje musulmonų teroristas pravažiavo per žmones vienoje lankomiausių miesto vietų ir paliko kol kas 13 žuvusių ir nežinia, kiek sužeistų. Žinia, mes, europiečiai, seniai pripratome prie terorizmo ir tokios naujienos nebėra skandalas. Kaip sako Londono musulmonas meras: terorizmas yra dalis gyvenimo dideliame mieste. Visgi dėl istorinio ir šiandieninio konteksto prasminga iškelti keletą klausimų:

Pirma, ar CNN, CBSN, NYTimes, Washington Post ir kiti, jau nesunku patikėti, kad fake news skleidžiantys, medijų gigantai pakels masinę isteriją, jeigu Ispanijos valstybės vadovai aiškiai neįvardins ir nepasmerks islamo kaip neapykantos ideologijos/religijos, kurstančios teroro išpuolius?

Būtent to rėksmingai pareikalauta iš JAV prezidento Donaldo Trumpo, kai neaiškios psichikos pavienis neonacis suvažinėjo ginkluotų protestuotojų minią ir joje buvusius nekaltus žmones JAV esančiame Šarlotsvilyje. Būtent tokio aiškaus nepaykantos ideologijos įvardijimo visos šios medijos niekada nedrįso ir nenorėjo pareikalauti iš Baracko Obamos, kuris niekada nesiteikė pasmerkti islamo, kaip terorizmo šaltinio. Lauksime adekvačių žiniasklaidos reakcijų.

Antra, ar ir kiek dar reikės paaukoti vietinių ES šalių piliečių gyvybių ar suluošintų likimų, kol bus uždarytos išorinės ES sienos, grįžta prie normalios, vizomis pagrįstos sienų kontrolės ir aiškiai pasakyta, kad musulmonams - ypač iš Šiaurės Afrikos - nėra ir negali būti vietos taikioje ir civilizuotoje Europoje, o joje jau esantys musulmonai bus deramai tikrinami ir baudžiami, kilus pagrįstam įtarimui dėl jų dalyvavimo organizuojant teroro išpuolius arba skleidžiant neapykantą Vakarų civilizacijai? 

Nereikia pamiršti, kad dėl galimo išpuolio būtent ten, kur jis ir įvyko, ispanus įspėjo CŽV, o šalyje įtariami ir sekami daugiau nei tūkstantis žmonių, kuriuos iki tokių įvykių saugo žmonių teisės. Kitaip tariant, potencialus teroristas saugomas ir gerbiamas, kol ko nors nenužudo. Taip pat nereikia pamiršti, kad pabėgėlis yra žmogus, prašantis prieglobsčio pirmoje saugioje šalyje ir bėgantis nuo karo, genocido ar politinio persekiojimo, o ne ekonominių sunkumų. Europoje beveik nėra pabėgėlių ir Europos šalys neturi jokios humanitarinės, moralinės, istorinės ar kitokios pareigos priimti atvykėlių iš islamo šalių.

Trečia, bendriausia prasme, kada bus baigta apsimetinėti, kad musulmoniškų Artimųjų Rytų ir Šiaurės Afrikos šalių gyventojai turi bent kažkokią teisę gyventi Europoje, naudotis jos socialine, ekonomine, politine gerove ir saugumu europiečių saugumo sąskaita? Dabar tą galimo sugyvenimo ir kažkokios Europos atsakomybės pasauliui mitą kursto tiek Bažnyčia (deja, deja - „duonos užteks visiems“ ir kiti pasaulio be sienų kliedesiai ir net atsakingų politikų pasmerkimai, atmetantys bet kokį politinį mąstymą ir sveiką protą girdimi nuo eilinių tikinčiųjų, iki aukščiausių hierarchų), tiek progresyvūs politikai, tiek Kito nesulaukianti leftistinė visuomenės dalis, tiek - kas baisiausia - buvusių kolonijinių Vakarų Europos šalių valstybinė švietimo sistema. Ištisos kartos europiečių užauga su „baltųjų kaltės“ (white guilt) viruso užkratu, kuris vėliau nuodina visuomenės nuostatas ir adekvačius, valstybe rūpintis privalančių politikų sprendimus.

Musulmonai, ypač Šiaurės Afrikos ir Artimųjų Rytų, statistiškai dažniausiai nėra žmonės, galintys masiškai apsigyventi ir prisitaikyti prie Europos valstybių kultūros ir teisinių normų. 2016 metų Pew Research Center tyrimai rodo, kad 83 procentai marokiečių palaiko šariato teisės įvedimą savo šalyje. Tai reiškia, kad 4 iš 5 marokiečių yra žmonės, kurie niekada negalės saugiai sugyventi Europoje ir geriausiu atveju nedrįs imtis aktyvių veiksmų, kad įgyvendintų savo radikalias nuostatas. Vienas iš milijono tampa teroristų, tačiau absoliučiais skaičiais milijonai musulmonų tam pritaria. 34 procentai - vienas iš trijų - marokiečių pritaria garbės nužudymams. Vertinant šiuos skaičius būtina atsižvelgti į faktą, kad absoliuti dauguma tariamų „pabėgėlių“ yra jauni vyrai, kaip socialinė grupė išskirtinai pasižymintys radikaliomis islamistinėmis nuostatomis. 

Kodėl tiek daug kalbame apie marokiečius? Sutapimas: būtent marokiečiai reikalauja masinės Ispanijos pilietybės suteikimo XV-XVI a. iš Ispanijos karalienės Izabelės Kastilietės išvarytų musulmonų palikuonims ir yra kone pagrindinė masinės migracijos į Ispaniją kilmės šalis. Marokiečiai yra antra didžiausia imigrantų grupė šalyje. Beveik 0,8 milijono jų gyvena Ispanijoje ir belieka spėlioti, kiek iš jų palaiko šariatą ir kiek - teroro išpuolius.

Dar vienas sutapimas: vakarykščio Barselonos išpuolio vienas rengėjų taip pat buvo marokiečių kilmės, gimęs Prancūzijos nusikalstamumo sostine imigrantų paverstame Marselyje. Marokas tad yra puiki šalis, kuriai tikrai verta atsiverti. Kaip ir Prancūzijos teroristų atveju, gyvenimas Europoje ir net pasikeitusi karta ne itin integruoja ES šalių pilietybes, išsilavinimą ir socialines garantijas gaunančius musulmonus. Vakarų šalys jau dabar absoliučiai nesusitvarko su ankstesnių darbo migrantų bangų iš musulmoniškų šalių integracija ir radikalizacijos procesais. Daugiau nei akivaizdu, kad iš esmės nepakeitusi požiūrio į sienų apsaugą, islamo vaidmenį Europoje ir integracijos politiką, nė viena ES šalis tikrai nesugebės suvaldyti ir naujosios masinės migracijos pasekmių viešajam saugumui. Nėra jokių prielaidų galvoti, kad į Europą plūstantys milijonai bus integruoti geriau nei ankstesnės migrantų kartos. 

Kadangi Vakarų visuomenės, tarp jų ir mes, jau atbukome teroro išpuoliams ir priimame juos kaip kasdienybės dalį, nebėra net  'je suis' pareiškimų ir kitokio socialinių tinklų pseudo aktyvizmo, kol kas belieka laukti sekančio išpuolio ir guostis, kad Lietuva migrantams iš Artimųjų Rytų išlieka neįdomi. Turime prabangą palyginti saugiai laukti Europos atsikvošėjimo.


Susiję

Vytautas Sinica 4540095959457137269

Rašyti komentarą

27 komentarai

Pikc Kažinkavičius rašė...

Autorius iš esmės klysta, teigdamas, jog "nebėra net 'je suis' pareiškimų ir kitokio socialinių tinklų pseudo aktyvizmo" - liberali, tolerantiška beigi šiaip progresyvi visuomenės dalis jau davė rūstų ir visiškai adekvatų atkirtį islamo teroristams! Zeppelinus įrašas: https://plus.google.com/118198014712853689988/posts/gDf5ebpKdT3

Anonimiškas rašė...

Su siaubu vakar žiūrėjome, klausėme kaip traiškomi niekuo nekalti žmonės. Jau baisu važiuoti į Paryžių, ar Barseloną, ar Briuselį. Kiekviename ES mieste gali užvažiuoti sunkvežimis vairuojamas musulmono ir negyvai sutraiškyti kiekvieną iš mūsų. O senoji Europa tyli ir nieko nedaro. Kas atsitiko? Ar baltojo kataliko gyvybė nieko nereiškia, prieš atvykusių iš Afrikos ar Artimųjų rytų žmonių teises??? O vakar sutraiškyti ir ligoninėse kenčiantys nuo skausmų neturi teisės saugiai vaikščioti Barselonoje ar kitame Europos mieste?

Anonimiškas rašė...

Savo teisę ir laisvę saugiai vaikščioti reikia kuo nors patvirtinti. Romėnai kažkada irgi manė turintys teisių Romoje, bet to neparodė barbarų gentims. Todėl nei romėnų, nei Romos ir neliko.

Kacukas iš facėboko rašė...

Tikiuos ,kad gerb. Sinica šį savo straipsnį išvertė į anglų kalbą ir nusiuntė shitiėms CNN, CBSN, NYTimes, Washington Post ir kitiems.

tikras lietuvis rašė...

Straipsnis neblogas, bet autorius facebook'e kažikodėl bijo kitų nuomonių.
Viena sako, kita daro?
O gal tos specialybės gamybos institutą iš viso reikia uždaryti?
Nes žmonės visa tai ir patys žino. Ir dar geriau neretai.
Ir pasako.
O kas vykdys?

Anonimiškas rašė...

Daugelio tokių specialybių darbinykų nebereikia.
Pvz., mokytojai. Dauguma jų nemoka mokyti, todėl ir išvažiuoja juodadarbiauti.
O pasilikę, manote, geresni?
Vargu - Lietuvos mokiniai pasirodo prastai.
Atrodytų kuo tai siejasi su tema?
Ogi tuo, kad dauguma vadų, tų mokytojų mokyti, nesugeba net esmės pagauti.
Todėl ir politologų nebereikia - tai parodė Radžvilo puolimo istorija. Politologai knebinėjosi po visokius niekus, dažnai net nesuvokdami sąvokų, nes buvo mokinti pagal žydomasoninius išmįslus, kur paties galvos nėra. Ir ką? Nieko.
Ar jie padeda išrinkti valdžią, kuri dirbtų visuomenės daugumai?
Tikrai ne.
Tai kuriam galui jie liaudies duoną ėda?

Petras Šidagis rašė...

Šitokia situacija tiesiog buvo "išpranašauta" popiežiaus Benedikto XVI, deja pasaulis toliau rieda blogio pusėn. Tos tragedijos - tai atsakas į Vakarų susekuliarėjusio pasaulio klaidas, būtent proto atskyrimą nuo religijos, religijos nustūmimą į privatų gyvenimą. O tai esminė Vakarų klaida, nutraukusi ryšius kaip su Europos krikščionių religija, o taip pat ir su galimybe užmegsti taikų ryšį su musulmonų pasaulio religija. Islamas niekada nepriims Islamo nustūmimo, nes Jo nesaisto net racionalumas. Daugiau "Bernardinuose": http://www.bernardinai.lt/straipsnis/2016-03-30-neisgirstasis-benediktas-xvi/142439

Anonimiškas rašė...

Ar ne todėl Benediktas XVI ir turėjo atsistatydinti "dėl silpnos sveikatos", nes buvo aišku, kad jis Europos islamizacijos nepalaikys?

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Tomas K. rašė...

Siūlau žvelgti plačiau ir savikritiškiau. Mano manymu, už visų šių, iš pažiūros chaotiškų ir skaudžių įvykių, kaip visada, stovi "didieji pinigai". Jų akimis Vakarų Europos žmonių masės, kaip ir čia minimų musulmoniškų kraštų žmonių masės, kaip ir masės tokių temų apžvalgininkų, bei dar didesnės masės tokių apžvalgų komentatorių, esame tik pasipelnymo, kontrolės ir manipuliavimo žaliava. Šiais laikais niekas, nei iš šio nei iš to, masiškai judėti nepradeda. Net menkiausias krustelėjimas paliečia kažkieno interesus ir greitai tampa sukontroliuotu, nebent judintojas yra didesnis ir galingesnis. Panašu, kad vyksta tam tikri globalinių jėgų ir įtakos zonų performavimo procesai. Ir čia rašyk nerašęs, kalbėk nekalbėjęs, o tapti didesnės atsvaros dalimi mums dar nepavyksta, nes tam reikia pasišventimo, kapitalas gi ne mūsų pusėje. Bet aišku, turintis geresnę intuiciją ir nujausdamas totališkumą, nekiši gi galvos smėlin, kaip daro didžioji dalis profesionalių, bet kapitalo neužverbuotų apžvalgininkų. Taigi bent Vytauto straipsnius galim pakomentuoti,jie irgi profesionalūs ir čia yra vertingų, nors ir kitokio rakurso įžvalgų.

Unknown rašė...

pagarba už blaivų požiūrį. Man skauda širdį, žvelgiant į Lietuvos bukapročius aukščiausius pareigūnus, įskaitant ir raudonąją ledi. Trumparegystė ir neadekvatumas, absoliutus pataikavimas beveidei ir bestuburei jievropiderastinei ES viršūnių struktūrai.

Anonimiškas rašė...

joo,Europa matyt prabus tik po to kai kris turizmas ir jo duodamos pajamos.Kai "taikos religija" kirs per finansus,gal tuomet ir pradės krapštyti savo moliūgus.

Anonimiškas rašė...

Kaip ir kokiu būdu pavyksta žmones įtikinti sutikti su šitokiais absurdiškais sprendimais? - t.y. atsižadėti krikščionybės, nuolankiai priimti bet kokias direktyvas, visiškai nesigilinant į jų turinį? Štai van Rompuy sako, kad ,,Europos tautos turi išnykti'' - aiškiau nei aišku, kad sveiko proto žmogus šitaip tikrai negali sakyti, tačiau vis dėlto kažkokiu būdu jis pasiekė gan aukštą, nors galbūt ir daugiau formalų postą. Kokios jėgos ir už kokiu nuopelnus įstatė van Rompuy i tokias pareigas? Ir kokiam tikslui? Ko tuo siekiama iš tiesų ir kodėl? Kaip yra palaužiama žmonių valia ir tiesos supratimas, kad jie akivaizdų blogį ir netiesą taip nuolankiai priima ir kai kurie netgi palaipsniui tampa šio negatyvasu proceso vykdytojais?

Anonimiškas rašė...

Komunizmas yra liga, o ja susirgus pasekmės aiškios, pirmiausiai reikia skiepų, kad gerai žinotum kas tai per liga, arba reikia turėt stiprų imunitetą.

Anonimiškas rašė...

Arba tai jau ta stadija, kuomet vienintelė priemonė - chirurginė operacija.

Anonimiškas rašė...

Anonimiškas
2017-08-20 03:20

Pastebėjimas šiam komentarui:

Štai jeigu JAV prezidentas Trumpas pasakytų ką nors panašaus - būtų sumaišytas medijų su žeme. O tiems, kurie vykdo didžiujų pinigų ir pasaulio tvarkos planuotojų įgeidžius leidžiama kalbėti bet ką, jeigu tai tarnauja planuotojų, o ne tautų ir mažujų valstybėlių, kurios paverstos savanoriškais protektoratais, interesams

Anonimiškas rašė...

Nevaryk maskolių propagandos, nemokša.
Grįžk į Maskolistaną.

Anonimiškas rašė...

Gali būti, kad Lietuvos valdininkijai tokius sprendimus, kurie akivaizdžiai kenkia Lietuvai, diktuoja išskaičiavimas - tai apie ES lėšas. Tačiau, kaip matom mūsų tinklalapy, teisingai mąstanbčių žmonių yra daug - štai jiems ir bus galima patikėti valstybės valdymą ateityje.

Remigijus rašė...

Vytai, išėjai į tarptautinės (ne vietinės) politikos lankas ir .... Atleisk, bet DAUG klaidų.

Pikc rašė...

Na, tai tęskite - "klaida Nr.1", "klaida Nr.2"... ;)

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Anonimiškas rašė...

Tam yra naudojamos smegenu plovimo technologijos.

Anonimiškas rašė...

Gerb. Remigijau, būtų įdomu sužinoti Jūsų argumentus. Tada bus rimta kalba.

Pikc rašė...

Tai kad jis netgi tų klaidų nepasivargino įvardinti. ;)

Anonimiškas rašė...

paspausčiau jums ,,Laiką"bet nėra ką spausti..

item