Prie Vilniaus miesto apylinkės teismo bus piketuojama dėl Misionierių ansamblio likimo

Am.lt nuotr. Rugpjūčio 8 d., antradienį, 12 val. Aplinkos ir paveldo saugojimo sąjūdžio nariai prie Vilniaus miesto apylinkės teismo – ...

Am.lt nuotr.
Rugpjūčio 8 d., antradienį, 12 val. Aplinkos ir paveldo saugojimo sąjūdžio nariai prie Vilniaus miesto apylinkės teismo – pagarbiu, įstatymo leidžiamu atstumu – įvyks piketas, kurio dalyviai primins, kad vilkindamas priimti sprendimą dėl daugiabučių namų statybos Misionierių ansamblyje stabdymo bei slėpdamas už kyšininkavimą, siekiant įteisinti šias statybas, bausto asmens tapatybę, Teismas prisideda prie Vilniaus senamiesčio niokojimo.

Piliečiai nerimauja, kad statybos darbai Misionierių ansamblio teritorijoje šiuo metu vyksta pilnu tempu, nepaisant to, kad Generalinė prokuratūra jau prieš pusantro mėnesio kreipėsi į teismą, prašydama juos stabdyti. Delsimo priimti sprendimą priežastis – Vilniaus miesto apylinkės teismo abejonė, ar bendrosios kompetencijos teismas yra kompetentingas nagrinėti šią bylą. Lietuvos aukščiausiojo teismo specialiajai teisėjų kolegijai išsprendus teismingumo klausimą, byla perduota tam pačiam teismui, kuris vis dėlto turės nuspręsti dėl statybos darbų stabdymo. Piketo dalyviai primins, kad dėl tokių dalykų auga žala, kurią atlyginti turėtų ne mokesčių mokėtojai, o tie nesąžiningi tarnautojai, dėl kurių priimtų sprendimų ji padaryta.

Taip pat piketo dalyviai ragins Vilniaus miesto apylinkės teismą neslėpti vieno kyšį dėl statybų Misionierių ansamblyje davusio asmens tapatybės. Tokiam raginimui piliečiai ryžosi susipažinę su viešai paskelbtu nuasmenintu Vilniaus miesto apylinkės teismo baudžiamuoju įsakymu, kuris liudija, kad leidimą darkyti šį ypatingą reikšmę Vilniaus senamiesčio istoriniam kraštovaizdžiui turintį ansamblį bandyta nusipirkti kyšiu: 2012 m. kovo 29 d. pilietis P. T. pažadėjo Kultūros paveldo departamento Vilniaus padalinio vedėjui V. K. 20 000 Lt kyšį ir netrukus pusę šios sumos davė už tai, kad V. K. arba jo pavaldinys pritartų Misionierių ansamblio specialiojo plano projektui, neatitinkančiam Vilniaus senamiesčio apsaugos reglamento reikalavimų, bet atitinkančiam verslininkų norus pastatyti ant Išganytojo kalvos kuo daugiau kvadratinių metrų pastatų. Tačiau V. K. apie bandymą papirkti pranešė STT, todėl P. T. buvo skirta 26 000 Lt dydžio bauda.

Vilniaus m. apylinkės teismas jau yra gavęs kelis Seimo nario Naglio Puteikio prašymus atskleisti „P. T.“ tapatybę, bet tai padaryti atsisakė teigdamas, neva visuomenei nėra būtina žinoti šią informaciją. Tačiau piketo dalyviai mano priešingai – visuomenė turi teisę žinoti, kas yra kyšį davęs „P. T.“ ir kokios įmonės interesams jis atstovavo.

Piliečiai turi svarų pagrindą manyti, jog tas pats „P. T.“ ir iki šiol atstovauja įmonei, kuri stato prie Misionierių vienuolyno daugiabučius, grasina viešąjį interesą ginantiems Valstybinės kultūros paveldo komisijos nariams baudžiamosiomis bylomis ir ieškiniais už tai, kas kiekvienoje demokratinėje valstybėje suvokiama kaip savaime suprantama piliečio teisė ir pareiga matant vykdomus įstatymo pažeidimus ar nusikaltimus kreiptis į teisėsaugą, ir viešai aiškina, neva Lietuvoje skriaudžiami sąžiningi investuotojai.


Susiję

Politika 2342859374062418254

Rašyti komentarą

item