Parlamentarai ragina nutraukti su Rusijos žvalgyba sietinų informacinių technologijų naudojimą

L. Kasčiūnas, Propatria.lt nuotrauka Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nariai Laurynas Kasčiūnas, Žygiman...

L. Kasčiūnas, Propatria.lt nuotrauka
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nariai Laurynas Kasčiūnas, Žygimantas Pavilionis ir Audronius Ažubalis kreipėsi į Ministrą Pirmininką Saulių Skvernelį dėl Lietuvoje naudojamų su Rusijos žvalgyba sietinų informacinių technologijų.

Seimo nariai prašo įvertinti, koks yra rusiškų informacinių technologijų ir programinės įrangos naudojimo valstybės institucijose, įstaigose, strateginę reikšmę nacionaliniam saugumui turinčiose įmonėse ir kritinės infrastruktūros objektų valdyme mastas? Taip pat klausiama, ar renkantis reikiamą programinę įrangą, saugos sistemas remiamasi kompetentingų institucijų rekomendacijomis ir vertinimais dėl grėsmių nacionaliniam saugumui?

Kreipimesi kartu siūloma nustatyti aiškius kriterijus perkančiosioms organizacijoms dėl programinės įrangos ir kitų informacinių technologijų įsigijimo.

„Kai kurios valstybinės institucijos vis dar naudoja nesaugią rusišką programinę įrangą. Pavyzdžiui, Policijos departamentas nuo 2006 m. naudoja „1S: Organizacija“ platformos pagrindu sukurtos finansų apskaitos sistemos modulius. Tuo metu Ukrainoje ši programinė įranga, nustačius, kad ji yra naudojama Rusijos žvalgybos vykdomam šnipinėjimui, jau yra uždrausta,“ – teigė L. Kasčiūnas.

1S programinė įranga buvo plačiai naudojama Ukrainoje. Tačiau balandžio mėnesį Ukrainos nacionalinio saugumo tarnyba (SBU) atliko kratas rusiška programine įranga „1S“ prekiaujančiose įmonėse. SBU specialistai nustatė, kad ši programinė įranga yra administruojama, atnaujinama ir palaikoma iš Rusijos teritorijos, įskaitant nuotolinę prieigą prie „1S“ kompanijos atstovybės Kijeve. Nustatyta, kad dalis programinės įrangos „1S“ yra naudojama Rusijos žvalgybos vykdomam šnipinėjimui (Ukrainos vartotojų, tiek viešojo sektoriaus, tiek privataus) stebint ir perimant kompiuterių, kuriuose įdiegta tokia programinė įranga, duomenis. Todėl nuo 2016 m. „1S“ programinė įranga Ukrainoje buvo uždrausta, o šios programinės įrangos tiekėjus Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos taryba įtraukė į subjektų, kuriems taikomos sankcijos, sąrašą.

Ž. Pavilionio teigimu „1S“ (rus. – „1C“), programinę įrangą naudoja ir Rusijos Federacijos gynybos ministerija, taip pat Rusijos Federacijos federalinė saugumo tarnyba ir ją rekomenduoja diegti savo padaliniams. Taip pat yra žinoma, kad FSB su „1S“ sukūrusia kompanija vykdo programą „Jaunieji FSB programuotojai“.

Seimo narys A. Ažubalis teigė, kad taip netiesiogiai finansuojamas su Rusijos žvalgyba susijęs informacinių technologijų tinklas.

„Manytina, kad tokios programinės įrangos kaip „1S“ ar „Kaspersky“, kurios kūrėjai siejami su Rusijos žvalgybos tarnybomis, naudojimas valstybės institucijose ir įstaigose kelia grėsmę šalies kibernetiniam saugumui – tiek dėl kibernetinio šnipinėjimo, t. y. Rusiją dominančios informacijos rinkimo, duomenų perėmimo, tiek dėl kibernetinių atakų galimybių panaudojant tam tikrą infrastruktūrą, programas, ypač žinant, kad iš Rusijos prieš Lietuvą buvo surengta ne viena kibernetinė ataka. Tokios programinės įrangos naudojimas Lietuvoje reiškia, kad iš esmės yra netiesiogiai finansuojamas su Rusijos žvalgybos tarnybomis susijęs informacinių technologijų sektorius,” – sakė A. Ažubalis

Parlamentarai atkreipė dėmesį ir į situaciją įmonėje „Lietuvos geležinkeliai“. Ši valstybės įmonė jau penkerius metus naudoja Rusijos kariniam pramoniniam kompleksui priklausančios „Iževsko radijo gamyklos“ saugos sistemą „Klub-U“. Ji buvo įdiegta visuose lokomotyvuose modernizuojant Lietuvos geležinkelių ryšio sistemą. Naudojant rusišką palydovinę navigacijos sistemą GLONASS ne tik nustatomos lokomotyvų koordinatės, bet ir judėjimo parametrai (koordinatės ir greitis). Prisijungusiems prie GLONASS sistemos vartotojams kontroliuojanti sistemą valstybė, šiuo atveju Rusija, gali kontroliuoti prieigą prie duomenų tam tikrame regione arba sumažinti jų tikslumą. Lietuvai, vykdant bendradarbiavimą gynybos srityje su sąjungininkais, ši įranga leidžia Rusijai nustatyti bet kokių karinių pervežimų koordinates bei apimtis ir prireikus gali sukelti realų pavojų pervežimų bei apskritai susisiekimo geležinkeliais saugumui.

Susiję

Politika 6356876912890701342

Rašyti komentarą

item