Moksliniai tyrimai įspėja apie in vitro pradėtų suaugusiųjų sveikatos problemas

Moksliniame žurnale Vaisingumas ir nevaisingumas (angl. Fertility and Sterility ) paskelbtoje studijoje teigiama, kad dirbtinio apvaisin...

Moksliniame žurnale Vaisingumas ir nevaisingumas (angl. Fertility and Sterility) paskelbtoje studijoje teigiama, kad dirbtinio apvaisinimo pagalba gimę kūdikiai gali būti labiau linkę į metabolizmo ir kraujotakos sutrikimus.

Dažnai svarstoma, ar suaugę pagalbinio apvaisinimo būdu pradėti vaikai turi didesnių sveikatos problemų nei pradėti natūraliai. Nesenoje minėtame žurnale publikuotoje studijoje buvo vertinama 253 paauglių, pradėtų dirbtinio apvaisinimo būdu, sveikata palyginti su natūraliu būdu pradėtais paaugliais. Tyrimo pabaigoje padaryta išvada, jog: „nepastebėta reikšmingų skirtumų tarp abiejų grupių, tiek kalbant apie bendrą fizinę ar psichinę sveikatą, tiek apie kognityvines funkcijas. Tačiau pratęsus sveikatos stebėseną iki suaugusio amžiaus pastebima, kad pradėtieji nenatūraliu būdu dažniau lankosi pas mediką nei kontrolinė grupė“. Mokslininkai teigia, kad siekiant iki galo pagrįsti rezultatus, reikia atlikti dar išsamesnę analizę.

Antrojoje studijoje tarp gimusių dirbtinio apvaisinimo būdu tikrai pastebimas didesnis metabolinių ir kraujo apytakos sutrikimų skaičius. Šioje studijoje buvo įvertinti 19 tyrimų, atliktų su 2 112 apvaisinimo mėgintuvėlyje intracitoplazminės spermatozoido injekcijos (IVF-ICSI) būdu bei 4 096 natūraliai pradėtų palikuonių pradedant nuo vaikystės iki ankstyvo suaugusio amžiaus. Stebint dirbtinio apvaisinimo būdu pradėtus suaugusius pastebėta, kad šių arterinis kraujo spaudimas yra aukštesnis nei gimusiųjų natūraliu būdu. Be to, pastebėta ir blogesnė diastolinė širdies funkcija bei kraujagyslių sienelių sustorėjimas (tuo pačiu – mažesnis pralaidumas).

Autoriai daro išvadą, kad jų studija rodo didesnį kraujagyslių ligų procentą, kuriuo pasižymi dirbtinio apvaisinimo būdu gimę vaikai, o tai skatina atlikti papildomus mokslinius tyrimus, kurie patikrintų rezultatus. Į juos neabejotinai reikia atkreipti dėmesį visapusiškai vertinant dirbtinio apvaisinimo procedūrą.



Susiję

Pažangos ideologija 3118377861917192567
item