LINVO: Dabartinė NVO finansavimo tvarka diskriminuoja didelę Lietuvos nevyriausybinio sektoriaus dalį

Propatria.lt nuotrauka Rugpjūčio 17 d. Lietuvos visuomenininkams atstovaujanti Lietuvos intelektualų ir nevyriausybinių organizacijų (L...

Propatria.lt nuotrauka
Rugpjūčio 17 d. Lietuvos visuomenininkams atstovaujanti Lietuvos intelektualų ir nevyriausybinių organizacijų (LINVO) koalicija, kreipėsi į Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją (SADM), Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetą bei Seimo LVŽS frakciją  pareikšdama, kad dabartinė NVO finansavimo tvarka diskriminuoja didelę Lietuvos nevyriausybinio sektoriaus dalį.

Tokią išvadą visuomenininkai priėjo analizuodami prieš keletą savaičių ministro Lino Kukuraičio sustabdyto konkurso nevyriausybinių organizacijų instituciniams gebėjimams stiprinti rezultatus. Visuomenei šie rezultatai atskleidė, kad Lietuvoje iš esmės  finansiškai yra remiamos tik tos organizacijos, kurių atstovai yra įsitvirtinę Lietuvos NVO tarybos kėdėse: tai su Reda Kneizevičiene, Birute Sabatauskaite, Elena Urboniene, Aurelija Olendraite, Edvinu Regelskiu ir Martinu Žaltausku susijusios NVO. Minėti asmenys yra Lietuvos nevyriausybinių organizacijų tarybos nariai, o kai kurie jų užėmę tarybos kėdes laiko nuo pat jos įkūrimo pradžios.

Pareiškimo autoriai kaltina ministeriją, kad  ši finansiškai remia tarpusavyje susijusias organizacijas ir tas, kurios atstovauja tik vienam arba keliems asmenims. Pavyzdžiu paminėtas Lietuvos žmogaus teisių centras ir Lietuvos gėjų lyga, NNVBO platforma, NVO informacijos ir paramos centras, VŠĮ „Europos namai” kitos NVO.

Anot pareiškimo autorių, akivaizdu, kad labiau remiamos organizacijos labiau ir gali plėtoti savo veiklą. Pvz., dvigubai ar net trigubai labiau finansiškai remiamas Lietuvos žmogaus teisių centras ir Lietuvos gėjų lyga (kuri yra šio centro dalyvė), tampa privilegijuotomis, nes įgyja neproporcingai didesnes galimybes veikti ir plėtoti savo dalyvių tinklą. Tuo tarpu Lietuvos šeimų organizacijos,  negaudamos tokios didelės paramos, neišgali efektyviai plėtoti šeimų veiklos. O didžiulė savanorystės pagrindais dirbančių visuomenininkų dalis kitose organizacijose apskritai negauna jokios finansinės valstybės ar savivaldybių paramos. Tokia finansavimo sistema iškreipia pačią NVO plėtros esmę. Todėl visuomenininkai neabejoja, jog veikianti ydinga finansavimo sistema turi būti pakeista, nes ji  diskriminuoja  pakankamai platų NVO sektorių.

LINVO koalicijos atstovai kaltina ministeriją, kad Lietuvos NVO tarybos kėdėse įsitvirtinę visuomenininkai iškraipo statistinius duomenis ir klaidiną visuomenę. Pvz., Lietuvos NVO tarybos pirmininkas M.Žaltauskas teigia neva Lietuvoje yra tik 14 nacionalinių skėtinių asociacijų, nors jų yra žymiai daugiau. Vien tik LINVO koalicija atstovauja kelioms skėtinėms nacionalinio lygmens asociacijoms. Tačiau minėta koalicija yra ignoruojama, negali teikti kandidatų bei dalyvauti Lietuvos NVO tarybos rinkimuose, nes laiku apie tai neinformuojama, o tai reiškia, kad didelė visuomenės dalis, kurią atstovauja svarbios NVO (pvz., Nacionalinė vartotojų konfederacija, vienijanti 11 NVO) eliminuojama iš valstybės kūrimo ir valdymo proceso. Akivaizdu, kad pastarosios negali tikėtis bent kokios finansinės paramos ir negali tinkamai plėtoti savo veiklos. Todėl dabartinė finansavimo sistema  keistina iš esmės, kaip ribojanti pilietinės visuomenės apraiškas ir naikinanti bendruomeniškumą.

Visuomenininkų nuomone, šia sistema turėtų susidomėti ir Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT), nes NVO plėtrai skirtų lėšų skirstymas yra susijęs su viešuoju interesu.

Jie prašo SADM ministrą iki 2017 m. lapkričio mėn. sustabdyti NVO vienijančių asociacijų institucinio stiprinimo projektų finansavimo 2017 metais konkursą, o NVO finansavimui įsteigti prie ministerijos nešališką komisiją, parengti ir paviešinti jos nuostatus bei finansinės paramos skirstymo tvarkos aprašą.

Visuomenininkai įsitikinę, kad ministerija turėtų prašyti STT atlikti sustabdyto konkurso vertinimą ir pateikti išvadas. Be to STT dėmesio, jų nuomone, nusipelno ir naujai steigiamas Nevyriausybinių organizacijų fondas, kurio iniciatoriai yra tie patys sustabdyto konkurso „laimėtojai“.

Papildyta: paskelbus naujieną gautas SADM rugpjūčio 16 d raštas, kuriame nurodoma, kad ministras L.Kukuraitis rugpjūčio 11 d. įsakymu panaikino sustabdyto konkurso rezultatus.

Susiję

Politika 8513581930757811105
item