Keli štrichai šiuolaikinio antifašisto portretui, arba Kaip įsukti smurto suktuką

JAV prezidentui Donaldui Trumpui atsisakius pakartoti mantra tapusį „teisingą“ politinį vertinimą ir pareiškus, jog smurtauja ne tik radi...

JAV prezidentui Donaldui Trumpui atsisakius pakartoti mantra tapusį „teisingą“ politinį vertinimą ir pareiškus, jog smurtauja ne tik radikalioji dešinė, kad ir vienoje, ir kitoje pusėje esama „gerų žmonių“, o dėl tragiškų įvykių Virdžinijos valstijos mieste Šarlotsvilyje „kaltos abi pusės“, pasipiktinusi „alternatyvioji kairė“, palaikoma didžiosios žiniasklaidos, ėmėsi įrodinėti, jog jos smurtas netgi labai pateisinamas ir dėl to moralus. Pasikėsinimas į kairuolių „tradiciją“ buvęs toks skaudus, jog guosti įsiskaudinusius ėmėsi kone visi. Pavyzdžiui, Mittui Romney’ui, vienam iš Respublikonų partijos kandidatų į prezidentus, „kairiųjų smurtas“ net nelygintinas su „dešiniųjų“ – šis esąs amoralus.

Taip susiklosčiusios aplinkybės tapo itin palankios istoriku prisistatančiam Markui Bray’ui – atkreipęs į save dėmesį ką tik išleistu veikalu „Antifa: The Anti-Fascist Handbook“ („Antifa: antifašisto vadovas“; Melville House leidykla, 2017) autorius pastarosiomis savaitėmis sulaukė ir didžiosios žiniasklaidos dėmesio.

Buvęs aktyvus „Occupy Wall Street“ („Užimk Volstritą“) judėjimo (2011 m. rugsėjis–lapkritis) dalyvis ir vienas iš vadovų, dabar M. Bray, kaip pats teigia, užsiima moksline ir pedagogine veikla – apsigynęs disertaciją genderizmo tema, dirba vizituojančiu dėstytoju Dartmuto (Dartmouth) koledžo Genderinių tyrimų institute. Kalbėdamas apie savo mokslinius interesus, M. Bray nurodo, jog „domisi žmogaus teisių, terorizmo ir politinio radikalizmo šiuolaikinėje Europoje istorija“. Be jau minėto veikalo „Antifa…“, jis yra išleidęs ir studiją apie anarchiją „Translating Anarchy: The Anarchism of Occupy Wall Street“ („Anarchijos vertimas: anarchizmas okupuoją Wall Street’ą“; Zero Books leidykla, 2013), kartu su kolegomis rengia „Anarchist Education and the Modern School: A Francisco Ferrer Reader“ („Anarchistinis švietimas ir šiuolaikinė mokykla: Francisco Ferrerio skaitiniai“; PM Press leidykla, 2018).

Kilus visuomenės susidomėjimui Antifa judėjimu, kurį, beje, JAV Vidaus saugumo departamentas 2017 metų birželio 12 dieną, dar iki Šarlotsvilio įvykių, už ankstesnius išpuolius įvertino kaip „vidaus terorizmą“, M. Bray keliauja po valstijas ir susitikimuose antifašistinio fronto nariais ne tik pristato jiems skirtą vadovėlį, bet ir skelbia savo itin radikalias pažiūras. Pagrindinė jo tekstuose ir kalbose propaguojama mintis – „fizinis smurtas prieš baltųjų viršenybės šalininkus yra etiškai pagrįstas ir strategiškai efektyvus“.

Beje, po pastarosiomis dienomis duotų interviu kilus ažiotažui Dartmuto koledžas atsiribojo nuo tokių savo vizituojančio profesoriaus kalbų. Universiteto pareiškime teigiama, jog „Marko Bray’aus smurtinius protestus palaikantys pasisakymai neatspindi Dartmuto koledžo pozicijos“ – atvirkščiai, „pritarimas bet kokioms prievartos formoms prieštarauja Dartmuto bendruomenės vertybėms“, tačiau pabrėžiama ir tai, kad mokymosi tikslais šioje aukštojoje mokykloje skatinamos laisvos akademinės diskusijos visais klausimais ir užtikrinama teisė laisvai ir atvirai išreikšti kritines idėjas.

Tiesą sakant, tai skamba jau ironiškai – Marko Bray’aus, kaip ir bet kurio kito akademinės bendruomenės nario, saviraiškos teisę saugo ir gina akademinės laisvės principai, nors jis pats jais nesivadovauja – savo idėjiniams oponentams žodžio laisvės ir įsitikinimų sklaidos teisės jis nepripažįsta, atvirkščiai.

Jūsų dėmesiui siūlome NBC laidos „Meet the Press“ (rugpjūčio 20 d.) su Marku Bray’umi įrašą. Tąkart laidos vedėjas Chucas Toddas svečio klausė „Ar visada pateisinamas smurtas prieš neapykantos grupes?“. Atsakydamas M. Bray nė kiek nedvejojo: smurtas prieš idėjinius priešininkus ne tik priimtinas, bet ir privalomas – „kad daugiau tai [fašizmas] nepasikartotų“, todėl jis remiąs visas radikaliosios kairės smurtines taktikas. Su tokia itin radikalia M. Bray‘aus pozicija nesutiko kitas NBC į laidą pakviestas pašnekovas – kairiosioms idėjoms atstovaujančios organizacijos „Southern Poverty Law Center“ prezidentas R.Cohenas.

Siūlome ir keletą šio pokalbio citatų:

Todas: Jūs, atrodo, esate nedidelė mažuma, kuri pateisina smurto idėją vien todėl, kad Šarlotsvilyje (Charlottesville) kai kas mirė. Kodėl jūs taip ginate būtent smurtinę konfrontaciją?

Bray: „Pirmiausia norėčiau atmesti mintį, kad priklausau nedidelei mažumai. Manau, kad daug žmonių pripažįsta, jog kai esi priverstas, savigyna yra teisėtas atsakas į baltųjų viršenybės šalininkų ir neonacių skurtą... Ir būdas tai sustabdyti yra tai, ką žmonės padarė Bostone, ką žmonės padarė Šarlotsvilyje. Patraukti avarinį stabdį ir pasakyti, kad negalite to padaryti normaliai.“

„Jei jau fašistai yra tokie įtakingi, kad atsidurtų valdžioje, jie paprasčiausiai net nesiklausys tos viešosios nuomonės, kuri išsakoma be smurto. Tai ir yra pasipriešinimo naciams argumentas. Kita vertus, ir tai noriu pabrėžti, daugelis žmonių net neturi pasirinkimo, gintis jiems ar ne.

„Nacizmo negalima nugalėti kalbomis“.

- - -

Cohen: „Manau, mintis suteikti vienai žmonių grupei teisę nutildyti kitą žmonių grupę, yra pribloškiamai bloga. Tai prieštarauja mūsų vertybėms, įtvirtintoms Pirmojoje pataisoje. Tuos žmones, kuriuos bandoma cenzūruoti, tai gali nukreipti į pogrindį, kur jie gali griebtis nelegalių priemonių, kad išreikštų save, pavyzdžiui, sprogdinti bombas. O galiausiai, tai gali įsukti į siaubingą suktuką. Mes tą matėme Berklyje. Antifa atėjo ir nutraukė kalbą. Kitą kartą baltieji nacionalistai atsives savo privačią kariuomenę ir jūs žinote, kada tokie dalykai, sustoja. Vakar, Bostone, jūs ir patys žinote, matėme tūkstančius taikiai protestuojančių žmonių, ir tai atrodė kur kas stipresnis atsakymas į baltųjų viršenybės idėją nei vėzdai ir ginklai.“

Dar vieną Marko Bray’aus interviu rasite ČIA.

Pagal užsienio spaudą parengė Ramutė Bingelienė


Susiję

Pažangos ideologija 2904367515040107032
item