Jean-Claude Juncker: „Mes taip pat ginsime savo ekonominius interesus nuo JAV“

Rugpjūčio 2-ąją JAV prezidentas Donaldas Trumpas pasirašė įstatymų leidėjų patvirtintas naujas sankcijas Rusijai. Ta proga Europos Komisi...

Rugpjūčio 2-ąją JAV prezidentas Donaldas Trumpas pasirašė įstatymų leidėjų patvirtintas naujas sankcijas Rusijai. Ta proga Europos Komisija (EK) išplatino pranešimą spaudai, kuriame sakoma, jog Komisijos pirmininkas Jeanas Claude’as Junckeris išreiškė pasitenkinimą, jog priimtas įstatymas buvo sušvelnintas atsižvelgus į primygtinius ES prašymus.

Pranešime cituojamas ir prezidento Jeano Claude’o Junckerio pareiškimas: „Ir G7 viršūnių susitikime Taorminoje, Italijoje, ir G20 aukščiausiojo lygio susitikime Hamburge, Vokietijoje, aš sakiau, kad jei amerikiečiai tai padarys [priims naujas sankcijas], mes būsime pasirengę tinkamai atsakyti per kelias dienas. Tai turėjo įtakos, kad būtų atsisakyta didelės dalies suplanuotų sankcijų prieš Rusiją. Ir tai taip pat lėmė, kad JAV Kongresas nustatytė, jog dėl šių sankcijų turėtų būti sprendžiama tik atsižvelgiant į JAV sąjungininkus. Ir aš vis dar manau, jog mes esame JAV sąjungininkai“.

EK pranešime sakoma, jog vykdant sankcijas visada gali būti atsižvelgiama ir į Europos interesus. Jei bus kitaip, Europos Komisijos pirmininkas J.C.Junckeris pasilieka teisę imtis atsakomųjų priemonių. Taip jis pabrėžė, kad jei JAV taikomos represinės priemonės praktiškai kenks Europos bendrovėms, kurios energetikos sektoriuje turi verslo santykių su Rusija, ES bus pasirengusi tinkamai reaguoti per kelias dienas.

„Esame pasirengę“, – pareiškė EK pirmininkas radijo interviu Europos ARD studijoje Briuselyje, kuris buvo transliuojamas trečiadienį 20.30 val. per NDR Info. „Mes taip pat turime ginti savo ekonominius interesus nuo Jungtinių Amerikos Valstijų. Ir mes tai darysime.“

Pranešime priduriama, kad ES tebesilaiko prisimintų įsipareigojimų dėl savo numatytų sankcijų Rusijai. Kad Minsko susitarimai būtų visiškai įgyvendinti, svarbu, kad G7 sutartų dėl sankcijų ir kad sąjungininkai glaudžiai bendradarbiautų. Tačiau JAV įstatymai gali turėti nenumatytų pasekmių ES interesams užsitikrinti energijos tiekimo saugumą. Šios sankcijos turėtų įtakos energijos perdavimo ir Rusijos vamzdynų, užtikrinančių Ukrainos dujų tranzito tiekimą, tinklų priežiūrai. Naujosios JAV sankcijos gali turėti neigiamos įtakos ir ES pastangoms padidinti energetikos sektoriaus diversifikaciją, ypač Baltijos šalyse.

Iš prancūzų kalbos vertė Ramutė Bingelienė


Susiję

Pasaulis 4309096575921830072
item