J. Mattisas žada peržiūrėti klausimą dėl JAV kovinių ginklų tiekimo Ukrainai

Ukrainos Nepriklausomybės dieną nežymiai sutrikdė neaiškaus objekto sprogimas Kijevo centre apie antrą valandą. Sužeisti du žmonės, polic...

Ukrainos Nepriklausomybės dieną nežymiai sutrikdė neaiškaus objekto sprogimas Kijevo centre apie antrą valandą. Sužeisti du žmonės, policija incidentą linkusi laikyti chuliganizmu. Tuo metu ryte vykusį iškilmingą Nepriklausomybės karinį paradą stebėjo ir Lietuvos krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis, jame žygiavo Lietuvos karių būrys. Ukrainos Nepriklausomybės dieną Kijeve kartu minėjo ir Jungtinių Valstijų Gynybos sekretorius Jamesas Mattisas. Jis sako, kad Amerikos administracija aktyviai peržiūri ginklų tiekimo klausimą.

Įdomu ką apie Ukrainos ginkluotę stebėdamas žygiuojančius kareivius mano bene garbingiausias Nepriklausomybės parado Kijeve svečias Jamesas Mattisas. Ukraina iš Jungtinių Amerikos Valstijų gynybos sekretoriaus labai laukia ginklų – prieštankinių ir priešlėktuvinių. Tačiau  per vizitą J. Mattisas apsiribojo patikindamas sankcijų Rusijai tvarumą ir ankstesniais nekarinės paramos kariuomenei pažadais, vertais šimto septyniasdešimt penkių milijonų dolerių.

„Nepriimame ir nepriimsime Rusijos Krymo užgrobimo. Nepaisant Rusijos neigimų, žinome, kad jie siekia perbraižyti sienas jėga, paminant suverenias ir laisvas Europos tautas. Jungtinės Valstijos ir sąjungininkai toliau spaus Rusiją gerbti Minsko susitarimus. Mūsų sankcijos liks tol, kol Rusija atšauks veiksmus, užtraukusius sankcijas“, – sakė JAV gynybos sekretorius.

J. Mattiso generolai sufleruoja pritariantys ginklų tiekimui Ukrainai, tačiau ką apie tai mano prezidentas Donaldas Trumpas – vis dar neaišku. Jo pirmtakas Barackas Obama ginkluoti Ukrainą vengė.

„Noriu pabrėžti, kad klausimą dėl kovinių ginklų aktyviai peržiūrime. Pamatęs esamą padėtį Ukrainoje, galėsiu grįžęs konkrečiau informuoti valstybės sekretorių ir prezidentą apie tai, ką rekomenduočiau. Gynybai skirti ginklai niekaip negali provokuoti nebent esi agresorius. O Ukraina akivaizdžiai nėra agresorė, nes kovos vyksta jos pačios teritorijoje“, – kalbėjo J. Mattisas.

Nuo rugsėjo pirmosios karo su Rusijos separatistais nualinti Rytų Ukrainos regionai laukia dar vieno bandymo visapusiškai įgyvendinti vis trūkinėjančias paliaubas. Savo pažadą paliaubų laikytis jau nuo penktadienio patvirtino ir Rusijos separatistai.

„Pagal mūsų žvalgybos informaciją, kurią patvirtino ir partneriai, minimalus Rusijos kareivių – reguliariosios kariuomenės kareivių – skaičius okupuotuose teritorijose yra apie trys tūkstančiai“, – teigė Ukrainos prezidentas Petro Porošenko.

P. Porošenko džiaugėsi Nepriklausomybės dienos parade matydamas ir NATO valstybių karius, tarp jų ir lietuvius. Nepriklausomybės dienos šventę sutrikdė sprogimas apie antrą valandą dienos netoli vyriausybės. Sužeisti du žmonės. Ukrainos pareigūnai išpuolį linkę laikyti chuliganizmu. Liudininkai sakė, kad neaiškų sprogmenį išmetė pravažiuojantis automobilis.


Susiję

Šiaurės Amerika 8568128729421547213

Rašyti komentarą

item