Islamo teroristai surengė mirtinus išpuolius Suomijoje ir Vokietijoje

Penktadienio vakarą peiliu ginkluotas užpuolikas pradėjo badyti žmones Suomijos Turku miesto centre, šaukdamas „Alachas yra didis“. Pirmi...

Penktadienio vakarą peiliu ginkluotas užpuolikas pradėjo badyti žmones Suomijos Turku miesto centre, šaukdamas „Alachas yra didis“. Pirminiais duomenimis, du žmonės žuvo ir dar bent 8 buvo sužeisti ir nuvežti į ligoninę, tarp jų ir moteris su kūdikiu. Pagal kai kuriuos pranešimus, užpuolikų buvo net trys. Vienas jų policijos pašautas į koją ir sulaikytas. 

Liudininkų teigimu, užpuolikas badė gulinčių sužeistųjų kūnus, o įvykio vietoje „telkšojo kraujo vonios“. Policija paskelbė apie vieno užpuoliko sulaikymą ir patarė gyventojams vengti Turku miesto centro. 

Vidaus reikalų ministrė Paula Rissiko teigė, negalinti patvirtinti, jog tai teroro išpuolis. Suomija tradiciškai yra saugi šalis su žemu smurtinių nusikaltimų lygiu ir nepatirianti teroro išpuolių. Nepaisant to, šį birželį šalies saugumo tarnybos pakėlė terorizmo grėsmės lygį, motyvuodamos informacija apie galimus rimtus teroristų planus. 

2016 metais Suomija sulaukė įspėjimų iš Europos Komisijos, kai atsisakė priimti 77 procentus šalį pasiekusių irakiečių migrantų, patikrai parodžius, jog tai ekonominiai migrantai, o ne karo pabėgėliai. Prieglobsčio negavę migrantai deportuoti. Nepaisant to, vien per aštuonioliką mėnesių 2015-2016 metais Suomija priėmė 30 000 migrantų, mėginančių patekti į ES aplinkiniu keliu per Rusiją.

Tą patį vakarą Vokietijos Vupertalio-Elberfendo mieste peiliu ginkluotas užpuolikas mirtinai subadė vieną žmogų, o kitą sunkiai sužeidė. Nusikaltėliui pavyko pasprukti, jo ieško policija. Pagal oficialius pranešimus, šio įvykio policija kol kas nelaiko teroro išpuoliu. 


Susiję

Europa 6772911888276156768

Rašyti komentarą

6 komentarai

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Nežiniukas rašė...

Gerbiamas Pikc,

Če nereikę jokiū kačiukū - če gi ne teroro išpolis. Pats apie tai skaitei.

Drystu priminti - kačiūkai naudojami tik per teroro išpolius.

Če tik mokymaisi - kaip teisingai naudoti peili.

Pikc Kažinkavičius rašė...

Ai, jo, tikslei. Nei če terorizmas, nei su islamu susije. Dedam katukus y stalčiū rimtesnei progai.

Anonimiškas rašė...

Keista, kad paprastai tokie protingi suomiai kažkodėl stengėsi nutyėti, kad užpuolikas iš Maroko ir kad šaukė islamistų šūkį (bent jau didžioji Lietuvos žiniasklaidos dalis tai nutylėjo) - toks nenoras atvirai sakyti tiesą yra savęs apgaudinėjimas, nes žmonės vistiek viską sužino. Reikia saugotis šito blogo įpročio, nes kai kurie Lietuvos tinkalapiai - sakykime, tai ypač būdinga Delfi - elgiasi panašiai; yra netgi toks žmonių pasakymas: ,,Nemeluoja, tik teisybės nesako''. O apskritai, atidžiau peržvelgus teroristinių išpuolių Europoje pobūdį, chronologiją ir žemėlapį, atrodo, kad viskas tarsi kooordinuojama iš kažkokios pogrindinės, pastoviosd dispečerinės: nuolat sekama terorizmo prevencijos padėtis ir kriminogeninė situacija Europos šalyse, analizuojamos didžiausios žmonių susitelkimo vietos ir periodiškumas, o tada siunčiami vykdytojai-teroristai. Mažai tikėtina, kad tai būtų tik atsikrų terorizmo grupuočių rengiami išpuoliai - viskas panašu į nuoseklią analizę ir kruopščiai paruoštą metodiką. Logiškas klausimas: kur yra pagrindinis teroristinių išpuolių Europoje koordinavimo centras, nuo kada ir kaip jis veikia ir kas ten taip stengiasi? Ir stengiasi ne šiaip sau, o kryptingai, nuosekliai, aiškiai matyti, kad darbuojasi patyrę analitikai ir planuotojai, puikiai pažįstantys Europos valstybes. Aišku ir tai, kad Europos antiteroristinės organizacijos arba nebendradarbiauja taip efektyviai, kaip gali ir privalo, arba pernelyg lėtai keičiasi informacija. Ar gali būti taip, kad ES deklaruojamas ,,Refugees welcome'' labai trukdo kovai su terorizmu?

Anonimiškas rašė...

štai verta dėmesio nuoroda: http://www.bbc.co.uk/news/resources/idt-sh/an_education_in_terror

Audrius rašė...

Abejoju, kad yra koordinuojama. O jei yra, tai sakyčiau, kad tai daroma nevykusiai. Labai norint teroro aktą įvykdyti nesunku, reikia tik vykdytojo ir automobilio. Pvz. jūros šventė Klaipėdoje ar Kaziuko mugė Vilniuje ir aukų būtų labai daug. Tfu tfu tfu.. O kiek tokių renginių Europoje? Taip kad faktiškai kiekvieną dieną gali žudyti. Jei būtų toks centras, tų aktų turėtų būti daugiau ir įvairesnėse valstybėse. O kad informacija slepiama ar nenoriai dalijamasi bei "Ref. Welc" politika trukdo, tai akivaizdu.

item