D. Trumpas gina griaunamus konfederatų paminklus

JAV prezidentas Donaldas Trumpas pasmerkė šalyje vis labiau įsibėgėjantį konfederatų paminklų griovimą. „Liūdna matyti, kaip griaunan...

JAV prezidentas Donaldas Trumpas pasmerkė šalyje vis labiau įsibėgėjantį konfederatų paminklų griovimą.

„Liūdna matyti, kaip griaunant gražiąs skulptūras ir paminklus draskoma mūsų didžios šalies istorija. Negalime pakeisti istorijos, bet galime iš jos pasimokyti. Iš mūsų miestų, miestelių ir parkų naikinamo grožio labai pasiilgsime, niekada nerasime, kuo galėtume lygiavertiškai jį pakeisti. Robertas E. Lee, Stonewallis Jacksonas. Kas toliau? Vašingtonas, Džefersonas? Tai taip kvaila!“ - socialiniuose tinkluose pareiškė prezidentas.

Vienos moters gyvybę nusinešę ir dešimtis sužeidę dešiniųjų aktyvistų ir vadinamųjų „antifašistų“susirėmimai praėjusį šeštadienį Šarlotsvilyje, JAV Virdžinijos valstijoje, kilo dėl vietinės valdžios sprendimo nugriauti paminklą pietiečių kariuomenės JAV pilietiniame kare generolui Robertui E. Lee.

Trečiadienį Baltimorėje nugriauti dar du paminklai, tarp kurių ir paminklas Robertui E. Lee bei Thomasui Jacksonui. Šiuo metu svarstoma nugriauti ir kelis kitus konfederatams skirtus paminklus Džordžijos bei kitose valstijose, kai kurie jų vandalų buvo nusiaubti.

Pagal naujausias visuomenės nuomonės apklausas, dėl konfederatų statulų D. Trumpą palaiko 62 proc., nepalaiko - 27 proc. JAV gyventojų. Palaikantieji sutinka su teiginiu, kad „konfederatų lyderius pagerbiančios statulos turėtų išlikti kaip istoriniai simboliai“. Statulų nuvertimo šalininkai sutinka su teiginiu, jog jos yra įžeidžiančios.

Susiję

Šiaurės Amerika 8570113948642717863
item