D. Britanija planuoja leisti ES piliečiams laisvai vykti į šalį po „Brexit“, bet apriboti jų galimybes dirbti

Jungtinės Karalystės (JK) vyriausybė planuoja leisti laisvai atvykti į šalį Europos Sąjungos (ES) piliečiams po „Brexit“, tačiau ketina a...

Jungtinės Karalystės (JK) vyriausybė planuoja leisti laisvai atvykti į šalį Europos Sąjungos (ES) piliečiams po „Brexit“, tačiau ketina apriboti jų galimybes dirbti. Dirbti JK ketinantiems ES piliečiams bus sukurta speciali leidimų sistema, ribojanti užsienio darbuotojų skaičių. Ši nuostata įtvirtinta nutekintuose JK Vidaus reikalų ministerijos planuose, kurie buvo paviešinti britų žiniasklaidoje.

Tiesa, JK Vidaus reikalų ministerijos planams dėl laisvo judėjimo tarp JK ir ES bei darbo leidimų sistemos įgyvendinimui dar turi pritarti šalies vyriausybė, kuri vakar, rugpjūčio 16 d., susilaukė politinių oponentų kritikos, jog migrantams paliko „landą“ į JK po to, kai paaiškėjo faktas, jog JK ir toliau ketina išlaikyti laisvą judėjimą pasienyje su Airija, kur nebus jokios imigracijos kontrolės.

Pagal planuojamą darbo leidimų sistemą, į JK dirbti atvykstančių ES piliečių skaičius bus ribotas, o patys darbo leidimai – mokami taip siekiant paskatinti JK kompanijas samdyti vietinius darbuotojus. Taip pat į JK atvykusiems ES piliečiams leidimų reikės, jei jie norės mokytis ar gyventi šalyje ilgiau nei kelis mėnesius.

Kol kas neaišku, ar naujai atvykę darbuotojai galės prašyti pašalpų bei naudotis nemokamu gydymu, tačiau, kai kurių ministrų siūlymu, atvykėliams gali būti pritaikytas 4 metų laukimo laikotarpis. Tiesa, Airijos piliečiams greičiausiai bus pritaikyta išimtis, nes JK su Airija nori išlaikyti laisvą judėjimą bei užtikrinti abipusę piliečių teisių apsaugą, o tai reiškia, jog Airijos piliečiai JK ir JK piliečiai Airijoje galės naudotis visomis vietinių gyventojų teisėms be papildomų reikalavimų (darbo leidimų, pereinamųjų laukimo laikotarpių ir kitų imigrantams taikomų reikalavimų).

Pačios JK vyriausybės teigimu, visuomenė neramina ne tiek išduotų vizų ar laisvo judėjimo klausimas, kiek šalyje dirbančių ar prašančių pašalpų užsieniečių skaičius, kuri ir ketinama kontroliuoti.


Susiję

Pasaulis 6454627114365403580
item