Atnaujintuose pasuose lenkai nori pavaizduoti ir Vilniaus Aušros vartus

Artėjant Lenkijos nepriklausomybės atkūrimo šimtmečiui, šia proga šalyje planuojama išleisti naujo dizaino pasus. Tarp keliolikos grafini...

Artėjant Lenkijos nepriklausomybės atkūrimo šimtmečiui, šia proga šalyje planuojama išleisti naujo dizaino pasus. Tarp keliolikos grafinių elementų, pretenduojančių patekti ant paso, – ir Vilniaus Aušros vartai. Kaip teigia LRT RADIJO bendradarbė Lenkijoje Nijolė Drūto, toks siūlymas kritikos sulaukė ir pačios Lenkijos žiniasklaidoje.

Nepriklausomybė Lenkijoje atkurta 1918-ųjų lapkričio 11 d.

– Ponia Drūto, dėmesį atkreipė faktas, kad greta lenkiško erelio Lenkijos valstybės pasiekimus naujajame dokumente simbolizuotų ir Vilniaus bei Lvovo vaizdai. Kokius kitus įvykius lenkai ketina atspindėti pase?

– Internete jau nuo praeito savaitgalio vyksta Lenkijos vidaus reikalų ir administracijos ministerijos inicijuota kampanija „Suprojektuok kartu su mumis naują Lenkijos piliečio pasą“. Ministerija lenkams pasiūlė dalį nacionalinių simbolių, kuriuos jie norėtų matyti savo pasuose, pasirinkti patiems ir balsuoti internetu.

Svetainėje pateiktas 13 grafinių motyvų sąrašas. Šeši populiariausi bus įamžinti naujajame pase. Tarp siūlomų asmenybių, vietų ir ženklų, simbolizuojančių Lenkijos nepriklausomybės 100-mečio pasiekimus, yra pirmasis Lenkijos prezidentas Gabrielius Narutowiczius, generolas Jozefas Halleris, įvairūs ženklai, ereliai, simboliai, Gdynės statytojas, buvęs Lenkijos vicepremjeras Eugeniuszas Kwiatkowskis.

Taigi, yra 13 pozicijų, tarp kurių – Vilniaus Aušros vartai, ministerijos svetainėje pristatomi kaip ypatingi Lenkijos tradicijoje ir kuriais Madonai maršalka Jozefas Pilsudskis dėkojo už Vilnių.

– Kaip Lenkijos piliečiai priima iniciatyvą išleisti naujo dizaino pasus?

– Kaip apskritai priima šią naujų pasų leidybą, sunku pasakyti. Ministras pažadėjo, kad tai bus modernesni pasai, gaminant bus panaudotos naujos technologijos. Toks elementas svarbus, bet, žinoma, nacionalinė simbolika, sprendžiant iš lenkų nuotaikų, sulauks pritarimo. Tai rodo ir jau vykstantis balsavimas. Jis vyks iki rugsėjo 10 d.

Įdomu tai, kad Aušros vartai jau surinko daugiau kaip 14 tūkst. balsų ir yra bene populiariausias motyvas, kurį lenkai norėtų matyti savo pasuose. Pirmoje vietoje – simbolinis erelis, ženklinęs J. Pilsudskio legiono ulonų pulko kepures. Jis surinko 17 tūkst. balsų. Visi kiti motyvai surinko po keletą tūkstančių.

Sunku pasakyti, kokie bus balsavimo rezultatai, bet aiškiai matyti, kad Aušros vartų balsų skaičius taps aiškiu argumentu ministerijai įtraukti juos į paso puslapius. Nors jau spaudoje pasirodė kritinių pasisakymų dėl to, kad Vilniaus Aušros vartai įtraukiami į lenkiško paso puslapius – primenama, kad tai Lietuvos sostinė. Apie tai rašo savaitraštis „Polityka“, rašo „Gazeta Wyborcza“.

Diskusija, galimas daiktas, prasidės, bet sunku pasakyti, ar ministerija apskritai kreips dėmesį, nes argumentai tokie, kad pasas yra lenko vizitinė kortelė ir tai proga prisistatyti pasauliui – su tuo pasu lenkai važinės po pasaulį ir tokiu būdu pristatys Lenkijos istoriją.

– Ar tai reiškia, kad Lenkija apskritai pasiruošusi keisti visų piliečių pasus?

– Pasas pasirodys, kaip skelbiama, nuo kitų metų sausio 1 d. Pradžioje numatomas skaičius – 1,2 mln. Žinoma, kas norės, galės pasikeisti vėliau. Jo kaina kol kas nenurodyta. Galbūt jis bus brangesnis tiems, kas norės jį įsigyti iš pirmieji.

Dar vienas dalykas, be tų 13 pozicijų, už kurias gali balsuoti piliečiai, yra dar 13 jau patvirtintų pozicijų. Ten yra ir J. Pilsudskio, ir Romano Dmowskio, ir kitų nusipelniusių Lenkijos nepriklausomybei asmenybių atvaizdai bei simboliai, pavyzdžiui, Lenkijos erelis. Pase, kaip skelbiama, bus 19 puslapių, visi jie bus užpildyti tais reikšmingais šimtmečiui ženklais.


Susiję

Pasaulis 2361208553363233562

Rašyti komentarą

5 komentarai

Anonimiškas rašė...

To ir reikėjo tikėtis! "Mūsų partneriui" iš NATO vėl išdygo iltiniai dantys. Ir tai tik pradžia. Kol kas tik šliaužianti okupacija. Kai ims byrėti EU ir kiekvienas ims tempti paklodę į save, vietiniai "šlėktelės" ir "tautiniai šlėktos" ims šauktis pagalbos ir gelbėti nuo diskriminacijos. Lenkiški "partneriai" netruks ateiti į "pagalbą". Vėl pasikartos klasikinis pavizdys - čia apsireikš visokio plauko "savanoriai", "maištininkai", "savo brolių gelbėtojai" ir vietinių sielų ganytojai, kurių dievas supranta tik lenkiškai.

Anonimiškas rašė...

Labai logiškas reikalavimas ...matant,kas vyksta Lietuvoje

Pikc rašė...

Na, tokia proga Adomėnas ir Co. tikrai turėtų snukiaknygėje vėl išreikšti begalinę meilę Lenkijai, o Linkevičius - nulėkti Varšuvon atsiprašyti, kad lietuviai lenkų simbolius uzurpavo. :)
O jei rimtai - Lietuvos politikai savo elgesiu labai aiškiai parodė, kad neturi jokios savigarbos, tad tokių nei gerbti verta, nei skaitytis su jais reikia - kas, suprantama, taikoma ir jų atstovaujamai šaliai. Retorinis klausimas: ar būtų šita situacija susidariusi, jei lenkai iki šiol būtų gavę griežtą atsaką į kiekvieną savo chamišką išsišokimą?

Anonimiškas rašė...

Kas butu, jeigu Vokietija savo pilieciu pasuose idetu pvz. Vroclava (Breslau)?

Anonimiškas rašė...

Stetin, Thorn, Danzig, Gotenhafen, Marienburg ect.

item