Angela Merkel apie savo atvirų sienų migracijos politiką: „Ir vėl pasielgčiau taip pat“

Atvirų sienų migracijos politika yra tapusi vienu svarbiausių rugsėjo 24 dienos Vokietijos parlamento rinkimų klausimu. Ir nors Vokietijo...

Atvirų sienų migracijos politika yra tapusi vienu svarbiausių rugsėjo 24 dienos Vokietijos parlamento rinkimų klausimu. Ir nors Vokietijos kanclerės Angelos Merkel sprendimas 2015 m. atverti sienas pabėgėliams iš Sirijos, Irako ir Afganistano sulaukė prieštaringų vertinimų tiek šalyje, tiek visoje Europoje, ji pati ir toliau tvirtina, jog tąkart pasielgusi teisingai.

Per interviu, sekmadienį paskelbtą laikraštyje „Welt am Sonntag“, A. Merkel dar kartą patikino, kad sprendimo atverti sienas pabėgėliams nuo karo bei neramumų ji nesigaili ir kad vėl pasielgtų „taip pat“, pristatydamas kanclerės interviu rašo „Politico“.

A.Merkel teigimu, tokį sprendimą ji priėmusi todėl, kad tuo metu situacija buvo tikrai „nepaprasta“: „Tai buvo vsisiškai nepaprasta situacija, todėl remdamasi tuo, kas, mano supratimu, yra teisinga tiek politiniu, tiek humanitariniu požiūriu, priėmiau tokį sprendimą“. Ir pridūrė: „Visus svarbiuosius 2015 metų sprendimus ir vėl priimčiau tokius pat“.

Nuo 2015-ųjų, kai susiklosčius, pasak A. Merkel, „nepaprastoms“ aplinkybėms, Vokietija nusprendė atverti sienas, į šalį jau atvyko daugiau nei milijonas pabėgėlių.

Tačiau kanclerė, kuri kitą mėnesį, labai tikėtina, ir vėl bus perrinkta, pripažino, jog tąkart prie Vokietijos sienos „kurį laiką trūko kontrolės“. Ir pridūrė: „Niekas nenori, kad praėjusių metų situacija pasikartotų, įskaitant ir mane“.

Pasipiktinimas A. Merkel vykdoma migracijos politika pagausino partijos „Alternatyva Vokietijai“ (AfD) šalininkų gretas.

Sekmadienį pasirodžiusiame interviu A. Merkel dar kartą patikino, jog Vokietija yra demokratiška valstybė, todėl „kiekvienas gali laisvai išreikšti savo nuomonę viešumoje tokiu būdu, kaip jis nori, – sakė kanclerė. – Svarbu, kad nenukryptume nuo savo kelio vien dėl to, kad esama grupelės rėkiančių žmonių, kurių norėtųsi išvengti“.

Vokietijos kanclerė pridūrė ir toliau darysianti spaudimą, kad pabėgėliai būtų paskirstyti po visą Europą, nes šiuo metu Graikijai ir Italijai vien „dėl jų geografijos“ tenka neproporcingai didelė migracijos krizės naštos dalis.

„Tai, kad kai kurios šalys atsisako priimti pabėgėlius, prieštarauja Europos dvasiai, – per interviu kalbėjo kanclerė. „Politico“ teigimu, tai sakydama A. Merkel turėjo omenyje Vidurio Europos šalis, tarp jų – ir Vengriją su Lenkija, nesutinkančias priimti pabėgėlius. Ir pabrėžė: – Bet mes ir tai įveiksime. Reikės laiko ir kantrybės, bet mums pavyks“. 


Susiję

Pasaulis 3226425562968724200
item