Tyrimas: Saudo Arabija Didžiojoje Britanijoje finansuoja ekstremizmą

Didžiausio finansavimo iš užsienio Didžiosios Britanijos ekstremistai sulaukia iš Saudo Arabijos, teigiama trečiadienį vienos ekspertų gr...

Didžiausio finansavimo iš užsienio Didžiosios Britanijos ekstremistai sulaukia iš Saudo Arabijos, teigiama trečiadienį vienos ekspertų grupės paskelbtoje ataskaitoje. Tačiau Saudo Arabijos ambasada Jungtinėje Karalystėje (JK) šiuos teiginius iš karto kategoriškai paneigė, praneša naujienų agentūra AFP.

„Nors prie ekstremizmo skatinimo prisidėjo įvairūs subjektai Persijos įlankos šalyse ir Iranas, Saudo Arabija neabejotinai yra šio sąrašo viršuje“, – išplatintame pranešime tvirtino ekspertų grupės „Henry Jackson Society“ narys Tomas Wilsonas.

Šios Londone įsikūrusios organizacijos teigimu, Saudo Arabija nuo praėjusio amžiaus septintojo dešimtmečio „skyrė didžiules sumas savo propaguojamos islamo doktrinos – vahabizmo – eksportui į visą islamiškąjį pasaulį, įskaitant ir musulmonų bendruomenes Vakaruose“.

Ataskaitoje teigiama, kad Saudo Arabijos finansavimas pirmiausia pasireiškė lėšų skyrimu mečetėms, kurios „teikė prieglobstį pamokslininkams ekstremistams ir buvo ekstremistinė literatūros platinamo centrai“.

Ataskaitoje taip pat pažymima, kad dalis rimčiausių Didžiosios Britanijos neapykantą kurstančių islamistų pamokslininkų „buvo gavę stipendijas studijoms Saudo Arabijoje“.

Transliuotojui BBC išsiųstame pareiškime, Saudo Arabijos ambasada Londone šiuos teiginius kategoriškai paneigė.

„Mes nepritariame ir nepritarsime smurtinio ekstremizmo ideologijai, ir nenurimsime tol, kol šie asmenys ir jų organizacijos nebus sunaikintos“, – priduriama pareiškime.

„Henry Jackson Society“ Didžiosios Britanijos valdžią ragino priimti naujus įstatymus, kurie iš mečečių ir kitų islamiškų institucijų reikalautų deklaruoti iš užsienio šalių gautą finansavimą.


Susiję

Pasaulis 9054992299551922337
item