Švedai galės laisvai pasivadinti išgalvota, o ne paveldėta pavarde

Švedijoje įsigaliojo naujas įstatymas, kuris leis žmonėms laisvai rinktis vardus, pavardes arba juos keisti kelis kartus per gyvenimą. Me...

Švedijoje įsigaliojo naujas įstatymas, kuris leis žmonėms laisvai rinktis vardus, pavardes arba juos keisti kelis kartus per gyvenimą. Metrikacijos skyriaus pagrindinė užduotis bus registruoti pakeitimus ir kontroliuoti, kad šalyje nebūtų per daug žmonių su ta pačia pavarde.

Švedijos vyriausybė beveik vienbalsiai nusprendė, kad paveldima pavardė ir tėvų išrinktas vardas vaikui esą riboja jo, kaip individo, pasirinkimo laisvę. Įsigaliojantis įstatymas leis lengvai pasivadinti išgalvota, o ne paveldėta pavarde.

Nuo šiol bus galima turėti ir dvigubą pavardę, taip pat įteisintos ir moterišką lytį nusakančios pavardžių galūnės kaip pasirinkimo alternatyva vyrams.

Vardo ar pavardės keitimo procedūra bus paprasta ir nebrangi, nereikalaujanti pagrįsti prašomos pavardės kilmės ir sąsajų su asmeniu.


Susiję

Pažangos ideologija 8428068091904387743

Rašyti komentarą

10 komentarų

Nežiniukas rašė...

Kokie jie acilikelei ir neprogresyvūs. Gi asmens pasirinkimo laisvę riboja ir šalies pavadinimas. Taigi, progresyvumas reikalauja, kad kiekvienas tos šalies (pavadinimo nerašau, kad neužgaučiau kažkieno pasirinkimo laisvę) gyventojas savo šalį galėtų pavadinti taip, kad kiekvienam būtų gera gyventi toje šalyje. Ir tos šalies vyriausybė privalėtų pasirinktą pavadinimą įtraukti į oficialių šalies pavadinimų sąrašą.

Ir galiausiai - mes gi skaitmeniniame amžiuje gyvename. Ar progresyvumo dvasia nereikalauja, kad iš viso vardai ir pavardės būtų išnaikintos kaip senovės atgyvena, o kiekvienas gyventojas gautų tik skaitmeninį kodą?

Anonimiškas rašė...

na, suteike galimybe. Ir kas? Kas ta galimybe turejo teise atimti? kodel pries 500 metu galejai pasivadinti ar buti pavadintas bet kokia pravarde, veliau tapusia pavarde, o dabar nebegali? vergai, gave vergu kraujo is tevu ir ji perduosiantys savo vaikams, to negali suprasti. Negalima yra ju esme ir turinys. Tai bailiu vergu likimas.

Nežiniukas rašė...

Aš už galimybes. Tik aš už neribotas galimybes. O bailūs vergai nori tik stepas po stepo. O aš siūlau daug ir iš karto.

O kur dar kitur nearti dirvonai - kodėl tik valstybė nurodo, kad reikia vairuotojo teisių, kodėl santuokos reikalingos, kodėl tik valstybė pinigus gali leisti?

Kodėl vis valstybė reguliuoja galimybes? Ir aplamai, kam pati valstybė reikalinga?

Pikc rašė...

Teisingai! Šauniai čia Nežiniukas "suvartė" vergiško mentaliteto "progresyvą" - išties, apgailėtinai atrodo tokia strategija: iš pradžių įteisinti homo, paskui trans, paskui pedo, paskui zoo, paskui incesto, iš pradžių bet kokia lytis, paskui bet kokia pavardė... Trupinių rinkimas iš po stalo. Reikia reikalauti VISKO IR IŠKART! Turi būti TOTALI laisvė ir VISOS teisės! DABAR! VISOS lytinės orientacijos turi būti įteisintos, šeima turi būti laikomi VISI to pageidaujantys lytiniai partneriai - nepriklausomai ne tik nuo lyties, bet ir nuo amžiaus, biologinės rūšies ar net gyvybinio statuso! Velniop lytis, velniop rases, velniop tautybes, velniop valstybes, velniop viską! Laisvė ir tolerancija! Beje, o kas pasakė, kad būtina būti žmogumi? Ar čia ne pasirinkimo laisvės ribojimas, ne retrogradinių stereotipų primetimas? Velniop stereotipus! Kai pagalvoji, prieš dešimtis, šimtus tūkstančių, ar net milijonus metų mūsų protėviai darė daugybę dalykų, kurie dabar uždrausti visokiais kvailais "negalima". Apriboti save kažkokiu atgyvenusiu "žmogiškumu" - "[t]ai bailiu vergu likimas"! O "my - ne raby, raby - ne my"! Pirmyn į išsivadavimą iš vergijos! Ura! Dajoš homunizm!
Vienžo, homjaunuoliui dar tobulėti ir tobulėti - dar daug pas jį tamsuoliško retrogradiškumo. Bet nieko tokio - pradžia labai gera, teikianti daug vilčių. Toli eis. ;)

Anonimiškas rašė...

prie ko čia vairuotojo pažymėjimas ir visokie gėjai? jūsų galvos serga kažkokia gėjiška liga... Net popiežiai pasivadina kitais vardais, kai laikas ir poreikis ateina, ir niekas nebevadina jų taip, kaip mama nutarė su tėčiu. Koks tavo reikalas, koks bus kaimyno vardas? ir kaip tai pažeidžia tavo ar kito teises? kad jūs, minkštasmegeniai, vienas kitu džiūgaujate, kaip vienas už kitą esate teisingesni, tai jums to reikia - kas gi dar palaikys, jeigu ne palatos kaimynas?

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Anonimiškas rašė...

O jeigu mano pavarde pasinaudos? Negi reiks užpatentuoti? Tiesa , ten tų pavardžių įvairumo ir nėra tokio- visi kieno nors sūnūs, tik ne dukros. peterson, johansonai, svensonai... Čia feministėms nearti laukai pasireikšti... Durnių pažinsi iš jo darbų...

Pikc rašė...

Tie laukai, iš tikro, dar platesni, negu pavardės - ar atkreipėte dėmesį į Volvo ženklą? Taigi grynas mačizmas, vyriškas šovinizmas beigi transfobija! Gerai, kad feministės mąstyti nelinkusios - o tai kaip turėtų pasijusti, paėmusios rankon tokiu ženkliuku pažymėtos mašinos pavarų svirtį??? Seubas! :D

Cato rašė...

Jūs čia rimtai kažkokį siaubą įžiūrit? Keistuoliai.

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
item