Stabdydama teisinę reformą Europos Komisija prieš Lenkiją pradėjo pažeidimo nagrinėjimo procedūrą

Šeštadienį Europos Komisija (EK) pradėjo pažeidimo nagrinėjimo procedūrą prieš Lenkiją dėl vyriausybės teisinės sistemos reformos, kuri n...

Šeštadienį Europos Komisija (EK) pradėjo pažeidimo nagrinėjimo procedūrą prieš Lenkiją dėl vyriausybės teisinės sistemos reformos, kuri neva pažeidžia teisėjų nepriklausomumo principą ir laužo ES sutarties nuostatas, praneša „Reuters“.

Imtis teisinių veiksmų EK komisarai nusprendė šį trečiadienį. Visa pažeidimo nagrinėjimo procedūra, jei nė viena pusė nesitrauks, baigsis teismo procesu – byla ES Teisingumo Teisme.

EK nerimą kelia naujuose Lenkijos įstatymuose teisingumo ministrui suteikiamos galios veikti savo nuožiūra – pačiam spręsti, pratęsti pensinio amžiaus sulaukusių teisėjų mandatus ar ne,  skirti ir atleisti teismų pirmininkus ir pan. Kaip teigiama EK šeštadienį išplatintame pranešime, „naujosios taisyklės leidžia teisingumo ministrui daryti įtaką paprastiems teisėjams, visų pirma, dėl neaiškių kriterijų, kuriais remiamasi pratęsiant arba ne jų mandatus, ir taip pažeidžiant teisėjus nuo atleidimų saugantis principas“.

Be to, EK nepatenkinta ir tuo, kad numatytas skirtingas moterų ir vyrų teisėjų išėjimo į pensiją amžius – atitinkamai 60 ir 65 metų.

Varšuvos atsakymų į šiuos ir kitus klausimus tikimasi sulaukti per mėnesį.

Atsakydami į ankstesnius EK bandymus tokiu būdu daryti spaudimą Lenkijos valdžios atstovai brėždavo aiškią ribą. Pavyzdžiui, užsienio reikalų ministras Witoldas Waszczykowskis yra pareiškęs, jog tokia EK laikysena nuvilianti – Lenkiją ne į tokią Bendriją stojusi: „Ne tokiai Sąjungai, ne tokiai narystei pritarėme. Ne tokiame referendume lenkai dalyvavo.“

Tąkart Lenkijos ministrė pirmininkė Beata Szydlo, komentuodama Briuselio pradėtą tyrimą siekiant išsiaiškinti, ar vyriausybės sprendimai dėl Konstitucinio Teismo nepažeidžia teisės viršenybės principo, jį pavadinusi ultimatumu ir atsakiusi, jog ne mažiau už teisės viršenybę svarbūs valstybės interesai: „Lenkijos vyriausybė niekada nepasiduos jokiems ultimatumams. Lenkijos vyriausybė niekada neleis kam nors primesti savo valios Lenkijos piliečiams“, – yra tvirtinusi B. Szydlo.


Susiję

Pasaulis 920308566071563162

Rašyti komentarą

2 komentarai

Ir mūsų Lietuvėlei tinka: rašė...

„Ne tokiai Sąjungai, ne tokiai narystei pritarėme. Ne tokiame referendume lenkai dalyvavo.“

Anonimiškas rašė...

joo,pritariu .Klausimas:ar EK turi tokią teisę ,kištis į šiuos Lenkijos reikalus.

item