Seksualinių mažumų atstovai grasina susidoroti su universitetu už neideologišką mokslinę publikaciją

2016 metų rudenį išleistoje mokslinėje publikacijoje „Lytiškumas ir socialinė lytis. Biologijos, psichologijos ir socialinių mokslų įžval...

2016 metų rudenį išleistoje mokslinėje publikacijoje „Lytiškumas ir socialinė lytis. Biologijos, psichologijos ir socialinių mokslų įžvalgos“ (angl. Sexuality and Gender: Findings from Biological, Psychological and Social sciences) mokslininkai iš Johnso Hopkinso universiteto paskelbė, kad nėra mokslinių įrodymų, pagrindžiančių, jog homoseksualumas yra nulemiamas dar prieš žmogaus gimimą.

Tuo tarpu „Žmogaus teisių kampanija“ (angl. Human Rights Campaign, HRC), stipriausia ir didžiausia homoseksualams bei transseksualams atstovaujanti organizacija JAV, pateikė atsakymą, kuriame mokslinę publikaciją įvardijo kaip LGBT bendruomenės puolimą ir pagrasino nubausti universitetą, jeigu šis nesutiks paskelbti, kad mokslininkų darbas nėra parašytas universiteto vardu.

HRC kuruoja lygybės sveikatos apsaugos srityje indeksą, kuris kiekvienais metais įvertina ligoninių pacientų lygias galimybes gauti visavertes sveikatos apsaugos paslaugas. Indekso dydis iš esmės priklauso nuo LGBT bendruomenės darbuotojų ir pacientų skaičiaus bei teikiamų paslaugų šiai bendruomenei pasirinkimo. Jeigu Johnso Hopkinso universitetas atsisakys atsiriboti nuo mokslinio tyrimo, nustatant šį indeksą gali tikėtis žemesnių įvertinimų.

Visgi universiteto atstovai atsakydami į grasinimus pareiškė, jog universitetas palaiko LGBT bendruomenę, bet tuo pačiu pasisako už akademinę ir minties laisvę.

Johnso Hopkinso universiteto Medicinos fakulteto dekanas Paulas B. Rothmanas ir universiteto sveikatos apsaugos sistemos prezidentas Ronaldas R. Petersonas paviešino laišką, kuriame išreiškė paramą akademinei laisvei ir palaikė mokslininkų teisę skelbti savo mokslines publikacijas: „Akademinė laisvė yra fundamentali mūsų institucijos vertybė, kuri užtikrina natūralų mokslo polinkį vis iš naujo save atrasti ir pataisyti“. Toliau laiške rašoma: „Akademinė laisvė yra skirta bendruomenės nariams, kad šie galėtų dalyvauti mokslinėje veikloje be suvaržytos išraiškos laisvės, nebijodami analizuoti, tirti ir formuluoti diskurso“.

Mokslininkai, kurie atliko šį tyrimą, yra pripažinti savo srities specialistai. Dr. Paulas R. McHughas yra laikomas vienu iš svarbiausių XX amžiaus antros pusės JAV psichologų. Taip pat jis 27 metus dirbo universiteto Psichiatrijos ir elgsenos mokslų departamento direktoriumi. Svarbu pažymėti, jog atlikdamas mokslinį tyrimą Dr. P.R. McHugh dirbo su transseksualiais asmenimis.

116 puslapių mokslinėje publikacijoje autoriai analizavo duomenis gautus pasitelkus biologijos, psichologijos ir socialinius mokslus. Tyrimo pabaigoje jie padarė išvadą, kad dauguma dabar girdimų argumentų dėl seksualinės orientacijos ir socialinės lyties neturi mokslinio pagrindo.

„Dauguma seksualinės orientacijos klausimu išpažįstamų idėjų, tokių kaip Born this way (liet. tokie gimę) hipotezė, tiesiog nėra paremti moksliniais įrodymais. Literatūra šioje srityje nurodo, kad egzistuoja maži biologiniai skirtumai tarp homoseksualių ir heteroseksualių asmenų, tačiau šie duomenys statistiškai nėra pakankamai reikšmingi, kad galėtume teigti, jog tai lemia žmogaus seksualinę orientaciją,“- rašoma tyrime.

Būdama ištikima savo pažiūroms HRC patyčiomis ir grasinimais bando išsireikalauti iš universiteto, kad moksliniai tyrimai atitiktų jų ideologijos nustatytas tiesas. Vis dėlto Johnso Hopkinso universiteto valdyba ir bendruomenė pademonstravo nuoseklumą ir nepakeitė pozicijos akademinės laisvės atžvilgiu.



Susiję

Pažangos ideologija 8341254132364607806
item