L. Kasčiūnas: nuogąstavimai dėl D. Trumpo požiūrio į NATO ir santykius su Rusija nepasiteisino

Propatria.lt nuotrauka Prieš pusmetį netilę nuogąstavimai dėl Donaldo Trumpo požiūrio į NATO, sankcijų Rusijai panaikinimo, JAV saugumo...

Propatria.lt nuotrauka
Prieš pusmetį netilę nuogąstavimai dėl Donaldo Trumpo požiūrio į NATO, sankcijų Rusijai panaikinimo, JAV saugumo garantijų Vidurio ir Rytų Europos regione nepasiteisino. Taip LRT.lt sako ir palankius D. Trumpo sprendimus šiais klausimais vardija politologas, Seimo narys Laurynas Kasčiūnas.

„1000 ekonomistų sutinka: D. Trumpo politika bus katastrofa“, „D. Trumpo prezidentavimas – pasaulinių rizikų dešimtuke“, skelbė pasaulinių žiniasklaidos leidinių antraštės. Politikos apžvalgininkai, politologai, politikai Lietuvoje ir užsienyje, D. Trumpui tampant JAV prezidentu, kalbėjo apie jo keliamą pavijų NATO, Rytų ir Vidurio Europos regiono saugumui, galimą jo sandėrį su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu ar bent jau jam palankius sprendimus. Kokie buvo pusė metų D. Trumpo prezidentavimo? Ar pranašystės pildosi?

Dėl saugumo ir JAV įsipareigojimų NATO galime atsipūsti?

Pasak L. Kasčiūno, mums labai svarbūs klausimai, dėl kurių būta abejonių, buvo atsakyti po D. Trumpo vizito bei „Patriot“ sistemų dislokavimo Lenkijoje.

„D. Trumpo geopolitinėje vizijoje Vidurio Europai tenka labai svarbus vaidmuo, didėja strateginis šio regiono reikšmingumas didžiojoje Amerikos strategijoje, aš tuo net neabejoju. Natūralu, kad jis įgyvendina atgrasymo principą ir pakelia jį į kitą lygmenį.

Antras svarbus dalykas, dėl kurio D. Trumpas buvo dažnai kritikuojamas, tai įsipareigojimai NATO, pareiškimai, kad NATO – atgyvenusi organizacija. Jo pasisakymai Varšuvoje aiškiai įrodė įsipareigojimą 5-ajam straipsniui, kolektyvinei gynybai, saugumo garantijoms. Manau, tai atremia kritikos strėles, kurių iki šiol šiuo klausimu jis sulaukė“, – tikina L. Kasčiūnas.

Pašnekovas taip pat pažymi, kad D. Trumpas sustiprino dar Baracko Obamos prezidentavimo metu atsiradusią Europos saugumo užtikrinimo iniciatyvą (European Reassurance Initiative) – jis 40 proc. padidino iniciatyvos finansavimą. Laikinas ilgojo nuotolio priešlėktuvinės gynybos sistemos „Patriot“ dislokavimas Lietuvoje, Lenkijos apginamumo stiprinimas yra būtent šios iniciatyvos rezultatas. Be to, D. Trumpo spaudimas Europai savo gynyba rūpintis pačiai turėjo teigiamos įtakos – šalys atsibunda ir stiprina savo krašto apsaugą.

Rusijos šešėlis sumenko, persekioja toliau ar tapo didesnis?

L. Kasčiūnas pastebi, kad, kai D. Trumpas buvo inauguruotas, pasigirdo daug kalbų apie sankcijų Rusijai panaikinimą.

„Buvo sakoma, kad tik laiko klausimas, kada D. Trumpas tai padarys. Tačiau sankcijos Rusijai D. Trumpo ir jo administracijos yra dar labiau išplėstos.

Kritika D. Trumpui dažnai buvo nepagrįsta bei, mano požiūriu, paremta ideologine neapykanta jam. Galbūt retoriniame lygmenyje yra pakitimų santykiuose su Rusija, tačiau politiniuose sprendimuose tai neatsispindi, nėra nė vieno pavyzdžio, kur jis ką nors politiškai būtų išmainęs, sumažinęs sankcijas“, – kalba L. Kasčiūnas.

Neraminančių reiškinių tarptautinėje politikoje – ir daugiau

L. Kasčiūnas atkreipia dėmesį tai, kad tarptautinio saugumo prasme D. Trumpas buvo aktyvesnis nei jo pirmtakas B. Obama.

„Kalbant apie saugumą ne tik mūsų regiono požiūriu, galima pastebėti ir dar vieną svarbų D. Trumpo sprendimą. Smūgis, kurį po cheminio ginklo panaudojimo prieš civilius JAV sudavė Sirijoje, leido Basharui al Assadui suprasti, kad raudonos linijos egzistuoja ir padarė daugiau, nei sugebėjo padaryti B. Obama“, – sako politikas.

Tiesa, pašnekovas pastebi, kad vienas D. Trumpo sprendimas yra neaiškus ir bus įdomus jo santykių su Rusija indikatorius: „Senatas nusprendė bausti Rusijos strategines įmones dėl kišimosi į JAV vidaus politiką prezidento rinkimų procese. Prezidentas turės pasirašyti sprendimą ir dar neaišku, kaip tas procesas baigsis. Tai bus įdomus indikatorius, kokius veiksmus D. Trumpas atliks.“

Susiję

Šiaurės Amerika 7240461750659892037

Rašyti komentarą

2 komentarai

Pikc rašė...

Ir nė žodžio apie Merkelienės grasinimus Amerikai, jei Trampas toliau stiprins sankcijas Rusijai - mat, tai pakenktų vokiečių verslui. Antra vertus, naivu būtų tikėtis, kad elertė įdės tokią nepolitkorektišką info :)

Anonimiškas rašė...

joo,pritariu dėl Merkelės-mūsuose tyla,lyg vandens į burnas prisėmus.Beje,o ką apie prezidentą Trumpą,prieš rinkimus kalbėjo pats Kasčiūnas.

item