G. Landsbergis: „aš matau, kad Lietuvoje formuojasi alt-right judėjimas“

Propatria.lt nuotrauka Liepos 15 d. laidoje „Kitokie pasikalbėjimai“ paprašytas pakomentuoti studentų skundo prieš profesorių Vytautą ...

Propatria.lt nuotrauka
Liepos 15 d. laidoje „Kitokie pasikalbėjimai“ paprašytas pakomentuoti studentų skundo prieš profesorių Vytautą Radžvilą situaciją Gabrielius Landsbergis teigė, kad problemos neįžvelgia, bei pasidalino mintimis apie Lietuvoje stiprėjančią alternatyvią dešiniąją jėgą, besitelkiančią aplink portalą Propatria.lt, kurį, politiko subjektyvia nuomone, galima palyginti su „lietuviškuoju Breitbart“. Dalinamės klausimo ir atsakymo į jį išrašu (nuo 1:37:35  iki 1:39:10). 

***

Vedėjas: 

Gabrieliau, kadangi esi TSPMI alumni, kokia nuomonė apie dabartinį profesoriaus Radžvilo ir magistrantų konfliktą ir inicijavimą jį šalinti, riboti jo veiklą TSPMI?

Gabrielius Landsbergis: 

Visų pirma, tai nėra šalinimas. Visų pirma, tai yra kurso pakeitimas: iš privalomo į pasirenkamą. Tai jeigu jau reiktų žiūrėti į faktus, o ne į alternatyviuosius faktus, tai situacija nėra dramatiška, tokie dalykai atsitinka nuolat. Beveik visi turbūt iš čia esančių, kurie studijavo arba studijuoja, žino, kada vienas ar kitas kursas būna pakeistas: pasikeičia dėstytojai, vienas išvažiuoja, kitas atvažiuoja, arba programa pasikeičia – man taip yra ne vieną sykį buvę.

Aš kitą dalyką matau. Aš matau, kad Lietuvoje formuojasi alt-right  judėjimas. Aš manau, mes turim savo Breitbart. Mes neturim savo Trumpo. Ačiū Dievui, manau. Jisai ir intelektualiąja prasme būtent aplink šitą dabar veiksmą ir save realizuoja. Atrasta iš esmės techninė problema ir iš techninės problemos padaryta politinė problema. Ją aštrinant, aštrinant, aštrinant – statant į kampą Vilniaus universitetą, Tarptautinių santykių institutą. Na, iš principo mes šiandien matom gimstantį politinį judėjimą, kuris, manau, kad per tris metus save vadins būtent ta alternatyvia dešine, ką mes matom Vakarų Europoje, Jungtinėse Valstijose.

***

G. Landsbergis, kalbėdamas apie alternatyviuosius faktus, akivaizdžiai pats nėra susipažinęs su esminiais faktais istorijoje, kurią sutinka vertinti. Priešingu atveju, jam būtų žinoma, kad studentų prašyme kaip argumentas pakeisti kurso statusui nurodomos „dėstytojo euroskeptiškos pažiūros, iškreipiančios ES suvokimą“. Tokie atvirai politizuoti studentų raštai apie dėstytojus tikrai nėra įprasta ir „nuolat atsitinkanti“ studijų proceso dalis. Taip teigdamas bei lygindamas politizuotą skundą su įprastu dėstytojų judėjimu tarp darboviečių, G. Landsbergis pats konstruoja alternatyvius faktus. Skundai dėl „euroskeptiškų pažiūrų“ nėra techninė problema ir iš jų neįmanoma padaryti politinės problemos, nes jie savaime yra politiški ir nepriimtini normaliame studijų procese.

Atkreipiame dėmesį, jog tai ne pirmas VU poziciją diskusijose dėl aukštojo mokslo pertvarkos ginančių TS-LKD politikų pasisakymas V. Radžvilo ir TSPMI administracijos konflikto kontekste siekiant pažeminti prof. V. Radžvilo asmenį nepagrįstais ir neįrodomais teiginiais. Praėjusią savaitę kitas aršus kovotojas už didesnę VU įtaką optimizuojant Lietuvos aukštųjų mokyklų tinklą Mantas Adomėnas pasidalino, paties teigimu, su Radžvilo ir TSPMI istorija nesusijusiu prisiminimu. M. Adomėno teigimu, V. Radžvilas 1987 metais neformalioje aplinkoje svajojęs fiziškai susidoroti su konkrečiomis neformalų grupėmis. Į komentatorių paprotinimus atskirti juodą humorą nuo rimtų pareiškimų M. Adomėnas nereagavo ir savo skleidžiamų apkalbų nepaneigė. Seimo Švietimo ir mokslo komiteto nario motyvai dalinantis tokiais „prisiminimais“ VU TSPMI ir prof. V. Radžvilo viešos diskusijos fone lieka atviri interpretacijoms. 


Susiję

Politika 1267615042385885404

Rašyti komentarą

27 komentarai

Anonimiškas rašė...

Jeigu nera nepolitinio mastymo apie visuomene ir valstybe (ta sako pats Radzvilas), tai negali buti ir ne"politizuoto" studentu kreipimosi. Taigi, kur problema?

Anonimiškas rašė...

Problema, kad Gabrieliukas būdamas liberalas bijo dešiniujų

Anonimiškas rašė...

1992-ųjų konservatorių partija ir šiandienė TS - labai skirtingos. G.Landsbergio vadovavimas arba tiksliau - bandymas vadovauti TS gali būti komentuojamas įvairiai, tai aiškiai įrodo žymių Lietuvos piliečių pasisakymai, rinkėjų nuomonė (TS jau ketvirtuose Seimo rinkimuose nelaimi parlamentinės daugumos) ir kritikos TS adresu turinys. Kokios priežastys lėmė tokius pokyčius? Šitaip negalėjo atsitikti per vieną dieną, tai turėjo būti laipsniškas, integralus procesas. G.Landsbergis akivaizdžiai ignoruoja objektyvius faktus. O partijos lyderis arba pretendentas į tokį statusą faktų ignoruoti negali, priešingu atveju reali situacija gali būti vertinama neadekvačiai, to rezultatas bus klaidingi sprendimai - politika taip pat paklūsta dėsningumams. Jei situacija vertinama neadekvačiai, tai kokia tuomet vienos ar kitos politinės partijos perspektyva?

D. rašė...

Nenuostabu, kad Anūkas užima konkrečią angažuotą poziciją šiuo klausimu - jis yra viso Euro-esteblišmento, supuvusio elitizmo ir liberalios diktatūros įsikūnijimas bei veidas Lietuvoje.
Beje Pro Patria žadėjo paviešinti prof. Radžvilo laiškus administracijai dėl filosofijos kursų mažinimo institute. Kur jie?

Anonimiškas rašė...

" Mes neturim savo Trumpo. Ačiū Dievui, manau." Ir šitokį politinį mėšlą apie pagrindinės Lietuvos strateginės sąjungininkės ir gynėjos PREZIDENTĄ šneka pagrindinės mūsų šalies "valstybinės" ir "patriotiškos" partijos lyderis? Com'on, Džeibriel...

Anonimiškas rašė...

Visiškai aišku, kad nei Gabrielius, nei labai daug kas Lietuvoje nelaiko JAV strateginiu partneriu. Kam rimtai įsipareigoti rimtiems partneriams (tai tinka dvišaliams rimtiems Lietuvos santykiams su bet kuria valstybe - jų tiesiog nėra), jei siekiama tapti regionu. Apie ilgametį strateginį tikslą sunaikinti Lietuvoje konservatyvią-krikščionišką dešinę rašyta buvo daug kartų.

Pikc rašė...

"[...] kadangi esi TSPMI alumni" - che, o juk "alumni" - daugiskaita. Ar čia taip "jūsų didenybe" bandoma pasakyti? :)
O Anūką labai taikliai apibūdina "2017-07-20 12:22", "2017-07-20 13:31" ir "2017-07-20 13:49" komentarai. Tipiškas liberastinio homsomolo atstovas iš dviejų standartinių dedamųjų: mano "unikalusis ir nepakartojamais AŠ" ir "dajoš homunizm!". O dabar - pabandykite įsivaizduoti tokį padarą už valstybės vairo...

Anonimiškas rašė...

Gabrielius:
▢ Not cucked
☑ Cucked

Anonimiškas rašė...

Na manau palyginimą su Breitbart ir alt-right reiktų priimti teigiamai, kaip pagyrą.

Anonimiškas rašė...

Vienas TS narys, paklaustas, ką mano apie tų 9 studentų paraišką del prof. V.Radžvilo kurso, atsakė, kad nėra pakankamai informuotas, ,,todėl bijo vertinti''. Bet baimė - blogas patarėjas, kaip sako vokiečiai. Man atrodo, kad teisingas atsakymas toks: ,,Palaukite, pažiūrėsiu, kokie vėjai papūs, tada pasakysiu.'' Gal ir klystu su savo intepretacija, nežinau. Bet jau paskutinių trijų savaičių įvykiai aiškiau negu aiškiai rodo, kokia yra reali situacija: D.Trumpas, prieš vykdamas į G20 susitikimą Hamburge, pirma apsilankė Lenkijoje, dabar Lenkijoje lankosi UK jaunoji karališkoji pora, o Izraelio premjeras B.Netanyahu apsilankė Vengrijoje - ir be žodžių aišku, ką reiškia tokios supervalstybės, kaip Izraelis, parama. Gali būti, kad aIzraelio premjero vizitas Vengrijoje Junckeriui ir Co buvo ,,maloni staigmena'' - bet čia tik mano prielaida. Pernai buvo Brexit - tai irgi iš tos pačios temos. Reikia būti visišku diletantu politikoje, kad neįvertinti tokio masto įvykių - jeigu TS-LKD tikrai yra provakarietiška ir Lietuvos interesais besirūpinanti partija, jau seniai turėjo būti keletas jų oficialių pareiškimų tokių įvykių proga. Apie jų retkarčiais pateikiamus teorinius emigracijos suvaldymo variantus nėra ko ir šnekėti. Ir jeigu TS-LKD būtų tikri, nuoširdūs Lietuvos patriotai, kuriems, kaip jie patys sako, išties svarbi Lietuvos valstybė, jie jau seniai būtų pasiuntę Europos islamizacijos vykdytojus į visas keturias puses, būtų aiškiai ir tvirtai išsakę savo poziciją ir ėmęsi realių darbų. O G.Landsbergio pasakymas ,,Mes neturim savo Trumpo'' yra už komentarų ribų - ir dar tokiu kritišku momentu, kaip artėjant ,,Zapda'' manevrams; tai gali pakenkti mūsų santykiams su sąjungininkais. G. Landsbergis dėl tokių žodžių privalo nedelsiant viešai atsiprašyti.

Smikiz rašė...

Šiaip, propatria.lt įvertinimas yra puikus — būti sulygintiems su breitbart yra pasiekimas. Gal GL ir bandė pašiepti, bet iš esmės pagyrė ir parodė, kad propatria žingsniuoja teisinga kryptimi. Taip ir toliau :)

Anonimiškas rašė...

Gali būti, kad yra dar viena nemaloni geopolitinė hipotezė, kodėl taip sutartinai Lietuvoje puldinėjama Lenkijos politika ir JAV. Rusijos užpuolimo atveju tik Lenkija ir JAV daliniai galėtų iki kolektyvinio NATO 5 punkto aktyvavimo ginti Suvalkų koridorių ir laukti bendro pastiprinimo. Likę "Vakarai" atsidurtų labai nedelikačioje situacijoje. Geriau jau paprašyti, kad Lietuvos-Lenkijos ir Lietuvos-JAV santykiai nebūtų tokie geri, kad būtų pasirašytos kažkokios dvišalės karinės sutartys minėtam puolimo atvejui.

Anonimiškas rašė...

Geru politiku tampama ne iš karto, tam reikia laiko, Gabrielius yra jaunas, todėl tobulėti laiko yra, dabar yra tik brendimas, net ir seniau jaunų žynių nebuvo, todėl tik laikas parodys ar jis taps geru teisingu politiku.

Anonimiškas rašė...

Lietuvoje JAV, UK ir Vyšegrado Sutarites šalys puldinėjamos tikrai neatsitiktinai - kai paskaitai Delfi tinklalapį, tai ten prirašyta ir šio, ir to, ir ano. Puldinėja tie, kurie - mano požiūriu - yra idėjiniai mūsų oponentai. Tačiau globalizacijos, isalmizacijos, federalizacijos ir genderizmo poveikis toks stiprus, kad jau dabar matomos negatyvios šio proceso pasekmės. Todėl jų oponentai, t.y. - mūsų blokas vienijasi ir stiprėja taip pat sparčiai, nes aišku, kad niekas nenori pasaulio griūties.

LANDSBERGIS FOR THE PRESIDENT rašė...

Anonimiškas
2017-07-20 15:40

Apie ką Jūs kalbate? Politikas yra valdantis valstybę. Kas čia per "laikas parodys"? Jeigu vaikis nėra pasiruošęs, tegu nelenda.

Duokit savo namų raktus, patikrinsit, ar aš teisingas ir nieko nepavogsiu. Nesinori? O su valstybe - DAVAJ ZAZIGAET?

Liberalui tobulėt parazituojant dešinės vardu yra pragaištis Lietuvai. Politiškai neįgalūs jaunieji seimo lyderiai jūsų chata suprekiaus greičiau nei man raktus atnešit.

Anonimiškas rašė...

Lietuvos žmonės ir Lietuva - ne eksperimentų laukas. Brendimui yra universitetas ir keletas pirmųjų darbo metų. 35 metai - brandaus amžiaus pradžia. O postą ir pareigas reikia užsidirbti, šitaip įgyjant žmonių pasitikėjimą. Kuomet, būdamas 32-ejų metų, Napoleonas karūnavosi Prancūzijos imperatoriumi, Prancūzija jo ir jo bendražygių dėka buvo visiškai prikelta iš košmariškos revoliucijos pelenų: sutvarkytas valstybės valdymas, infrastruktūra, gynyba, finansai, ūkis, aiškiai ir teisingai paskirstytos piliečių pareigos ir atsakomybė. O Liudvikas XIV, budamas 21-ierių metų, sekantį ryta po regento kardinolo Giulio Masarini mirties sukvietė visus savo ministrus, žymiuosius šalies asmenis ir kabinete jiems pasakė taip: ,,Aš jus sukviečiau tam, ponai, kad praneščiau, jog atėjo laikas man pačiam valdyti valstybę. Nuo šiol draudžiu be mano įsakymo pasirašyti bet kokį dokumentą, netgi ir patį paprasčiausią pasą. Jūs padėsite man patarimais, bet tik tada, kai aš į jus kreipsiuosi. Nuo rytojaus dienos jūs, ponai, kiekvienas man asmeniškai pateiksite ataskaitą apie nuveiktą darbą.'' Šį istorinį pavyzdį čia pateikiau kaip iliustraciją - kaip, būnant tikrai jauno amžiaus, tik 21-ierių, jau yra visiškai teisingai suvokiama pareiga, atsakomybė ir valstybės perspektyva. Istorijoje yra ir daugiau pavyzdžių, kuomet tikrai jauno amžiaus žmogus tapo tikru lyderiu - ir pirmiausia savo prigimtinių savybių, talento, darbštumo ir garbingų santykių su žmonėmis dėka.

Anonimiškas rašė...

Kodel Landsbergis sedi feisbuko jorksyru grupeje,kuri skirta skusti visus oponentus ar kitaip mastancius,kad butu blokuotos ju anketos.Visi veikia pagal komanda fasss!

Pikc rašė...

Va, va. Apskritai, kuo labiau homsomolas purkštauja, tuo, vadinasi, teisingesne kryptimi einama. ;)

Anonimiškas rašė...

Jus eskaluosite Radzvilo klausima iki paskutinio laso, nes jums tai paranku. Bet omeny turekite, kad "ziurekit, mane musa" strategija nera tvari. Nauju mustyniu nerade stresuosit paskui :)

Pikc rašė...

Suprantu, kad homsomolui apmaudu, jog nepavyko V. Radžvilo "išėsti" tyliai, kaip "senais-gerais" savo "idėjos ir dvasios brolių" bolševikų laikais - bet lieti savo apmaudą po visiškai su tuo klausimu nesusijusiu straipsniu... Ką aš žinau... :D

arvydas rašė...

DĖL „VIENOS TIESOS“ ,CENZŪROS TENDENCIJŲ „ SOSTINĖS FORUME“ .
Ko verta viena ar kita naujai susiformavusi politinė struktūra galima spręsti iš jos pozicijos sprendžiant svarbius Lietuvai uždavinius. Pavyzdžiui, pilietybės problema yra savotiškas lakmuso popierėlis –galima nustatyti kokio „kalibro“ yra viena ar kita Lietuvoje susiformavusi politinė struktūra. Neseniai (LMA) įvyko madingas „intelektualiųjų“ Lietuvos „gelbėtojų“ „Vilniaus forumo“ simpoziumas, kurio organizatoriams išsiunčiau savo pranešimo apie prigimtinę teisę turėti Tėvynės pilietybę tezes. Į mano prašymą dalyvauti minėtame simpoziume, gavau renginio(V.Radžvilas ir kt.) LMA organizatorių atsakymą, kad Vilniaus Forumas išimtinai palaiko vienos pilietybės idėją, kad mano siūloma alternatyva simpoziumo organizatoriams yra nepriimtina, nediskutuotina.

Pagarbiai Arvydas Damijonaitis.

Anonimiškas rašė...

Jūs, matau, regite Lietuvą kaip Tėvynę, tėviškę, gimtinę, homeland, rodnoj kraj. Aš mąstau ją kaip Valstybę. Tėvynainio ar tiesiog tautiečio pažymėjimai Jums tiktų?

Pikc Kažinkavičius rašė...

Čia gi etatinis libkonų fanatikas, svaigstantis "globalios Lietuvos" idėjomis. Jokios normalios, argumentuotos diskusijos iš jo tikėtis neverta. V. Radžvilas teisingai padarė - tokių, kaip to veikėjo, kliedesių pilni delfiai ir komsomolkės. Aš jį savo kontaktuose seniai užblokavęs. :)

Anonimiškas rašė...

Pastebėjimas apie Valstybę primena senovės Kinijos postulatą: ,,Silpna tauta - stipri valstybė''.

Pikc rašė...

Kas tinka daugiatautėms imperijoms, netinka tautinėms valstybėms. Jei pirmųjų atveju centrinei valdžiai (taigi, ir valstybei - tiksliau, imperijai) paranku, kad imperijos sudėtyje esančios tautos būtų kuo silpnesnės (nes mažėja jų savarankiškumo siekių tikimybė), tautinės valstybės ne tik stiprumas, bet ir apskritai išlikimas tiesiogiai priklauso nuo tautos stiprumo.
Trumpai tariant, kas tiko (tinka) ar buvo (yra) naudinga kinų imperijai, sovietų sajūzu, eurosajūzui ir pan., Lietuvai ne tik visiškai netinka, bet netgi yra žalinga.

Anonimiškas rašė...

Taip, ši senovės Kinijos dogma netinka tiek Lietuvai, tiek ir apskritai mažoms valstybėms, tačiau akivaizdu, kad ją mėginama realizuoti praktiškai.

Anonimiškas rašė...

Įtariu, kad pasakymas apie Valstybę byloja, jog tik stipri tauta gali sukurti Valstybę ir ją išsaugoti realiai, ne virtualioje ar prisimininmų erdvėje.

item