Eurostatas: iš visų ES šalių būtent Lietuva praėjusiais metais neteko daugiausia gyventojų

BNS praneša : Eurostatas pirmadienį paskelbė, kad iš visų ES šalių būtent Lietuva praėjusiais metais neteko daugiausia gyventojų. Žin...

BNS praneša: Eurostatas pirmadienį paskelbė, kad iš visų ES šalių būtent Lietuva praėjusiais metais neteko daugiausia gyventojų.

Žinoma, ne absoliučiais, o santykiniais dydžiais – iš šalies, kurioje nevyksta nei karas, nei teroristiniai išpuoliai, atvirkščiai, kurios ekonomika atsigauna ir kurioje auga net atlyginimai, 2016 metais išvyko 14,2 asmens tūkstančiui gyventojų (Latvijoje šis rodiklis – 9,6 asmens, o Estijoje – 0,2 asmens).

Portalo emn.lt duomenimis, per 27-erius nepriklausomybės metus dėl emigracijos ir natūralios gyventojų kaitos Lietuva neteko 845 tūkst. – tai sudaro apie 23 proc. gyventojų.

Iškalbinga ir tai, kad emigracijos mastai šiemet ir vėl tik išaugo. BNS praneša: Statistikos departamento duomenimis, per pirmuosius šių metų šešis mėnesius iš Lietuvos išvyko 31 731 Lietuvos pilietis – 10 tūkst. žmonių daugiau nei pernai.

Šiemet padaugėjo ir imigravusių – per pirmąjį šių metų pusmetį į Lietuvą atvyko 11 962 žmonės (prieš metus – 9 037).

Portalo emn.lt duomenimis, beveik 73 proc. emigrantų sudaro 15–44 metų žmonės. Tarp Lietuvoje pasilikusių gyventojų tokio amžiaus žmonių tėra tik apie 39 proc. Toks jaunų žmonių emigravimas sukels rimtų demografinių problemų – „mažėja santuokų skaičius, gimstamumas, pradeda trūkti darbo jėgos, vis mažesnis dirbančiųjų skaičius turi išlaikyti didėjantį nedirbančiųjų skaičių“.


Susiję

Ekonomika 6260023549798830495

Rašyti komentarą

1 komentaras

Pikc Kažinkavičius rašė...

Ir vėl pabrėžiama TIK ekonominė imigracijos pusė. Esant tokiam požiūriui, koks nors LLRI ar stambių verslininkų atstovas ir vėl pasiūlys "paprastą" sprendimą - prisivežti pigios darbo jėgos iš trečiųjų šalių.

item