D.Trumpas kalbėjo apie terorizmą ir NATO šalių išlaidas gynybai

Lenkijoje viešintis JAV prezidentas Donaldas Trumpas savo kalboje prie Varšuvos sukilimo paminklo pabrėžė Lenkijos ir JAV santykių reikšm...

Lenkijoje viešintis JAV prezidentas Donaldas Trumpas savo kalboje prie Varšuvos sukilimo paminklo pabrėžė Lenkijos ir JAV santykių reikšmę. „Amerika myli Lenkiją, Amerika myli lenkų tautą“, - sakė jis. Jam esą yra didelė garbė būti čia. D. Trumpas padėkojo už didžiulį Lenkijos prezidento Andrzejaus Dudos draugiškumą.

Lenkija yra Europos siela, kalbėjo prezidentas. Šalis esą ne kartą atlaikė puolimus. Amerikiečiams Lenkija visad buvo susijusi su viltimi. „Lenkijos istorija yra istorija tautos, kuri niekuomet neprarado vilties“, - sakė D. Trumpas. Stipri Lenkija, anot jo, yra palaima Europai, palaima pasauliui. D. Trumpas užsiminė ir apie buvusį lenkų popiežių Joną Paulių II ir jo vaidmenį komunistinio valdymo metais. 

JAV vadovas toliau kalbėjo apie naujas grėsmes laisvajam pasauliui. Europą drebina vienas išpuolis po kito. Terorizmas yra didelis pavojus. „Mes jį sustabdysime, - pabrėžė D. Trumpas. - Mes nuožmiai kovojame su radikaliuoju islamizmu. Ir mes nugalėsime“. Jis tęsė: „Mes turime drauge kovoti su šiuo priešu, mes turime sutriuškinti jų tinklus ir pažaboti paramą jiems. Mūsų siena terorizmui liks uždaryta“.

Kalbėdamas apie Rusiją, D. Trumpas sakė, kad šalis privalo nutraukti savo „destabilizuojančią veiklą“. Čia jis veikiausiai visų pirma turėjo omenyje Ukrainos konfliktą ir Rusijos vaidmenį Sirijoje. D. Trumpas penktadienį Hamburge pirmą kartą tiesiogiai kalbėsis su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

Savo kalboje Varšuvoje D. Trumpas užsiminė ir apie NATO valstybių išlaidas gynybai. Amerikiečiai supranta, kad svarbu yra stiprus tarptautinis aljansas. Todėl jis norįs, kad NATO šalys didintų savo gynybos biudžetus. JAV reikalauja, kad NATO valstybės aljansui skirtų 2 proc. savo BVP. „Europa turi daryti daugiau ir investuoti į saugumą“, - akcentavo JAV vadovas.

Lenkija susitarė su JAV dėl „Patriot“ raketų pirkimo

Lenkija, pasak šalies gynybos ministro Antonio Macierewicz, susitarė su JAV dėl „Patriot“ gynybinių raketų pirkimo, praneša agentūra „Reuters“.

Pasirašytas atitinkamas ketinimų protokolas, ketvirtadienį sakė ministras. Lenkijos vyriausybė kovą pareiškė, kad aštuonių „Pariot“ sistemų pirkimui skirs iki 7,6 mlrd. dolerių. Tai ji laiko svarbiu žingsniu kariuomenei modernizuoti.


Susiję

Šiaurės Amerika 6375345596406049424

Rašyti komentarą

item