D. Grybauskaitė palaiko JAV sankcijas, o ne Europos Komisiją

propatria.lt nuotrauka  Liepos 26 d. Lietuvos respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė išdrįso pasveikinti Jungtinių Valstijų Kongreso...

propatria.lt nuotrauka 
Liepos 26 d. Lietuvos respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė išdrįso pasveikinti Jungtinių Valstijų Kongreso ketinimus įvesti naujas sankcijas Rusijai. Lietuvos prezidentė tai padarė nepaisydama Europos Komisijos (EK) pareiškimų dėl šių JAV įstatymų leidėjų veiksmų. Kaip žinia, EK pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris ragino ES imtis atsakomųjų veiksmų JAV atžvilgiu, jei JAV papildomas sankcijas Rusijai įves neatsižvelgdamos į ES susirūpinimą, kad naujos sankcijos Rusijai galėtų pakenkti Europos įmonėms, kurios prisideda prie Rusijos energetikos vystymo. 

Tačiau Lietuvos Respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė nepabūgo pareikšti, kad EK reakcija šiuo atveju neatitinka Lietuvos ekonominių ir geopolitinių interesų. Vertindama  JAV Kongreso sprendimą dėl papildomų sankcijų Rusijai, Lietuvos vadovė BNS agentūrai teigė, kad – tai stiprus signalas Rusijai, jog „Kremliaus energetiniai projektai ir kišimasis į kitų šalių vidaus politiką nebus toleruojami“.

Pripažįstama, kad  šios JAV sankcijos, be kita ko, sukeltų pavojų ir prieštaringai vertinamo Vokietiją ir Rusiją jungiančio dujotiekio Baltijos jūros dugnu projekto „Nord Stream 2“ įgyvendinimui. Šio „Gazprom“ projekto įgyvendinime dalyvauja Vokietijos, Prancūzijos ir Austrijos įmonės. Savo ruožtu Baltijos šalys – Lenkija ir Ukraina – yra ne karta pareiškusios, kad dujotiekis „Nord Stream 2“ ES darys dar labiau priklausomą nuo „Gazprom“, jau dabar tiekiančiai Europai apie trečdalį dujų.

Kaip žinia liepos 25 d. JAV Atstovų rūmai patvirtino įstatymo dėl naujų sankcijų Rusijai projektą („Atsvaros Rusijos įtakai Europoje ir Eurazijoje aktas 2017“) dėl jos kėsinimosi į JAV ir kitų šalių kibernetinį saugumą, mėginimai daryti poveikį rinkimų rezultatams, karinės agresijos Ukrainoje bei Sirijoje, korupcijos, žmogaus teisių pažeidimų ir kt.

Naujas sankcijas ketinama taikyti įmonėms, kurios prisideda prie Rusijos energetikos vystymo. Rusijos bankams bei naftos ir dujų įmonėms ruošiamasi sutrumpinti teikiamų paskolų trukmę, numatoma įšaldyti valstybinių Rusijos kasybos ir geležinkelio bendrovių turtą. Taip pat planuojama susisteminti jau galiojančias sankcijas, tam kad jų negalėtų sušvelninti ar lengvai atšaukti net pats JAV prezidentas negavęs tam Kongreso pritarimo.

Kad įsigaliotų JAV Kongreso priimtas sprendimas dėl papildomų sankcijų Rusijai, jį dar turės patvirtinti JAV Kongreso Senatas bei pasirašyti JAV prezidentas.

Susiję

Užsienio politika 9214674568877261380
item