Tautinių mažumų departamente bus pristatyta Pietryčių Lietuvos regiono studija

Birželio 29 d., 13 val. 30 min., Tautinių mažumų departamente prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės (Raugyklos g. 25, Vilniuje) vyks Rytų...

Birželio 29 d., 13 val. 30 min., Tautinių mažumų departamente prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės (Raugyklos g. 25, Vilniuje) vyks Rytų Europos studijų centro mokslininkų atliekamo tyrimo pristatymas, kuriame bus apžvelgta Pietryčių Lietuvos socialinė, ekonominė, kultūrinė ir švietimo situacija bei pateikti preliminarūs patarimai dėl regiono vystymo.

Kodėl nuo sostinės nenutolęs, nuostabia gamta ir daugiakultūriškumu patrauklus Pietryčių Lietuvos regionas išlieka vienu ekonomiškai silpniausių? Ką žada čia verdantis tautų katilas – grėsmę ar galimybę? Kur yra kelias į regiono klestėjimą ir tautinę darną kaimynystėje? Mėgindami atsakyti į svarbius klausimus Tautinių mažumų departamentas kviečia į Pietryčių Lietuvos regiono studijos pristatymą bei aptarimą.

Renginyje bus pristatyta pirmoji studijos dalis. Visą studiją planuojama parengti iki 2017 m. pabaigos. Remiantis studijos išvadomis ir rekomendacijomis bus sprendžiama dėl naujos Tautinių mažumų politikos plėtros strategijos tikslingumo.

Nepaisant to, kad bendrai Vilniaus apskritis tapo ekonomiškai stipriausiu šalies regionu, jokiame kitame regione neišryškėjo tokie dideli vidiniai išsivystymo netolygumai. Pietryčių Lietuvos rajonai smarkiai atsiliko nuo apskrities centro – Vilniaus miesto ir tapo vienais ekonomiškai silpniausių šalyje. Nors kitų ES šalių pavyzdžiai rodo, kad regionai aplink sostinę išsiskiria augimo tempais, Lietuvoje susiklostė priešinga situacija – kai kurie rajonai pagal daugelį socialinių ir ekonominių bei kriminogeninių rodiklių atsilieka ne tik nuo gretimų ar prie kitų didmiesčių esančių rajonų, bet konkrečiais aspektais yra apskritai prasčiausioje padėtyje visoje Lietuvoje.

„Pietryčių Lietuva yra išskirtinis ir neeilinis Lietuvos kraštas, pasižymintis kitokiu kraštovaizdžiu, turtingu istoriniu paveldu, besiribojantis su sostine bei gausiai apgyvendintas tautinių mažumų. Regionas turi milžinišką potencialą, kuris šiuo metu, deja, nėra išnaudojamas. Tautinių mažumų departamentas nutarė atlikti tyrimą, kuris padėtų suformuluoti patarimus tiek dėl šio regiono vystymo, tiek dėl tautinių mažumų politikos raidos perspektyvų apskritai. Šis tyrimas yra kompleksinis, apimantis visas regiono bei jo žmonių gyvenimo sritis ir neapsiribojantis tik tautinių mažumų tematika. Planuojame pristatyti pirmąją tyrimo dalį bei pradėti plačią diskusiją dėl veiksmingų priemonių, kurių galima būtų imtis mažinant regiono ekonominį atsilikimą ir labiau integruojant regiono gyventojus į Lietuvos visuomenę“, – sako Tautinių mažumų departamento direktorė dr. Vida Montvydaitė.

Pristatyme dalyvaus V. Montvydaitė, Rytų Europos studijų centro direktorius Linas Kojala ir mokslinis bendradarbis Simonas Klimanskis. Į studijos pristatymą kviečiami Seimo, Vyriausybės, Prezidentūros, ministerijų ir prie jų esančių įstaigų, akademinės bendruomenės atstovai, Pietryčių Lietuvos regiono savivaldybių merai.

Susiję

Įvykiai 5360049740698869494
item