Seime įsteigtai Valstybės istorinės atminties komisijai vadovaus Arūnas Gumuliauskas

propatria.lt nuotrauka  Antradienį Seime sudaryta Valstybės istorinės atminties komisija formuos istorinės atminties kryptį. Komisijoje...

propatria.lt nuotrauka 
Antradienį Seime sudaryta Valstybės istorinės atminties komisija formuos istorinės atminties kryptį. Komisijoje dirbs 11 narių: Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos nariai Arūnas Gumuliauskas, Eugenijus Jovaiša, Stasys Tumėnas ir Povilas Urbšys, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nariai Arvydas Anušauskas, Vytautas Juozapaitis ir Emanuelis Zingeris, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos narys Jaroslavas Narkevičius, Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos narė Irena Šiaulienė, Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Ričardas Juška, frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ narys Juozas Imbrasas.

Pasak komisijos steigimo iniciatoriaus, Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininko Eugenijaus Jovaišos, tokios komisijos poreikis egzistavo seniai. Dar 2007 metais buvo sudaryta Valstybės atkūrimo istorijos tyrimo ir atmintinų datų paminėjimo komisija, sėkmingai veikusi iki 2012 metų, o vėliau taip ir nebeatkurta dėl politinių nesutarimų. E. Jovaišos teigimu, šia komisija bus siekiama tęsti ankstesnius darbus, suteikti nuoseklumą ir koncepciją istorinės atminties formavimo ir įamžinimo iniciatyvoms.

„Stengsimės, kad komisijos veikla suteiktų istorinės atminties formavimui kryptį. Tą seniai rekomendavo Lietuvos istorijos politikos būklę tyrę mokslininkai“, – aiškina  E. Jovaiša.

Jis džiaugiasi, kad patvirtintoje komisijos sudėtyje yra daug mokslo žmonių, tarp jų ir istorikų, galinčių į istorinės atminties klausimus žvelgti ne vien politiko, bet ir profesionalo akimis.

Seimas antradienio posėdyje priėmė nutarimą (XIIIP-582(4)) dėl Valstybės istorinės atminties komisijos sudarymo. Pagal priimtą nutarimą, komisija sudaroma iš 11 Seimo narių pagal proporcinio frakcijų atstovavimo principą.

Komisija įgaliota svarstyti ir teikti pasiūlymus Vyriausybei dėl istorinės atminties įamžinimo strateginių krypčių ir veiksmų planų, atmintinų metų ir kitų minėjimų, susijusių su istorine atmintimi, programų metmenų, taip pat rūpintis Tautos istorinės atminties įamžinimu, istorijos paveldo atminimo įprasminimu ir jo įgyvendinimu, teikti pasiūlymus Vyriausybei dėl Lietuvos valstybės atkūrimo svarbiausių datų ir atmintinų metų minėjimo programų, vykdyti jų įgyvendinimo parlamentinę kontrolę.

Šiandien, birželio 21 d., vykusiame pirmame Seimo Valstybės istorinės atminties komisijos posėdyje, vadovaujantis Seimo statuto 46 straipsnio 1 dalimi, buvo renkamas komisijos pirmininkas. Juo išrinktas Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos atstovas Arūnas Gumuliauskas. Pagal Seimo statutą, komisijos pirmininko kandidatūrai turi pritarti Seimas.


Susiję

Istorijos politika 4451195974434963060
item