Seimas suteikė teisinį pagrindą siųsti karius į Ukrainą mokymo tikslais

Seimas priėmė Seimo nutarimo „Dėl Lietuvos Respublikos karinių vienetų dalyvavimo tarptautinėse operacijose“ pakeitimą, kuriuo įtvirtinta...

Seimas priėmė Seimo nutarimo „Dėl Lietuvos Respublikos karinių vienetų dalyvavimo tarptautinėse operacijose“ pakeitimą, kuriuo įtvirtintas teisinis pagrindas leisti į Ukrainą siųsti Lietuvos karius mokymo tikslais, t. y. dalyvauti karinėje mokymo operacijoje. Už tai numatančią pataisą balsavo 103 Seimo nariai, balsavusių prieš ir susilaikiusių nebuvo.

Pagal priimto nutarimo papildymą antrąjį šių metų pusmetį Ukrainos ginkluotųjų pajėgų mokymo tikslais galės būti siunčiama iki 60 Lietuvos karių ir civilių krašto apsaugos sistemos tarnautojų dalyvauti karinėje mokymo operacijoje Ukrainoje.

Kaip anksčiau yra pažymėjęs krašto apsaugos ministras Raimondas Karoblis, šis siūlymas nesudaro prielaidų Lietuvos kariams tiesiogiai dalyvauti kovos veiksmuose ir Ukrainos antiteroristinės operacijos zonose. Pasak jo, tokiu būdu būtų įgyvendinami Lietuvos Respublikos užsienio saugumo ir gynybos politikos tikslai, t. y. remti Ukrainos euroatlantines aspiracijas, padėti įgyvendinti užsibrėžtus kariuomenės artėjimo prie NATO standartų tikslus, prisidėti prie jos gynybinių pajėgumų stiprinimo. „Būtų įgyvendinamas NATO įsipareigojimas ir toliau teikti praktinį palaikymą ir paramą Ukrainos saugumo ir gynybos sektoriaus reformoms, įskaitant Ukrainos pajėgumų stiprinimo priemones. <...> Operacijos statuso suteikimas išspręstų vadovavimo šiai operacijai, valdymo, operacijos planavimo, finansavimo, informacijos teikimo klausimus ir taip būtų padidintas Ukrainos ginkluotųjų pajėgų rengimo proceso aktyvumas“, – yra sakęs ministras.

R. Karoblio tvirtinimu, iki šiol, kol nebuvo šio statuso, yra teikiama parama Ukrainai mokymo tikslais. „Nuolat 34–38 žmonės dalyvauja rengiant instruktorius Ukrainos batalionams kartu su JAV, Kanada, Jungtine Karalyste, Lenkija. Iš esmės lyderiaujama reformų procesuose, vadinamosios patarėjų grupės reformose. Taip pat <...> yra specialiųjų operacinių pajėgų mokymai. Tai yra individualus Lietuvos projektas. Pradedami karinės policijos projektai ir visa kita. Tai būtų iš tikrųjų statuso suteikimas, kuris pagerintų statusą, saugumą ir kitus dalykus“, – yra pabrėžęs krašto apsaugos ministras R. Karoblis.


Susiję

Politika 1816382160890809729

Rašyti komentarą

item