Liepą pigs kompensuojamieji vaistai

Liepos 3 dieną įsigaliosiant pagal naują tvarką parengtam naujam Kompensuojamųjų vaistų kainynui, pigs dalis kompensuojamųjų vaistų. Skai...

Liepos 3 dieną įsigaliosiant pagal naują tvarką parengtam naujam Kompensuojamųjų vaistų kainynui, pigs dalis kompensuojamųjų vaistų. Skaičiuojama, kad per metus dėl to pacientai priemokoms sutaupys apie 20 mln. eurų.

Į šį kainyną įtraukti tie vaistai, kurių gamintojo deklaruota kaina Lietuvai neviršijo 10 proc. mažiausių to paties bendrinio pavadinimo vaistų referencinėse valstybėse deklaruotų kainų vidurkio. 

Iš viso šiame kainyne yra 1991 prekinio pavadinimo vaistai, iš kurių - net 1059 gamintojai jau sumažino kainas. Taip pat gamintojai iki birželio dar 23 d. gali deklaruoti nuolaidas, tai yra mažinti vaistų kainas.

Viceministrė Kristina Garuolienė ramino pacientus, kad neverta nuogąstauti, jog nebebus galima įsigyti įprastų vaistų. Nė viena veiklioji medžiaga nebus išbraukta iš kainyno. Visose vaistų grupėse pagal veikliąją medžiagą, stiprumą ir formą vaistai bus kompensuojami kaip ir iki šiol.

„Šiais metais į Kainyną, gamintojams nesumažinus vaistų kainų iki nustatyto lygio, nebuvo įrašyti 169 vaistai. Tačiau kitų gamintojų tos pačios veikliosios medžiagos vaistai Kainyne liko, tad žmonės tikrai galės įsigyti visų reikiamų vaistų. Net jeigu nepakliuvusių į Kainyną vaistų skaičius atrodo didelis, reikėtų žinoti, kad vaistų kaita vykdavo kiekvienais metais“, - pranešime spaudai cituojama viceministrė K. Garuolienė.

Populiariausi vaistai, kurių kompensuojamųjų receptų išrašoma daugiausiai, nėra išbraukiami iš Kainyno, ir pacientai ir toliau galės juos vartoti, tik pacientų priemokos jiems bus žymiai mažesnės. 

Vaistų grupėse, kurias sudaro 3 ir daugiau gamintojų gaminami vaistai, paciento priemokos vidutiniškai mažėja apie 3 kartus, todėl pacientai per metus sutaupys apie 20 mln. eurų. Privalomojo sveikatos draudimo fondas (PSDF) sutaupys apie 9 mln. eurų per metus. Tai leis įtraukti į kompensavimo sistemą naujų, inovatyvių ir efektyvių vaistų, kurių laukia keliolika tūkstančių pacientų.


Susiję

Ekonomika 5132519854727467254

Rašyti komentarą

item