Latvijos teisingumo ministerijos ekspertai siūlo nepasirašyti Stambulo konvencijos

propatria.lt nuotrauka  Latvija gali tapti pirmąja Europos Sąjungos valstybe, kuri atsisakys pasirašyti tarptautinę Stambulo konvenciją...

propatria.lt nuotrauka 
Latvija gali tapti pirmąja Europos Sąjungos valstybe, kuri atsisakys pasirašyti tarptautinę Stambulo konvenciją, nes taip būtų menkinamas laisvės kovotojų atminimas. Tokią išvadą pateikė Latvijos Teisingumo ministerijos ekspertų komanda.

Advokatų kontoros parengta ir Strasbūre Baibos Rudevskos pasirašyta teisinė išvada rekomenduoja Latvijai nepasirašyti Stambulo konvencijos prieš smurtą prieš moteris ir smurtą artimoje aplinkoje (toliau – Konvencija), nes kitu atveju tai prieštarautų Latvijos Konstitucijos preambulės nuostatoms.

Išvadoje teigiama, kad Konvencijos nuostatos vyrų atžvilgiu gali būti diskriminacinės. „Preambulėje aiškiai parašyta, kad Latvijos tauta reiškia pagarbą ir dėkingumą kovoje už nepriklausomybę žuvusioms aukoms… Todėl Latvija negali sutikti su Konvencijos pozicija, kad latviai vyrai engė, diskriminavo šalies moteris ir darė neigiamą įtaką jų socialiniam vystymuisi“, – rašoma išvadoje.

Išvadoje taip pat rašoma, kad jeigu ne Latvijos laisvės kovotojai, kurių daugumą sudarė vyrai, šiandien nepriklausoma Latvijos valstybės neegzistuotų. „Mes negalime reikšti deramos pagarbos laisvės kovotojams ir tuo pačiu metu teigti, kad istorinėje perspektyvoje Latvijos vyrai engė moteris ir trukdė jų socialiniam ir ekonominiam tobulėjimui. Vis dėlto visi žinome, kad komunizmas buvo tiesioginis marksistinės ideologijos produktas. Taigi, kodėl latviai turėtų remti neomarksistinės ideologijos įkvėptas genderistinio feminizmo idėjas, radusias vietą Konvencijoje?, – svarstoma dokumente.

Tarp teisinės išvados argumentų taip pat teigiama, kad Konvencija prieštarautų Latvijos Konstitucijos pirmajam straipsniui, nes „verstų Latvijos visuomenę rinktis vienintelę ideologiją – radikalų feminizmą“.

Šie pareiškimai susilaukė daug dėmesio socialinėje erdvėje. Latvijos Teisingumo ministras Dzintars Rasnačs netiesiogiai pritarė ekspertų išvadai „Twitter“ socialiniame tinkle: „Visi, kurie neišpažįsta neoliberalių idėjų, turbūt yra blogi ir su jais reikia susidoroti. Saldžių sapnų!“.

versta iš lsm.lv


Susiję

Šeimos politika 6069807266357763522
item