Harvardo teisės žurnale paneigti argumentai už legalius abortus

Negimę kūdikiai pagal Konstituciją turi teisinį subjektiškumą (angl. constitutional persons ). Tokią išvadą praėjusį mėnesį paskelbė Harv...

Negimę kūdikiai pagal Konstituciją turi teisinį subjektiškumą (angl. constitutional persons). Tokią išvadą praėjusį mėnesį paskelbė Harvardo teisės ir viešojo administravimo žurnalas (angl. Harvard Journal of Law & Public Policy).

Žurnalo publikacijoje teigiama, jog negimusi gyvybė yra saugoma JAV 14-tos Konstitucijos pataisos. 1868 metais priimta pataisa skelbia, kad jokia valdžia negali be teisinio proceso „atimti asmens gyvybės, laisvės, nuosavybės ar neužtikrinti lygios teisinės apsaugos“. Todėl lemiamas klausimas, metų metais keliamas teismuose, yra „ar apie gyvybę galima kalbėti ir turint omenyje negimusį asmenį“.

Harvardo teisės studentas Joshua Craddockas savo publikacijoje metė iššūkį tiek už teisę į gyvybę kovojantiems, tiek abortus palaikantiems asmenims.

Nuo Roe prieš Wade bylos abortams palankūs teismo sprendimai priimami remiantis prielaida, kad neaišku, ar negimęs vaikas yra gyvybė. Teismas dažniausiai apsiribodavo pasisakydamas, jog negimęs asmuo negali būti apibrėžiamas kaip gyvybė.

J. Craddocko argumentai meta iššūkį ir konservatyviajai srovei, pasak kurios, JAV Konstitucija yra nesutverta apsaugoti negimusio žmogaus gyvybę.

Autorius tiki, kad abi diskusijos pusės yra neteisios, nes Konstitucija apsaugo negimusio asmens teisę į gyvybę. Tokią poziciją autorius grindžia trimis pagrindiniais argumentais: kokią reikšmę turėjo žodis asmuo, kai buvo rašoma Konstitucijos pataisa, ką sakė to meto abortus draudę įstatymai  ir ką apie tai sakė rašiusieji Konstitucijos pataisą.

Vienoje straipsnio dalyje teigiama:

„Galima žiūrėti į žodynus, ieškant teisinių ir įprastinės reikšmės terminų. Taip pat galima gilintis į bendrosios teisės teisės tradiciją ir nagrinėti bylas, kuriose buvo bandyta išsiaiškinti 14-tos Konstitucijos pataisos teksto reikšmė. Naudojantis šia metodologija galima pagrįsti, kad Konstitucijos pataisa saugo ir gyvybę prenatalinėje stadijoje. Argumento struktūra yra paprasta: 14-toje Konstitucijos pataisoje žodis asmuo garantuoja lygią teisinę apsaugą visai žmonių rūšiai. Negimusi gyvybė tampa žmogiškosios rūšies dalimi nuo apvaisinimo momento, todėl yra saugoma Konstitucijos pataisos. Jeigu šis argumentas pripažįstamas patikimu, belieka parodyti, jog 14-tos Konstitucijos pataisos kūrimo metu gyvybe buvo laikoma viskas, kas biologiškai priklauso žmonių rūšiai“.

J. Craddockas prieina išvados, kad valstijos, kurios leidžia abortus, pažeidžia Konstituciją, todėl aukštesnės institucijos turi imtis priemonių apsaugoti negimusiai gyvybei.

Anot The Stream išvados, jeigu straipsnio autorius yra teisus, Aukščiausiasis Teismas savo sprendimuose kalbėdamas apie negimusiuosius pagaliau galės remtis Konstitucija. Publikacijos pabaigoje J. Craddockas pridūrė, kad 14-toji pataisa yra „naujos laisvės visiems žmonėms gimimas“.

Parengta pagal Lifesitenews.com informaciją


Susiję

Šiaurės Amerika 3221524956216983289
item