Europos piliečių iniciatyvos „Mama, tėtis ir vaikai" atstovai VRK įteikė 50 tūkst. piliečių parašų

Europos piliečių iniciatyvos „Mama, tėtis ir vaikai" – Europos piliečių iniciatyvos santuokai ir šeimai apsaugoti (MUM, DAD & KIDS...

Europos piliečių iniciatyvos „Mama, tėtis ir vaikai" – Europos piliečių iniciatyvos santuokai ir šeimai apsaugoti (MUM, DAD & KIDS) atstovai Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) įteikė 60 bylų ir 1 kompaktinį diską, kuriame pateikti piliečių pritarimo pareiškimai. Kaip teigia Laisvos visuomenės instituto direktorė Kristina Zamarytė – Sakavičienė viso surinkta apie 50 tūkst. parašų. Pasirašyti už iniciatyvą buvo galima internetu arba specialiose popierinėse formose.

Šia pilietine iniciatyva siekiama Europos Sąjungos (ES) teisėje nustatyti, jog santuoka yra nuolatinė ir ištikima vyro ir moters sąjunga, o šeima – pagrįsta santuoka ir (arba) giminyste. Pagal šį apibrėžimą šeima taip pat būtų laikoma, pavyzdžiui, vieniša mama ar tėtis ir jų vaikai, tačiau šeima nebūtų laikoma vienalytė partnerystė.

ES piliečių iniciatyva „Mama, tėtis ir vaikai" ES komisijoje registruota 2015 m. gruodžio 11 d. Iniciatyvos organizatoriai – piliečių komitetas, turėjo vienus metus, per kuriuos galėjo rinkti būtinus parašus. Tam, kad ES institucijos nagrinėtų iniciatyvą, būtina surinkti bent 1 mln. ES piliečių parašų iš nemažiau kaip 7 valstybių narių. Kiekvienoje iš 7 valstybių narių iniciatyvą pasirašyti turi tam tikras minimalus piliečių skaičius, – 8250 balsai turi būti iš Lietuvos. Piliečių pritarimo pareiškimus šios iniciatyvos organizatoriai galėjo rinkti iki 2016 m. gruodžio 11 d.

Surinktus ir pateiktus parašus turi patvirtinti kiekvienos valstybės narės kompetentingos institucijos. Lietuvos Respublikoje šia institucija paskirta VRK.

Kompetentingos institucijos per tris mėnesius nuo prašymo gavimo patikrina pritarimo pareiškimus, atitinkamai laikydamosi nacionalinės teisės aktų ir nacionalinės praktikos. Tuo pagrindu organizatoriams jos išduoda sertifikatą, kuriuo patvirtinamas iš atitinkamos valstybės narės gautų galiojančių pritarimo pareiškimų skaičius. Organizatoriai, gavę aukščiau minėtus sertifikatus, gali pateikti piliečių iniciatyvą Europos Komisijai. Komisija, gavusi piliečių iniciatyvą per tris mėnesius paskelbia pranešimą, kuriame pateikia savo teisines ir politines išvadas dėl piliečių iniciatyvos, nurodo, kokių veiksmų prireikus ketina imtis ir dėl kokių priežasčių imasi tokių veiksmų ar ne.

Europos piliečių iniciatyvos oficialaus registro duomenimis, šiuo metu yra 8 iniciatyvos, kurių pritarimo pareiškimai šiuo metu renkami ir 2, kurių pritarimo pareiškimų rinkimas jau baigtas, bet Komisija dar neturi jokios informacijos apie tai, ar organizatoriams pavyko surinkti reikiamą pareiškimų skaičių.

Platesnę informaciją apie tai, kas yra piliečių iniciatyva, kaip savo parašu jai pritarti ar kaip parengti savo iniciatyvą rasite ČIA.

VRK.lt informacija


Susiję

Šeimos politika 6268877733809706166

Rašyti komentarą

item