Siūloma sukurti atskirą sutarties rūšį kartu gyvenantiems asmenims, kurie nelaikomi šeima

P. Urbšys, Propatria.lt nuotr. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos atstovai kartu su kitais Seimo nariais registra...

P. Urbšys, Propatria.lt nuotr.
Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos atstovai kartu su kitais Seimo nariais registravo Civilinio kodekso keitimo projektą (Nr. XIIIP-750), kuris numato atskirą sutarties rūšį - susitarimą dėl bendro gyvenimo. Projektu siekiama sureguliuoti visų kartu gyvenančių ir bendrą namų ūkį vedančių asmenų teisinius santykius, dėl kurių kyla praktinės problemos (paveldėjimas, informacija ligos atveju ir pan.).

Kaip rašoma pranešime žiniasklaidai, asmenys, kurie kartu gyvena, bet nedeklaruoja siekio sukurti šeimos santykių (nesituokia) ir neturi bendrų vaikų, negali būti per prievartą laikomi šeima. Kita vertus, mažėjantis santuokų skaičius bei tendencija rinktis gyvenimą kartu nesusituokus atskleidžia poreikį instituto, kuris sureguliuotų jų teisinius santykius

„Iki šiol Lietuvos teisinėje sistemoje nebuvo aiškiai numatytos galimybės sudaryti susitarimą dėl bendro gyvenimo, nekuriant šeimos. Pagal Lietuvos Aukščiausiojo Teismo praktiką bylose, kuriose sprendžiami sugyventinių turto atidalijimo klausimai, vadovaujamasi Civilinio Kodekso šeštoje knygoje įtvirtintu jungtinės veiklos institutu. Tačiau dabartinis jungtinės veiklos reguliavimas nėra pakankamas, kad sudarytų prielaidas bendrai gyvenantiems asmenims efektyviai pasinaudoti savo teisėmis ir apsaugoti turtinius interesus. Mūsų registruotas Projektas, kuriuo jungtinės veiklos institutas papildomas susitarimu dėl bendro gyvenimo, veiksmingai prisidės prie teisinio aiškumo, sureguliuos turtinius ir kai kuriuos neturtinius santykius tarp bendrai gyvenančių asmenų, taip pat padės išvengti neigiamų padarinių, nutraukus bendrą gyvenimą“, - teigė projektą pasirašęs parlamentaras Povilas Urbšys.

Pagal projektą, šio susitarimo šalimis gali būti veiksnūs pilnamečiai asmenys. Daugiau reikalavimų sutarties šalims Projektas nenumato, todėl juo pasinaudoti galėtų visi asmenys, kurie gyvena kartu, bet nenori ar negali sukurti šeimos (skirtingų lyčių ar tos pačios lyties asmenys, giminaičiai ir kt.). Numatoma, kad tokia sutartis gali būti žodinė ar numanoma iš asmenų veiksmų (bendro gyvenimo, bendro ūkio vedimo), tačiau gali būti sudaroma ir raštu, o norint panaudoti ją prieš trečiuosius asmenis, privaloma notarinė forma.

Projektą pasirašė Seimo vicepirmininkė Rima Baškienė, Seimo LVŽS frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis, Seimo komitetų pirmininkai Povilas Urbšys ir Agnė Širinskienė, „valstiečiai“ Arūnas Gumuliauskas, Aušrinė Norkienė, Asta Kubilienė, Laimutė Matkevičienė, Guoda Burokienė, Vida Ačienė ir konservatoriai Laurynas Kasčiūnas ir Rimantas Jonas Dagys. Projekto iniciatoriai kviečia prisijungti ir projektą savo parašais paremti visų frakcijų narius, gerbiančius žmogaus teises.


Susiję

Šeimos politika 2166498217726900543

Rašyti komentarą

16 komentarų

Anonimiškas rašė...

Teisingas posūkis, būtinai tas reikalinga, santuokinė šeima tik tarp vyro ir moters turi būt įteisinta konstitucijoje ir kuo greičiau kol yra dar norinčių, kitaip išnyksim.

Nežiniukas rašė...

Teisiniu požiūriu siūloma nesąmonė, arba naivuolių rankomis ruošiamas kelias partnerystės sutartims.

Argumentai:
1. Susimetėliai akcentuoja, kad jiems nereikia santuokos, kaip šeimos santykius įteisinančios sutarties. Leiskite paklausti, kas juos dėl kitos sutarties nuvarys pas notarą?

2. Sako, užteks žodinės sutarties. Įdomu, kaip tokia žodine sutartimi remsis teismas, iškilus ginčams?

3. Sako, kad tokia sutartis bus tiems, kurie neturės vaikų. O koks bus šios sutarties santykis su susimetėlių teisine padėtimi, jiems susilaukus vaikų? Nes tokiu atveju, esant vaikų ir kilus ginčams teisme, bus vadovaujamasi jungtinės veiklos teisinio insituto nuostatomis.

4. Teisės akto siūlytojai teigia, bet nepasako, su kokiomis problemomis susiduriama susimetėliams taikant jungtinės veiklos teisės instituto nuostatas teismuose. Gi šiuo klausimu Lietuvos Aukščiausiasis teismas yra puikiai išplėtojęs teismų praktiką.

5. Kaip jau ne kartą savo srities ekspertų buvo pasakyta, tiek susimetėliams, tiek sodomitams teisinio reguliavimo pakanka (paveldėjimo, turto įsigijimo ir kitais klausimais). Patiems susimetėliams teisinio reguliavimo nereikia, nes jei reikėtų, tam jie sudarytų santuoką. Kodėl nereikalaujantiems teisinio reguliavimo, siūlomas teisinis reguliavimas? Gal todėl, kad to reikia stepas po stepo sodomitų partnerystei? Gal to tik nesupranta tik naudingi idiotai?

Pikc rašė...

Na, nežinau, kiek tas "būtinai reikalinga": jei kas nori gyventi "susimetę", neprisiimdami įsipareigojimų - tai jų bėdos ir atsakomybė, o ne valstybės. mano galva, čia tam tikra "partnerystės" įteisinimo rūšis, kuri iš esmės reikalinga tik lytiniams nuokrypoms kaip pirmas žingsnis į jų "santuokų" legalizavimą.

Pikc rašė...

Cha, geras - kol savo komentarą parašiau, Nežiniukas parašė iš esmės tą patį, tik nuosekliau ir išsamiau. Telepatija - ne kitaip. :)
P.S. Perskaitęs pavadinimą buvau įsitikinęs, kad čia dar vienas liberastų ėjimas, todėl šitos pavardės po tuo projektu mane GEROKAI nustebino - ir toli gražu ne iš gerosios pusės.

Smikiz rašė...

Taip, ypač turint omeny, kad visi pasirašę, kaip suprantu, yra katalikai, o jų teikiamas pasiūlymas realiai prisidės prie tolimesnės šeimos erozicijos, o ne jos stiprinimo. Ergo, jie daro (ar padarė) sunkią nuodėmę. Turėtų rimtai dėl to susimąstyti.

Nežiniukas rašė...

Taip - jie katalikai.

O aš - kagėbistas, nkavedistas ir fašistuojantis maokomunistas. Kur to įrodymai, jei mano žodžiai ir darbai to neparodo?

Na ir kas - jais save laikyti manęs niekas nedraudžia. O ir tikriems komunistams beigi fašistams antireklamą padarysiu. Visi rodys mane komunistams ir sakys - nuo kada komunistas gerai apie Dievą kalba ir po bažnyčią šliaužioja?

1Chingishan rašė...

O aš manau daroma teisingai, kai atimamos visos kortos iš sodomitų rankų. jie vis verkia kad trūksta reglamentavimo, saugumo turto, paveldėjimo klausimais ir.t.t nu tai Urbšys ir sako - štai prašom reguliuokitės, bet jokių partnerysčių ir iš to išplaukiančių įsivaikinimų, santuokų ir.t.t ko jie galėtų reikalaut jei tos partnerystės būtų įteisintos ir ko reikalauja ES teismai jei partnerystės būna įteisintos nesvarbu ar tik tarp vyro ir moters. Čia užbėgama už akių liberastų, socdemų, skvernelių, anūko ir t.t. apmokėtiems ir stumemiems partnerystės tarp iškrypelių įstatymų. jei bus priimta tokia forma kaip dabar siūlo Urbšys- jie daugiau nebegalės vaidinti nuskriaustų ir reikalaut be sustojimo, metai iš metų to paties ir daugiau gaut jau daugiau irgi nebegalės. Taip kad labai sveikintinas ir protingas pasiūlymas. O dėl porų tarp vyro ir moters- tai ir dabar gyvena susimetę ir čia jau auklėjimo ir tėvų klausimas- ir gal ir gerai kad koks nors durnelis turės savo vaiką prižiūrėt ir juo rūpintis, ar turtą galės pasidalinti be ilgų teismų. O santuokos institutą galima padaryt patrauklesniu įvedus papildomų mokesčių lengvatų ir t.t. Taip kad viskas teisinga ir Ok.

Nežiniukas rašė...

Nežinau, gal aš neteisus, bet jei taip pat mąsto ir seimūnai -"katalikai", pateikę šį projektą, tuomet tokie seimūnai atlieka naudingų idiotų darbą.

Sakote, sodomitai nesiskųs. Mažai apie juos žinot, nei nežinote jų darbotvarkės. O darbotvarkė aiški - "santuoka".

Todėl toks seimūnų žingsnis - tai stepas į sodomitų tikslą. Tai pasiekus, vėliau prasidės virkavimai, kad jie girdi antrarūšiai, jiems tik sutartys, kai kitose šalyse - partnerystė.

Kažkaip jūsų atmintis trumpa, jei neprisimenate, ką sodomitai kalbėjo prieš savo pirmąją baltic pider demonstraciją Vilniuje - jie buvo kuklumo įsikūnijimas ir tik tenorėjo pasakyti, kad jie tokie patys žmonės kaip kiti (lyg kas būtų manęs kitaip).

Taip ir čia - jei negalima partnerystė, tiks ir tokia sutartis.

Laikinai.

Anonimiškas rašė...

joo, tas nežiniuko "baltic pider" :)))

Pikc rašė...

Teisingai Nežiniukas pastebėjo: nuolaidos (BET KOKIA forma) niekaip NĖRA "kortų atėmimas" - tai "koja tarpdury", ir tiek.
Iš kitos pusės, yra ir kitokių nuomonių - pvz. Zeppelinus mano iš esmės taip pat, kaip ir 1Chingishan: https://plus.google.com/118198014712853689988/posts/NdEe6zwLPah. Nežinau - gerbiu Zeppelinus, bet šiuo klausimu būčiau linkęs palaikyti Nežiniuko poziciją.
P.S. O dėl "Baltic pider" - LABAI taikliai! :D

Pikc rašė...

Beje, tas faktas, kad visokių homo/pedo/zoo/nekro/incesto ir pan. "europiniū viartibiū" gerbėjų šutvė siunta (žr. paveiksliuką Zeppelinus įraše) lyg ir liudytų 1Chingishan pozicijos naudai.

1Chingishan rašė...

Čia straipnis šia tema , kuris patvirtina mano nuomonę: http://laisvavisuomene.lt/civiliniame-kodekse-partneryste-ir-susitarimas-del-bendro-gyvenimo/
čia ne sodomito koja tarduryje bet atėmimas galimybės skųstis, virkaut, slankiot po paradus ir papirkinėt politikus. čia nieko naujo nesukuriama, nes ir dabar lygiai taip pat iškrypeliai galėjo tvarkyti savo turitinius santykius per notarus- čia tik pasakoma kad tai galite daryti ir atstokit su savo partnerystėm , nes tai galite daryti per notarą. viskas- dabar jei jie dėl ko nors daugiau skųsis- tai visiems net durniausiems bus jau aišku kad siekiama sugriaut šeimos instituta, o ne savo turtiniu santykius apsaugot (ką jie visą laiką minėjo) tai čia jau visai kitas žaidimas.
Urbšys labai protingai padarė užbėgdamas už akių liberastų siūlomam įstatymui- žinant kokia prezidentė (išeidama tikrai galvotų trinktelt durimis iškrypelių naudai (jei būtų iniciatyva)), skvernelis, anūkas, paluckas ir ko. taip kad jei šitą pasiūlyma Urbšio priims- tai vistiek nieko naujo nepriims- o kaip jau minėta bus užkirstas kelias partnerysčių įteisinimui ir atvertas kelias pripažinti ir įrašyti į Konstituciją kad šeima tai vyras ir žmona- o ne kas tik nori. Aš tai su iškrypeliais labai griežtai elgčiausi- apie ten kažkokius žaidimelius su jais tai kalba neitų- geriausiu atveju jie pas mane psichuškėse gulėtų- bet situacija tokia kokia yra. Nepamirškit - Urbšį į prezidentus (kad ir kaip šiandien tai keistai skambėtų)

Pikc rašė...

Na, nežinau - pirmas įspūdis: kokio velnio to reikia, nes įstatymų ir dabar pakanka, o tas projektas labai panašus į plyšį užtvankoje. Antra vertus, jei iškrypėliai siunta, tai gal ir gera iniciatyva. Kaip sako, reikia gilintis. :)

1Chingishan rašė...

tai vat būtent- kad užbėgama už akių partnerystėms. čia iškrypeliai tūrėtų išprotėt iš įsiūčio, kad 20 metų darbo ir milžiniškų lėšų ištaškyta šuniui ant uodegos ir gauta tai kas visą laiką ir taip buvo. Ir nėra kaip paneigt, ir tiems politikams kurie buvo ir yra už partnerystes, kaip kažkokios turtinės apsaugos formas, irgi nėra ką sakyt ir nėra kaip nepalaikyt Urbšio pasiūlymo. iš to išvada- Urbšys genijus, o iškrypeliams emigracija ;)

Nežiniukas rašė...

Duok Dieve, kad tai būtų genialus sprendimas prieš tas jų visokias partnerystes ir kad aš klysčiau.

Vistiek laikausi nuomonės, kad šis ėjimas dėl kartu gyvenančių puikiausiai atitinka sodomitų naudojamą nujautrinimo priemonę (arba Overtono lango strategija) - jei reikia išvirti varlę, kad ji to nepastebėtų, būtina temperatūra kelti po truputį.

Gluosnis rašė...

Šiuo atveju pritariu 1Chingishan. :) Galime girtis, kad kartu gyvenančių žmonių apsaugoje esame europoje lyderiai pateikdami kokybiškai geresnę alternatyvą. Pavyzdys: UK gyvenančios kartu dvi pagyvenusios seserys turi daug daugiau keblumų (paveldėjimas, informacijos prieinamumas ligoninėje ir t.t) nei dvi "šeimą" sudarančios lesbietės.

item