Siūloma asmenims nuo 80-ties metų 100 proc. kompensuoti vaistus

Senjorams, sulaukusiems 80 metų ir vyresniems, siūloma sudaryti sąlygas įsigyti 100 procentų kompensuojamus vaistus ir medicinos pagalbos...

Senjorams, sulaukusiems 80 metų ir vyresniems, siūloma sudaryti sąlygas įsigyti 100 procentų kompensuojamus vaistus ir medicinos pagalbos priemones, kurie būtų apmokami Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto lėšomis. Taip pat siūloma įteisinti draudimą už 100 procentų kompensuojamus vaistus taikyti gyventojams kokią nors priemoką.

Tokias Sveikatos draudimo įstatymo pataisas Seimo posėdžių sekretoriate įregistravę Seimo Sveikatos reikalų komiteto nariai – socialdemokratas Antanas Vinkus ir Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos narys Darius Kaminskas. Seimo nariai sako, kad siūlomos nuostatos pagerintų kompensuojamųjų vaistų prieinamumą.

Išankstiniais 2017 m. sausio 1 d. duomenimis, Lietuvoje gyveno daugiau nei 156 tūkst. 80 metų ir vyresnių žmonių, o tai sudaro 5,48 procento visų gyventojų. Dauguma iš jų (apie 95 proc.) vartoja kompensuojamuosius vaistus ir medicinos pagalbos priemones.

Šiuo metu, vadovaujantis Sveikatos draudimo įstatymu, 100 procentų kompensuojami vaistai ir medicinos pagalbos priemonės vaikams iki 18 metų bei asmenims, pripažintiems nedarbingais, ar asmenims, sukakusiems senatvės pensijos amžių, kuriems teisės aktų nustatyta tvarka yra nustatytas didelių specialiųjų poreikių lygis, apdraustiems privalomuoju sveikatos draudimu. 

„Nors įstatymas numato, kad kai kurie vaistai ir medicinos pagalbos priemonės kompensuojamos 100 procentų, praktikoje pacientai, vadovaujantis poįstatyminiais teisės aktais nustatyta tvarka, įsigydami šiuos vaistus ar medicinos pagalbos priemones primoka atitinkamą vaisto ar medicinos pagalbos priemonės kainos dalį“, – pastebi A. Vinkus ir D. Kaminskas.


Susiję

Ekonomika 9046683152216285938

Rašyti komentarą

item