Seimas uždraudė diskriminuoti dėl amžiaus ir neįgalumo

Seimas priėmė Baudžiamojo kodekso pataisas (projektas Nr. XIIP-4575(2), papildydamas kodekso 169 – 1701 straipsniuose nurodytų nusikalst...


Seimas priėmė Baudžiamojo kodekso pataisas (projektas Nr. XIIP-4575(2), papildydamas kodekso 169 – 1701 straipsniuose nurodytų nusikalstamų veikų sudėtis, jose papildomai įtvirtinat neįgalumo ir amžiaus požymius, baudžiamojo įstatymo kontekste laikytinus atskirais ir savarankiškais diskriminavimo, niekinimo, diskriminacijos ar smurto kurstymo arba neapykantos skatinimo pagrindais. Priimtais pakeitimais užtikrintas baudžiamojo įstatymo nuostatų sisteminis suderinamumas, pašalinta baudžiamosios atsakomybės už BK 169 – 1701 straipsniuose nurodytas nusikalstamas veikas reguliavimo spraga bei užtikrintas baudžiamojo įstatymo nuostatų atitikmuo Europos Sąjungos ir tarptautiniuose žmogaus teisių apsaugai skirtuose dokumentuose nurodytiems standartams.

Tokiam sprendimui pritarė 101 iš 102 balsavusių Seimo narių. Vienas parlamentaras susilaikė.

Nustatyta, kad tas, kas atliko veiksmus, kuriais siekta žmonių grupei ar jai priklausančiam asmeniui dėl amžiaus, neįgalumo sutrukdyti lygiomis teisėmis su kitais dalyvauti politinėje, ekonominėje, socialinėje, kultūrinėje, darbo ar kitoje veikloje arba suvaržyti tokios žmonių grupės ar jai priklausančio asmens teises ir laisves, bus baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki trejų metų.

Tokia pati bausmė numatoma ir už kurstymą prieš neįgaliuosius ar asmenis dėl amžiaus.

Asmenys, kurie kūrė bendrininkų ar organizuotą grupę arba organizaciją, turinčią tikslą diskriminuoti žmonių grupę dėl amžiaus, neįgalumo arba kurstyti prieš ją, arba dalyvavo tokios grupės ar organizacijos veikloje, arba finansavo ar kitaip materialiai rėmė tokią grupę ar organizaciją, bus baudžiami bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki vienerių metų.


Susiję

Politika 2836756500050285171

Rašyti komentarą

17 komentarų

Anonimiškas rašė...

joo,perskaičiau ir pagalvojau,kad ir saike turi būti saikas.Kas bus jeigu nįgalus žmogus pvz., sėdintis ratukuose ,sugalvos,kad nori dirbti ugniagesių komandoje.Arba kaip atleisti kokį dešimt metų, pensijoje dirbantį pensininką-negalima,nes bus diskriminacija dėl amžiaus.Teko skaityti,kad, jei neklystu, Norvegijoje į ugniagesius buvo priimta mergelė ,sverianti 48 kg,kyla klausimas ar tokia galės iš ugnies išnešti žmogų,o gal tik katiną...

Anonimiškas rašė...

aš tai visų pirma pagalvojau apie darbdavius, kai ieškant darbo pirmas klausimas būna kiek tau metų, o jei virš keturiasdešimt mandagiai pasiūlo kreiptis į kokį fabriką ar parduotuvę, net neklausia kuo galėtum jiems būti naudingas

Anonimiškas rašė...

Net nezinai jas yra diskriminavimas, o viauksi.

Pikc rašė...

"Discrīmināre" - atskirti, t.p. ir skirtumo įžvelgimo prasme. O štai patologiniai homunizmo apologetai, apsėsti lygiavos (nors iš tikrųjų - t.v. "pozityvios diskriminacijos") idėjos, patologiškai apie tą "diskriminaciją" ir viauksi - iš esmės taip, kaip aprašo "Anonimiškas" savo 2017-05-04 16:33 komentare. ;)

Nežiniukas rašė...

Šiaip nematau aš didelės diskriminacijos dėl to neįgalumo ar amžiaus.

Anksčiau buvo galima sakyti, kad tu per senas, tu nesugebėsi padaryti to ir ano, arba neįgaliąjam pasakyti, kad tu griovių kasti negalėsi.

Kai to jau nebus galima pasakyti, tuomet bus galima priimti bandomajam laikotarpiui ir vėliau atleidimo įsakyme bus galima pasakyti, kad toks ir toks asmuo nesugebėjo tinkamai atlikti jam pavesto darbo, nurodant kaip būtent nesugebėjo: nesugeba 50 kg maišo pakelti, nesugeba kopečiomis lipti ir t.t. (visiškai nesiaiškinant to nesugebėjimo priežasčių, kurios normalioje visuomenėje ir arkliui būtų aiškios).

Pikc Kažinkavičius rašė...

Aš tai skaitau, kad, kadangi tolerancijos beigi politkorektiškumo per daug nebūna, reikia plėsti antidiskriminacinius BK straipsnius iki begalybės, nes juk žmonių skirtumų yra daugybė, tad ir diskriminacijai pabaigos nėra. Pavyzdžiui, argi užrašai liftuose "ne daugiau ... kg" nėra diskriminacija dėl svorio? :) Vienžo, dar daug darbo laukia. Tiesa, galima ir nesivarginti - tiesiog automatiškai perkelti eurodsajūzo neomarksistų kliedesius į mūsų įstatymus ir standartiškai vienbalsiai primti. Pigu ir paprasta.
O jei rimtai - Nežiniukas labai akivaizdžiai parodė, koks idiotizmas tokie įstatymai ir kaip lengvai jie apeinami.

Anonimiškas rašė...

skaitau aš jūsų komentarus ir plaukai šiaušiasi. Manau kad esat jauni žmonės, laikot save protingais, bet gyvenimo patirties stokojat ir gailestingumo, nors kažkaip šis portalas daugiau tikinčių žmonių lankytinas, kiek suprantu. Lietuvoj invalidai tiek atstumti iš visuomenės, kad vargu ar puls pulkais dirbti, kaip jūs čia rašot. Kaip ir normalūs sveiki ir pajėgūs specialistai tampa nereikalingi dėl amžiaus, nes darbdavys nenori mokėti padoraus atlyginimo, renkasi tą patį jauną nepatyrusi žmogų, kad galėtų diskriminuoti. Tik tas jaunas žmogus nelabai dar supranta, kad juo naudojasi. Taigi jūsų kandžios replikos tik parodo nebrandumą.

Pikc Kažinkavičius rašė...

Nebrandumą parodo vadovavimasis emocijomis, o ne protu, kai kalbama apie įstatymus ar BK pakeitimus. ;)

Anonimiškas rašė...

emocijos yra žmogaus vidinės veiklos atspindys. Žmogų, kurio emocijos smarkiai skiriasi nuo vidinių išgyvenimų galimą pavadinti dviveidžiu arba neadekvačiu. Ir tikrai mane daugiau paliečia sprendimai dėl socialinės neteisybės, nei seimūnų ar tam tikrų luomų privilegijų įteisinimai. ;)

Pikc rašė...

Teisėje, kaip ir politikoje, privalu vadovautis logika, o ne emocijomis, nes kitaip - garantuotos kvailystės ir krūvos problemų. Pavyzdžių toli ieškoti nereikia - užtenka prisiminti, kaip seimūnai smurto sąvoką "plėtė".

Anonimiškas rašė...

Tai dabar visus eutanazijos šalininkus - į cypę?

Pikc rašė...

Oi, ne, ką Jūs! Taigi eutanazija yra TEISĖS į numirimą realizavimas, o kur yra TEISĖS, ten, savaime suprantama, nėra jokios diskriminacijos, tad čia viskas tvarkoj, viskas progresyvu. :)

Anonimiškas rašė...

Vadinasi, bus ir teisė išlėkti iš darbo...

Unknown rašė...

Emocijomis negalima, o jausmais?

Nežiniukas rašė...

Gerbiamasis, sumaišote priežastį su pasekmėmis. Tai kas nenori, kad būtų mokamas didesnis atlyginimas - darbdavys, ar įstatymų leidėjas, kuris nekelia minimalaus atlyginimo dydžio.

Jei pačio logikos pagrindą sudaro emocijos, tai kalbėdamas apie darbdavių norą/nenorą mokėti didesnius atlyginimus, pagalvok apie save, kuris turguje perka prekę iš senutės ar vaiko - ar moki daugiau nei prašo? Jei ne, tai nekaltink darbdavių, kurie moką minimalų atlyginimą, nustatytą įstatymo leidėjų. Ar darbdaviai pažeidžia įstatymą? O darbuotojai, kurie nepatenkinti tokia alga, ar renka į valdžia tuos, kurie tuos minimalius atlyginimus pakels? Jei ne, reiškia visi patenkinti. Tai geležinė logika, nepriklausomai nuo to, kaip ši logika atrodo vertinant emocijomis.

Pikc rašė...

Jei tai skirta man, aš turėjau omenyje vadovavimąsi logika, o ne emocijomis, priimant įstatymus ar BK pataisas, nes priešingu atveju, kaip minėjau žemiau esančiame komentare, praktiškai garantuotai bus pridaryta kvailysčių.

Nežiniukas rašė...

Pikc'ui

Ne, čia buvo skirta anonimui, kuris pasivadovavo emocijomis. Taip tik gavosi po Jūsų.

Bet ne Jums

item