Seimas po svarstymo pritarė siūlymams dėl alkoholio vartojimo mažinimo

Propatria.lt nuotr. Seimas po svarstymo pritarė Alkoholio kontrolės įstatymo pataisoms (projektas Nr. XIIP-4096(2), kuriomis siekiama s...

Propatria.lt nuotr.
Seimas po svarstymo pritarė Alkoholio kontrolės įstatymo pataisoms (projektas Nr. XIIP-4096(2), kuriomis siekiama sumažinti alkoholio vartojimą ir prieinamumą.

Svarstomu projektu numatoma leisti nuo 2018 metų alkoholį įsigyti asmenims nuo 20 metų, t. y. asmenims iki 20 metų būtų draudžiama vartoti alkoholinius gėrimus ar jų turėti. Draudimas turėti alkoholinių gėrimų būtų netaikomas asmenims nuo 18 metų, jeigu alkoholinių gėrimų turėjimas būtų tokių asmenų darbo veiklos (pobūdžio) dalis darbo vietoje ir darbo metu. Tačiau, pavyzdžiui, įmonėms, Europos juridiniams asmenims ir jų filialams būtų draudžiama alkoholinių gėrimų pardavimo skatinimo veiklai pasitelkti asmenis iki 20 metų.

Pakeitimais siūloma trumpinti alkoholio prekybos laiką – parduotuvėse ir viešojo maitinimo įstaigose prekiauti alkoholiu, jį išsinešti būtų leidžiama darbo dienomis ir šeštadieniais nuo 10 iki 20 val., sekmadieniais – nuo 10 iki 15 val. Šis draudimas nebūtų taikomas viešojo maitinimo vietose parduodamiems pilstomiems alkoholiniams gėrimams, skirtiems tik vartoti vietoje.

Mugėse ir nemokamuose masiniuose renginiuose prekyba silpnais alkoholiniais gėrimais iki 7,5 proc. etilo alkoholio koncentracijos nuo 2020 m. galėtų vykti specialiose zonose, kur nebūtų įleidžiami jaunuoliai iki 20 metų. Mokamuose masiniuose renginiuose ir mugėse, į kuriuos patekimas ribojamas, alkoholio prekyba alkoholiniais gėrimais iki 7,5 proc. etilo alkoholio koncentracijos būtų leidžiama. Alkoholio prekybą ir vartojimą numatoma uždrausti sporto varžybų metu salėse, kuriose jos vyksta.

Nuo 2020 m. nebeliktų nestacionarių alkoholio prekybos vietų, kurioms savivaldybės išduoda atskiras licencijas kurortinio sezono metu.

Pagal projekto nuostatas alkoholinių gėrimų pardavėjai turėtų teisę iš visų alkoholinius gėrimus perkančių asmenų reikalauti, o kai kiltų abejonių, kad asmuo yra jaunesnis negu 25 metų, privalėtų iš perkančio alkoholinius gėrimus asmens reikalauti pateikti asmens tapatybę liudijantį dokumentą.

Teisės akto pakeitimais taip pat planuojama uždrausti alkoholio reklamą, išskyrus vietas, kur yra prekiaujama alkoholiniais gėrimais, kitus reklamos nelaikymo atvejus. Fiziniams asmenims būtų draudžiama gabenti ir laikyti viešose vietose, išskyrus prekybos alkoholiniais gėrimais vietas, alkoholinius produktus viešai matomoje pakuotėje.

Po svarstymo už teisės akto pakeitimus balsavo 75 Seimo nariai, prieš – 6, susilaikė 25 parlamentarai. Galutinis balsavimas dėl naujų nuostatų priėmimo numatytas birželio 1 d.


Susiję

Politika 1471263753430392629

Rašyti komentarą

4 komentarai

linalk rašė...

106 buvo salėj..Ką veikia dar 35

Petras Šidagis rašė...

Šiandien girdėjau per Jakelaičio laidą "Dėmesio centre", kad liberalai sieks perbalsuoti nuostatą dėl alkoholio pardavimo jaunuoliams nustatytų metų. Jų netenkina riba iki 20 m. Tačiau kaip yra iš tikrųjų? Ką iš tikrųjų sako med. mokslas? Mokslas sako, kad jaunuoliams iki 21 m. negalima vartoti alkoholio nes jų organizme dar nesusiformavęs tam tikras fermentas, kuris skaldo tame organizme alkoholį. Todėl JAV remiantis sveiku protu priimta valstybinė nuostata jaunimui iki 21 m. neparduoti alkoholio. O už ką pešamės mes? Kad pardavinėti jaunuoliams nuo 18 ar daryti kompromisus nuo 18 iki 20 metų kaip G. Landsbergis siūlo? Kaip pedagogas siūlau, kad liberalams ir TS-LKDP liberalams nusileisti jokiu būdu negalima, nes kitaip bus fiziškai ir morališkai žalojamas mūsų jaunimas. Iš tikrųjų ta riba turėtų būti net ne 20, bet 21 m. Pagarbiai

Anonimiškas rašė...

As ir uz ir pries si istatyma. Pirmiausiai nueita paciu lengviausiu budu t.y uzdrausti. Bet sis budas ilgo laiko reikalauja, juk samone tai nekeicia. Pliusas samanes varytojams. Uz: reikia kovot su tai bet greitesnis or patikimesnis budas butu vesti per ziniasklaida samones auklejima, kad isgert nera nieko blogo , nei irodyt jog tu gali nugalet buteli :). Aisku siuo metu "issilavinusios" visuomenes valdymo budas - draudimas, o ne svietimas...

Pikc rašė...

Gerbiamasis, PER KOKIĄ žiniasklaidą? Delfius? Komsomolkę? 15 min? Elertė? Komercines televizijas? Ar pasitelkti etatinius suminkštėjusių smegenėlių plovikus, kažkodėl save laikančius "viešaisiais intelektualais" - visokias valatkas, tapinus, užkalnius ir pan fauną? Katruos iš jų matote palaikančius "valstiečius" ir pradedančius tą "sąmonės auklėjimą", o ne bliaunančius apie "laisvę rokenrolui" beigi "pasirinkimo teisę"? :)

item