Seimas nustatė didesnį karių išleidimo į atsargą amžių

Kam.lt nuotr. Seimas priėmė Krašto apsaugos sistemos organizavimo ir karo tarnybos įstatymo pataisas (projektas Nr. XIIP-4844(2) bei Ka...

Kam.lt nuotr.
Seimas priėmė Krašto apsaugos sistemos organizavimo ir karo tarnybos įstatymo pataisas (projektas Nr. XIIP-4844(2) bei Karo prievolės įstatymo pataisas (projektas Nr. XIIP-4845(2).

Priimtomis pataisomis nustatytas didesnį išleidimo į atsargą amžių kariams savanoriams ir aktyviojo rezervo kariams; nustatytas ilgesnis karių perkėlimo į dimisiją amžius, karo prievolininkų atrinkimo ir skyrimo į tarnybą rezerve amžius, atsižvelgiant į pailgėjusį tarnybos laiką; sureguliuotos aukštesnio karinio laipsnio suteikimo sąlygos; nustatytos vienodos aukštesnio karinio laipsnio suteikimo sąlygos visiems kariniams specialistams, neišskiriant atskirų jų grupių.

Taip pat, patikslintas ir kompensavimo reglamentavimas, nustatant, kad į kitą apskritį perkeltiems (rotuotiems) profesinės karo tarnybos kariams, pirmą kartą į pareigas profesinėje karo tarnyboje paskirtiems kariams, taip pat po karo mokymo įstaigos ar Lietuvos aukštosios mokyklos ir karinio rengimo programos Akademijoje baigimo pirmą kartą į pareigas profesinėje karo tarnyboje paskirtiems kariams iš Krašto apsaugos ministerijai skirtų asignavimų kompensuojamos gyvenamosios patalpos nuomos išlaidos.

Profesinės karo tarnybos kariams, perkeltiems (rotuotiems) į kitą savivaldybę, pirmą kartą į pareigas profesinėje karo tarnyboje paskirtiems kariams, taip pat po karo mokymo įstaigos ar Lietuvos aukštosios mokyklos ir karinio rengimo programos Akademijoje baigimo pirmą kartą į pareigas profesinėje karo tarnyboje paskirtiems kariams, jeigu toje savivaldybėje jie patys, jų šeimos nariai neturi nuosavybės teise priklausančių, techninius ir higienos reikalavimus atitinkančių gyvenamųjų patalpų ar jų dalies ir per pastaruosius 5 metus nėra jų perleidę (išskyrus perleidimą dėl santuokos nutraukimo), jie laikinai nėra apgyvendinti tarnybiniuose butuose, kai jiems nekompensuojamos gyvenamosios patalpos nuomos išlaidos ir nėra galimybės ar netikslinga juos į tarnybos vietą ir iš jos vežioti tarnybiniu transportu, atlyginamos kelionės iš gyvenamosios vietos į tarnybą ir atgal bet kokios rūšies transportu (išskyrus taksi) išlaidos.

Krašto apsaugos sistemos organizavimo ir karo tarnybos įstatymo pataisos priimtos už balsavus 96, nė vienam nebuvus prieš, susilaikius vienam Seimo nariui.

Atsižvelgiant į šiuo įstatymu ilginamą tarnybos ir išleidimo į dimisiją amžių, patikslintas ir Karo prievolės įstatymas (balsavimo rezultatai – vienbalsiai 95 Seimo nariai – už).

Įstatyme įtvirtinti atvejai, kada karinio parengtumo neįgiję asmenys yra atleidžiami nuo karo prievolės – kai jiems sukanka 60 metų. Atitinkamai suvienodinta karo prievolininkų atrinkimo ir skyrimo į tarnybą rezerve amžiaus riba.


Susiję

Politika 2677050093904114424

Rašyti komentarą

item