Seimas balsavo prieš siekį depolitizuoti Vyriausiąją rinkimų komisiją

Propatria.lt nuotr. Ketvirtadienį Lietuvos Respublikos Seimas po svarstymo atmetė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakci...

Propatria.lt nuotr.
Ketvirtadienį Lietuvos Respublikos Seimas po svarstymo atmetė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos atstovų Ramūno Karbauskio, Agnės Širinskienės, Rimos Baškienės bei konservatoriaus Tado Langaičio inicijuotas pataisas, kuriomis būtų depolitizuojama Vyriausioji rinkimų komisija (VRK), ją sudarant ne iš partijų deleguotų atstovų, o iš kandidatų, kuriuos teiktų Teisėjų taryba, Lietuvos teisininkų draugija, Lietuvos advokatūra bei prezidentas.

Seime už šias pataisas pasisakė 45 Seimo nariai, tačiau 36 parlamentarams balsavus prieš, o 30-čiai susilaikius, projektas buvo atmestas. Nuspręsta, kad Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų, Lietuvos socialdemokratų partijos, „Tvarkos ir teisingumo“, Liberalų sąjūdžio bei Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos atstovų balsais atmestą projektą „tobulins“ specialiai tam sudaryta grupė, į kurią bus deleguoti visų frakcijų seniūnai.

A. Širinskienės, vienos iš įstatymo pataisų iniciatorių, teigimu, toks vieningas partijų nenoras atsisakyti atstovų VRK rodo jų siekį išsaugoti galimybę manipuliuoti komisija. „Iš tiesų matau labai didelį paradoksą. Per kiekvienus rinkimus ir netrukus po rinkimų mes visi išsijuosę kritikuojame VRK veiklą. Kai ateina momentas keisti VRK formavimą, atsiranda didelė baimė ir atsiranda daug priežasčių, kodėl mes to neturime daryti. Įtarčiau, kad už tos baimės slypi tai, kad mes norime, kad VRK būtų manipuliuojama, ji būtų politinių manipuliacijų ir žaidimų objektu.“




Susiję

Politika 2880784280504320910

Rašyti komentarą

3 komentarai

Anonimiškas rašė...

Niekas nekomentuoja, neįdomu. Taip ir turi būti, nes visa ši sistema - gryniausia fikcija.

Pikc rašė...

Kad nelabai yra ką komentuoti - nei tai netikėta, nei stebina. :)

Anonimiškas rašė...

Čia ne kritikuoti ir komentuoti reikia- reikia raudoti, kad mus padeda į beviltišką ateitį- be išeities, be perspektyvos ,,kad kažkas keisis į gerą pusę; net tie ,kurie suteikinėjo vilties trupinius visai neseniai.

item