M. Majauskas: „Vilniaus Misionierių sodai pamažu virsta „olandiškais tvartais“

Propatria.lt nuotr. d. Gegužės 8 d. Seime vyko vieša diskusija tarp Senamiesčio bendruomenės, atsakingų valstybės institucijų ir nekiln...

Propatria.lt nuotr. d.
Gegužės 8 d. Seime vyko vieša diskusija tarp Senamiesčio bendruomenės, atsakingų valstybės institucijų ir nekilnojamo turto vystytojo dėl Vilniaus Misionierių vienuolyno ansamblyje vykstančių statybų.

Reaguodamas į Senamiesčio bendruomenės prašymą, Seimo narys Mykolas Majauskas kreipėsi į atsakingas valstybines institucijas, prašydamas išnagrinėti, ar nebuvo pažeistos procedūros išduodant statybos leidimus Vilniaus Misionierių vienuolyno ansamblyje, UNESCO saugomoje teritorijoje. M. Majauskas pažymi, jog artimiausiu metu bus kreiptasi ir į tarptautinius ekspertus, kurie galėtų objektyviai ir nešališkai įvertinti susiklosčiusią skandalingą situaciją.

Buvęs Misionierių vienuolyno ansamblis yra svarbi Pasaulio paveldo vietovės – Vilniaus istorinio centro dalis. Nepaisant to, Seimo nario M. Majausko teigimu, numatytų statybų derinimo su visuomene procesas iš esmės nevyko. Todėl visi, kam Vilniaus Senamiesčio paveldas brangus, neturėjo galimybės laiku ir tinkamai reaguoti. „Dėl aplaidaus valstybinių institucijų darbo ir lengvabūdiško požiūrio į dialogą su visuomene Lietuvos baroko karūna pamažu virsta „olandiškais tvartais“. Šiandienos diskusija, kurią greičiau pavadinčiau „vieša inkvizicija“, laukia kiekvieno vystytojo, kuris bandys išvengti dialogo su Valstybine kultūros paveldo komisija, UNESCO ir Senamiesčio bendruomene. Vystytojas neišvengiamai turės pagaliau sėsti prie bendro stalo su paveldosaugininkais, bendruomene ir rasti sprendimus, kaip ši teritorija turėtų atrodyti. Ekonominiai principai turės būti derinami su kultūros paveldu ir istorinėmis vertybėmis“, – komentavo Seimo narys.

Diskusijoje su visuomene taip pat dalyvavo: Vilniaus miesto vyriausiasis architektas Mindaugas Pakalnis, kultūros viceministras Renaldas Augustinavičius, aplinkos viceministrė Rėda Brandišauskienė, Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos l.e.p. viršininkė Eglė Kuklierienė, Kultūros paveldo departamento direktoriaus pavaduotojai Audrius Skaistys ir Algimantas Degutis bei Vilniaus skyriaus vedėjas Vitas Karčiauskas, Valstybinės Kultūros paveldo komisijos pirmininkė Evelina Karalevičienė, Lietuvos Nacionalinės UNESCO komisijos sekretoriato generalinė sekretorė Asta Junevičienė, statybas vykdančios įmonės „Misionierių sodai“ atstovai ir Senamiesčio bendruomenės nariai.


Susiję

Politika 1256975142336517285

Rašyti komentarą

1 komentaras

žara rašė...

Dar vienas simuliakrinis paradas.
Samdiniai imituoja šeimininkus...

item