Įregistruoti galutiniai pasiūlymai dėl Alkoholio kontrolės įstatymo keitimo

Propatria.lt nuotr. Sveikatos reikalų komitetas paskelbė, kaip siūlo keisti apsvarstytą Alkoholio kontrolės įstatymą. Jau šį antradienį...

Propatria.lt nuotr.
Sveikatos reikalų komitetas paskelbė, kaip siūlo keisti apsvarstytą Alkoholio kontrolės įstatymą. Jau šį antradienį, gegužės 23 d. Seimo nariai turėtų dėl jo balsuoti plenariniame posėdyje.

Pataisų projektu numatoma sumažinti vietų skaičių, kuriose būtų leidžiama prekyba alkoholiniais gėrimais.

Iš jų sąrašo siūloma išbraukti paviljonus (iš konstrukcijų surenkamus ir pamatų neturinčius statinius), nestacionarias mažmeninės prekybos ir viešojo maitinimo vietas (jos neregistruojamos registre). Siūloma, kad ši nuostata įsigaliotų nuo 2020 m.

Taigi, pritarus tokiai pataisai nebeliktų dalies dabartinių lauko kavinių – pvz., miestų centruose arba pajūrio paplūdimiuose.

Sezoninės licencijos prekiauti gėrimais iki 7 proc. ir iki 22 proc. alkoholio tūrio būtų išduodamos savivaldybių nustatytam kurortinio, poilsio bei turizmo sezono laikotarpiui.

Tik neterminuotas licencijas turinčioms įmonėms būtų išduodamos ir vienkartinės licencijos parodose prekiauti ne stipresniais kaip 13 proc. gėrimais.

Be to, šioms įmonėms vienkartinės licencijos prekiauti nestipresniais kaip 7,5 proc. gėrimais, būtų išduodamos prekybai mugėse ir masiniuose renginiuose, į kuriuos patekimas yra mokamas ir ribojamas.

Licencijos verstis mažmenine prekyba visais alkoholiniais gėrimais parodose ir mugėse, vykstančiose stacionariuose pastatuose, būtų išduodamos tik renginio trukmės laikui.

Šie apribojimai numatomi iki 2019 m. pabaigos. Nuo 2020 m. jie bus griežtesni: sezoninės prekybos licencijos nebus išduodamos.

Komitetas pritarė nuostatai, pagal kurią prekiauti alkoholiniais gėrimais parduotuvėse būtų galima nuo 10 val. iki 20 val., o sekmadieniais – iki 15 val. Šis draudimas nebūtų taikomas viešojo maitinimo įstaigoms. Kita vertus, iš jų gyventojams būtų draudžiama išsinešti alkoholį iki 10 val. arba po 20 val. (15 val. – sekmadieniais).

Dabar parduotuvėse alkoholiu leidžiama prekiauti visomis dienomis nuo 8 val. iki 22 val.

Komiteto siūlymu, gėrimais, kurių alkoholio koncentracija neviršija 7,5 proc. būtų leidžiama prekiauti tik tose mugėse ir masiniuose renginiuose, į kuriuos patekimas yra mokamas ir ribojamas.

Dabar tokiais gėrimais galima prekiauti visuose renginiuose, jeigu jie skirti nepilnamečiams arba jeigu to nedraudžia savivaldybės.

Įsigaliojus šioms pataisoms, alkoholiu nebūtų galima prekiauti Kaziuko mugėje, Jūros šventėje ir daugelyje kitų nemokamų renginių.

Sporto varžybų metų prekiauti iki 7,5 proc. alkoholiniais gėrimais būtų leidžiama tik tuo atveju, jeigu to nedraus savivaldybė (dabar tai nepriklauso nuo savivaldybės sprendimo).

Komitetas siūlo jau nuo 2018 m. pradžios drausti parduoti alkoholinius gėrimus asmenims, jaunesniems nei 20 metų. Tokiems jaunuoliams būtų draudžiama ir vartoti gėrimus arba juos turėti. Šis draudimas nebūtų taikomas asmenims nuo 18 metų, jeigu alkoholinių gėrimų turėjimas yra jų darbo veiklos (pobūdžio) dalis darbo vietoje ir darbo metu.

Parduotuvės ir viešojo maitinimo įstaigos privalės užtikrinti, kad prekybos vietose jaunuoliai iki 20 metų nevartotų alkoholinių gėrimų.

Šiuo metu alkoholinius gėrimus gali įsigyti visi pilnametystės, t. y. 18 metų, sulaukę asmenys.

Jau nuo kitų metų Lietuvoje numatoma drausti bet kokią alkoholio reklamą. Tiesa, reklama nebūtų laikoma:

– informacija apie alkoholinius gėrimus informaciniuose pranešimuose, kurie skirti tik alkoholio verslo specialistams;

– gėrimus gaminančių arba jais prekiaujančių įmonių pavadinimai ir prekių ženklai, kai jie pateikiami iškabose ant šių įmonių pastato ir transporto;

– prekių ženklai nereguliariai ir netikėtai matomi transliuojamose ar retransliuojamose programose;

– ant alkoholinio gėrimo ar jo pakuotės nustatyti ženklinimo rekvizitai ir kita ženklinimo informacija;

– gėrimų eksponavimas (pateikimas parduoti), jų grupė, kategorija, kilmės šalis, geografinė nuoroda, regionas, gamintojų ar prekiaujančių įmonių pavadinimai ir prekių ženklai, gėrimo kaina, kai ši informacija prekybos ar viešojo maitinimo vietoje ar įmonių interneto svetainėse.

Dabar alkoholio reklamos draudimams taikomos tam tikros išimtys. Pvz., reklamuoti gėrimus televizijoje galima nuo 23 val. vakaro iki 6 val. ryto, vidiniuose laikraščių ir žurnalų puslapiuose, nedraudžiama alaus, jo mišinių bei natūralios fermentacijos vyno ir sidro išorinė reklama su įspėjimais apie alkoholio žalą ir kt.

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas, nustatęs, kad elektroniniais ryšiais skleidžiama Lietuvos rinkai skirta alkoholio reklama, turės teisę duoti privalomus nurodymus skubiai pašalinti informaciją, kuri naudojama skleidžiant alkoholio reklamą, arba panaikinti galimybę alkoholio reklamą pasiekti.

Šiuo metu departamentas neturi teisės duoti privalomus nurodymus.

Už prekybos ribojimų pažeidimus įmonėms būtų skiriamos baudos nuo 289 EUR iki 1448 EUR.

Numatyta, kad plenariniame posėdyje dėl komiteto teikiamo įstatymo varianto Seimo nariai balsuos antradienį, gegužės 23 d.

Tam, kad įstatymo pataisos būtų priimtos, už jas Seimas turės dar kartą balsuoti. Pataisos įsigalios, jeigu jas pasirašys prezidentė.

Susiję

Politika 8741082555946299054

Rašyti komentarą

2 komentarai

Pikc rašė...

Delfiai savam stiliuj: siūloma kai kuriose lauko kavinėse neleisti pardavinėti alkoholio - o delfiai išverčia: "Taigi, pritarus tokiai pataisai nebeliktų dalies dabartinių lauko kavinių". :)

Anonimiškas rašė...

Alkoholis yra velnio brolis, kurio įveikti neįmanoma jį įveikti galima tik nepardavus jam savo sielos.

item