ES Teisingumo Teismas: valstybės negalės balsuoti dėl ES prekybos sutarties su JK

Europos Sąjungos Teisingumo Teismas (ESTT) priėmė sprendimą, teigiantį, kad atskiros Europos Sąjungai (ES) priklausančios valstybės negal...

Europos Sąjungos Teisingumo Teismas (ESTT) priėmė sprendimą, teigiantį, kad atskiros Europos Sąjungai (ES) priklausančios valstybės negalės balsuoti dėl ES prekybos sutarties su Jungtine Karalyste (JK), lemsiančios ES ir JK prekybos santykius po Brexit. Šis ESTT išaiškinimas suteikė Europos Komisijai didesnes galias pasirašant tarptautines sutartis.

Šis sprendimas priimtas remiantis neseniai tarp ES ir Singapūro pasirašyta prekybos sutartimi. ESTT nurodė, jog tai parodo, kad Europos Komisija turi išskirtinę teisę pasirašyti tarptautines sutartis.

Taip iš Europos Sąjungai priklausančių valstybių nacionalinių parlamentų atimama dalis galių prekybos sutarčių pasirašymo srityje, todėl šis sprendimas gali reikšti, jog ES priklausančios atskiros valstybės gali neturėti įtakos būsimoms ES deryboms su JK dėl prekybos sutarties, reguliuosiančios santykius po Brexit, sudarymo.

ESTT išaiškino, kad nacionaliniai parlamentai privalės ratifikuoti tarptautines sutartis kai kuriose specifinėse srityse, pavyzdžiui, susijusiose su investicijomis. Tačiau kitais klausimais EK galės pasirašyti tarptautines sutartis savarankiškai ir tam nereikės nacionalinių parlamentų ratifikavimo.


Susiję

Pasaulis 1847104957451154023
item